Filozofický festival zahájí přednášky Adama Gebriana a Tomáše Sedláčka

IMG 20200902_124656Pro letošní 14. ročník Evropského festivalu jsme zvolili téma „Hrozby a příležitosti".

Když jsme společně s kolegy z programového výboru (Ondřej Ševeček, ředitel FLÚ AV ČR, filosofové Josef Krob, Juraj Hvorecký, Petr Dvořák, Michal Hauser a Milan Dufek) koncem září roku 2019 diskutovali nad výběrem odborných bloků, nikdo z nás tehdy netušil, jak reálné téma jsme vybrali. Na přelomu let 2019 a 2020 se objevila epidemie respirační choroby covid-19. Toto vysoce infekční onemocnění, které zasáhlo celý svět, nám v praxi předvedlo na jedné straně hrozbu pro lidstvo, na straně druhé příležitost, jak se s tímto nebezpečím a jeho následky vypořádat. Pro nás znamenal nástup koronavirové krize rozseknutí, jak s letošním ročníkem naložíme. Zrušit, nebo ho odložit o rok? Rozhodli jsme přeložit EFF z června na září s nadějí, že se nám podaří festivalový svátek zrealizovat a neochudit naše návštěvníky o jedinečnou akci, která nemá v ČR obdoby.

V květnu jsme začali již připravený festival renovovat. Oslovili jsme znovu všechny již dříve potvrzené přednášející k účasti v podzimním termínu. Na základě jejich odpovědí vznikl nový program, který vám nyní předkládáme. Do programového schématu jsme zařadili nové odborné bloky, které vycházely z aktuálního dění okolo nás. Hrozilo nebezpečí velmi suchého léta, proto jsme se rozhodli zařadit odborný blok „Boj se suchem". Všichni s nadějí očekáváme vývoj situace okolo koronaviru. Přizvali jsme proto významné kapacity z oboru, kteří v rámci odborného bloku „Zaměřeno na koronavir" nám jistě odpoví na spoustu našich otázek. Ekonom Tomáš Sedláček představí své názory - jak se tyto hrozby a příležitosti projeví v podnikatelském a ekonomickém prostředí. Ozdobou slavnostního zahájení bude bezpochyby známá diplomatka a herečka Mgr. Magdalena Vašáryová. Spolu s ní vystoupí Ing. Lukáš Kintr, náměstek ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Myslím si, že letošní festival, přes všechny komplikace, nabízí zajímavá témata, ale obzvláště osobnosti. Jména jako generál Andor Šándor, Adam Gebrian, Václav Hořejší, Zdeněk Hostomský, Daniel D. Novotný, Peter Sýkora, Petr Svoboda, Jiří Doškař, Zdeněk Žalud, Jiří Paul, František Barák, Ondřej Santolík, Jiří Svoboda, Josef Krob, Petr Dvořák, Juraj Hvorecký jsou ve svých oborech opravdovými pojmy.

BeneficeV rámci doprovodného programu bych vás rád pozval do kina na páteční film Nákaza. Nedělní odpoledne se na náměstí představí loutkáři z loutkohereckého souboru při Jupiter clubu. Zahrají pohádku Honza, čert a Kašpárek. Následovat bude koncert Petra Bendeho s kapelou. Na závěr festivalu se představí v rámci komorního koncertu Mariia Mikhailova ve hře na flétnu a Libor Janeček ve hře na kytaru. Velký dík za finanční podporu náleží městu Velké Meziříčí, které je generálním partnerem festivalu. Finančně podporuje festival také Kraj Vysočina. Prestižní pro festival je podpora Akademie věd ČR. Odbornou garanci festivalu od prvního ročníku poskytuje Filosofický ústav AV ČR a Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Organizačně festival zabezpečuje Jupiter club s programovým výborem festivalu. Všem bych chtěl za spolupráci velmi poděkovat.

Závěrem bych chtěl tichou vzpomínku věnovat panu prof. Erazimu Kohákovi, tradičnímu a věrnému podporovateli festivalu, který odešel do filozofického nebe, a odtud nám zaslal jeho tradiční pozdrav: „AŤ ŽIJE FILFEST!" Děkuji a těším se s vámi na setkání na festivalových akcích.

Mgr. Milan Dufek

Profram FF copy

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.