Ve věku 93 let zemřela Jiřina Fikejzová. Její texty nazpívali Matuška, Neckář, Kubišová i Gott

Ve věku 93 let zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Informaci potvrdil její syn Daniel Fikejz. Její texty zpíval či zpívají Milan Chladil, Yvetta Simonová, Waldemar Matuška, Karel Gott, Eva Pilarová, Václav Neckář, Marta Kubišová či Marie Rottrová. Fikejzová v mládí sama vystupovala s kapelou a v 50. letech byla úspěšnou reprezentantkou v běhu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Textařka Jiřina Fikejzová (na archivním snímku) zemřela 2. září 2020 ve věku 93 let

Textařka Jiřina Fikejzová (na archivním snímku) zemřela 2. září 2020 ve věku 93 let | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Fikejzová se narodila jako Jiřina Henzlová 13. dubna 1927. Jejím pozdějším manželem byl dlouholetý reprezentant a český rekordman ve skoku do dálky Jaroslav Fikejz.

Studovala psychologii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci pracovala jako psycholožka, v polovině 50. let začala spolupracovat s orchestrem Karla Vlacha.

Je podepsána pod desítkami populárních písní, například Za rok se vrátím, kterou zpíval Milan Chladil, Romantická interpretovaná Yvettou Simonovou či Malý vůz nebo Řekni, kde ty kytky jsou, které zpívala Judita Čeřovská.

Marie Rottrová má v repertoáru písničky Markétka, Jak málo zmůže čas nebo To mám tak ráda, Václav Neckář zase zpíval s jejími texty písně Massachusetts nebo Celou noc.

Fikejzová napsala také několik scénářů pro pražské Divadlo hudby, pro Československou televizi a Československý rozhlas.

Celkem je autorkou 240 písňových textů. V roce 2002 dostala k pětasedmdesátinám jubilejní platinovou desku Supraphonu za významný přínos české populární hudbě a vklad k prestiži tohoto vydavatelství.

Syn Jiřiny Fikejzové Daniel bývá označován za hudebního všeuměla, je hudebním skladatelem, textařem, hráčem na klávesové nástroje, zpěvákem i producentem. Loni oslavil 65. narozeniny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme