Jan Lipold: První září první dámy. A mohli bychom ji vidět?

2. září 2020

Prezident Miloš Zeman churaví. I proto ve druhém volebním období tlumí své veřejné aktivity.

Čtěte také

Nejen teď, kvůli rekonvalescenci po operaci zlomeniny, kdy musel odvolat návštěvu Jihomoravského kraje. Ta měla začít 1. září, takže bylo v plánu spojit ji s účastí na zahájení školního roku.

A tím se dostáváme k otázce: a co první dáma? Ivana Zemanová?

Do 1. září odpoledne se neobjevila žádná zpráva, že by se v první den výuky byla v nějaké škole podívat, zajímat se, pozdravit a povzbudit studenty a kantory, tím spíš v nesnadné covidové době. Nic.

Mimochodem, úspěšný školní rok přišly žákům popřát nejen zástupy politiků (je měsíc před volbami), ale v Ostrově nad Ohří také Livia Klausová.

Vydatná veřejná empatie?

Samozřejmě může mít absence nějaké objektivní, řekněme technické vysvětlení. Když odpadla cesta na jižní Moravu, kam měli prezident s manželkou jet společně, už se protokolu nepodařilo předělat program na míru paní Zemanové a zorganizovat školní návštěvu jen pro ni. Nebo se zrovna necítí dobře. Nebo se nechce vystavovat riziku nákazy. Možné je leccos. Dokonce i to, že se Ivana Zemanová zúčastnila zahájení výuky bez jakékoli publicity a přijde se na to až později.

Problém je ale v tom, že 1. září první dámy je pro její aktivitu příznačné.

Čtěte také

Jestli někdo poslední dobou kritizuje Miloše Zemana za nedostatečné úsilí, za to, že si zamiloval relax v Lánech, že se čím dál méně vyslovuje k věcem, kterými lidé a společnost žijí – pandemie je příkladem par excellence –, zkrátka, že se tak trochu ze života země vytratil, co pak říct o první dámě? Ta je neviditelná prakticky dokonale.

První dáma není žádnou ústavní funkcí a zákony jí nepředepisují žádné úkoly při řízení státu. Nejmenuje soudce, ani nepodepisuje zákony. Jak bude, nebo nebude aktivní, jakým počínáním naplní, nebo nenaplní svoji veřejnou roli, která nesporně není malá, to záleží z velké většiny jen na ní. A na její letoře.

A na prezidentovi, protože od jeho aktivity se řada aktivit první dámy odvozuje. Když prezident nejezdí do zahraničí, ani tam nemůže brát manželku. Když prezident nereprezentuje, těžko může reprezentovat manželka sama.

(Poznámka: Patriarchální skladebnou dvojici „prezident – první dáma“ je možné pochopitelně otočit na „prezidentka – první pán“, nebo různě modifikovat, ale v principu bude řeč pořád o tom samém.)

Čtěte také

Miloš Zeman to svým pojetím prezidentství první dámě neulehčuje, to je fakt. Ale přes to všechno: Ivana Zemanová je podle dostupných informací v pořádku a nic jí nebrání vyvíjet násobně větší samostatnou aktivitu. Například na polích, která tradičně prvním dámám sluší, jako je charita, podpora dobrovolnictví, zdravotnictví, sociální péče, vzdělání, jako je setkávání s lidmi a s těmi z různých důvodů slabšími obzvlášť. Vydatná veřejná empatie.

Ne že by tady byla na kontě čistá nula, to určitě ne. Ale poslední mediální zmínka o pomoci první dámy v časech covidu pochází z dubna. A poslední veřejnou aktivitou zaznamenanou na webu hrad.cz a v médiích byla návštěva na Náchodsku koncem června. Pak se ještě setkala s paní Pompeovou, manželkou ministra zahraničí Spojených států.

Pokud první dáma ve skutečnosti aktivní je, jen o tom nikdo neví, i to by byla chyba. Nejde o to, mít obden fotku na Facebooku kvůli vlastní prezentaci, ale o to, že efekt bohulibého počínání se zvyšuje, pokud ho první dámy provozují veřejně.

Jan Lipold, šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy

Ivana Zemanová zatím za svůj výkon zaslouží známku 4. A to nemusím být zvlášť přísný a měřit ji s tím, jakou první dámou byla charismatická Olga Havlová. Jakou stopu tu po sobě zanechala – a prostřednictvím Výboru dobré vůle zanechává dodnes.

Autor je šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy

autor: Jan Lipold
Spustit audio