Rakouská vláda rozdá nezaměstnaným téměř pět miliard korun

Koalice ANO a ČSSD není zdaleka jediná, která se v čase dalšího zadlužování kvůli koronaviru rozhodla rozdávat peníze. V Česku vláda chystá pětitisícový bonus pro důchodce, rakouský kabinet podobným způsobem podpoří nezaměstnané a rodiny s dětmi. V přepočtu to bude částka skoro pět miliard korun.

V rámci opatření proti dopadům koronaviru začne už od zítřka přistávat na kontech celkem 400 000 obyvatel Rakouska částka 450 eur (12 000 korun). Jedná se o ty lidi, kteří v době od 1. května do konce srpna pobírali nejméně 60 dnů podporu v nezaměstnanosti či dávky v hmotné nouzi. 

„Zvlášť lidé, kteří nikoliv vlastní vinou přišli kvůli koronavirové krizi o práci, byli v uplynulých měsících vystaveni velkému tlaku. Proto je podpoříme částkou, která bude automaticky převedena na jejich konta,“ uvedla dnes rakouská ministryně práce a sociálních věcí za lidovce Christine Aschbacherová.

K převodu peněz není nutné žádné „papírování“ a na příspěvek od vlády mají nárok i ti, kteří si v mezidobí našli práci a tedy dnes již nezaměstnaní nejsou. Rakouskou státní kasu vyjde tato obdoba plánovaného příspěvku pro seniory v Česku na 180 milionů eur (zhruba 4,8 miliardy korun).

Babiš je taky důchodce. Dostane pět tisíc na přilepšenou?

sinfin.digital