Mistrovství sprintových štafet bude v Pardubicích

2.9.2020 Petr Klimpl

Mistrovství sprintových štafet bude v Pardubicích

V neděli odpoledne se v Pardubicích běží další mistrovský závod - Mistrovství ČR sprintových štafet, které pořádá OK Lokomotiva Pardubice.

Tento závod se měl běžet na jaře (Litovel) a kvůli koronaviru se koná v náhradním termínu a prostoru.

Stejně jako v loňském roce se poběží v Pardubicích, jen o cca 2 km severně, v městské čtvrti Ohrazenice. Závodníky čeká téměř naprostá rovina v okrajové části Pardubic, kde jsou úzké uličky s finskými domky, občas nějaký panelák, několik školek; taková klidná čtvrť, kde i auta běžně jezdí pomaleji, než poběží ti nejrychlejší ze závodníků. Stavitel tratí Lukáš Hovorka na otázku, co bude hlavně rozhodovat, odpověděl: "Rakety v nohách a bystrá mysl", což dost jednoznačně charakteruzuje terén závodu. Mapu v prostoru, která zatím pro OB nebyla použita, připravil Petr Fiala.

Kdo patří k hlavním aspirantům na medaile v kategorii dospělých? Určitě to je obhájce titulu - tým OK 99 Hradec Králové, který běžel loni v sestavě Tereza Novotná, Daniel Vandas, Jan Petržela a Denisa Kosová. Jejich největšími soupeři by měli být i další medailisté z loňského mistrovství SK Severka Šumperk (v sestavě s našim nejlepším závodníkem Vojtěchem Králem a také s Terezou Janošíkovou) a SK Žabovřesky Brno (kde budou hlavními oporami Miloš Nykodým, Marek Minář a Adéla Indráková). K dalším favoritům pak určitě budou patřit štafety Slovanu Luhačovice v sestavě s Vojtěchem Sýkorou, Jonášem Hubáčkem a Vendulou Horčičkovou, OK Kamenice (s hlavními oporami Jakubem Glonkem a Petrou Landovskou), Tesla Brno či domácí OK Lokomotiva (kde se po mateřské přestávce představí i Jana Knapová). Zapomenout nelze ani na další štafety - TJ Turnov, SK Praga, OK Lokomotiva Plzeň či B-týmy OK 99 Hradec Králové či SK Žabovřesky. Celkem bude o medaile bojovat 33 štafet.

V dorostu v loňském roce dostali na břehu Labe v Pardubicích zlaté medaile závodníci SK Žabovřesky ve složení Tamara Miklušová, Jakub Milán, Jáchym Coufal a Markéta Mulíčková. Také letos bude tento tým určitě patřit k favoritům. Ale nebude to mít jednoduché. K jejich hlavním soupeřům bude patřit štafeta OK 99 Hradec Králové, kde jsou oporami Michaela Metelková, Adéla Vandasová a Jakub Chaloupský, a tým TJ Turnov, který hodně posílil, Janu Pekařovou, jednu ze sester Martanových a Kryštofa Hájka doplňuje hostující Matyáš Štrégl. Velmi silnou štafetu má Oddíl OB Kotlářka Praha, kde velmi dobrá děvčata doplňuje Milan Malačka a hostující Jan Nechanický. Také další pražské kluby USK Praha a SK Praga dokáží ze svých závodníků postavit velmi silné týmy. Zapomenout nelze ani na štafety Orientační běh Opava, OK Jilemnice, Spartak 1. Brněnská, OK Slávie Hradec Králové, SK Studenec, Tesla Brno či Tatran Jablonec nad Nisou. Na loňské medaile budou určitě chtít navázat i SK Kamenice (obhajuje stříbro) a domácí OK Lokomotiva Pardubice (loni bronz). Ale to jsou jen papírové předpoklady, o formě jednotlivých závodníků se toho moc neví, rozhodne se až na trati, právo startu má 49 dorosteneckých týmů.

Web šampionátu najdete zde.


« zpět