Hymna Manchesteru City aneb Blue Moo - Trefa až popáté

Hymna Manchesteru City aneb Blue Moo - Trefa až popáté

Cesta hymny Manchesteru City k fanouškům nebyla bez překážek. O to víc na ni teď nedají dopustit. Více se o ní dočtete v seriálu magazínu Hattrick.

Začátek byste museli hledat v roce 1933 (někde se uvádí letopočet 1934), kdy dostal hudební skladatel Richard Rodgers a textař Lorenz Hart od studia Metro-Goldwyn-Mayer smlouvu na píseň do muzikálu Hollywood Party. Song s názvem Prayer, zpívaný Jean Harlow, byl však nakonec z výše uvedené komedie s Laurelem a Hardym vystřižen. A aby nepřišel v niveč, rozhodlo se ho studio využít pro film Manhattan Melodrama s Clarkem Gablem v hlavní roli. Současně dostal Hart za úkol ho přetextovat.

Jenže ani nový název High Noon a později It´s Just That Kind of Play nepřinesly písni kýžený úspěch. Podobně jako další varianta The Bad in Every Man, jež se stala v podání Shirley Ross pouze hudebním číslem v nočním klubu. Až teprve pátá obměna písně, romantická (Blue Moon), si našla cestu do éteru.

TEXT HYMNY MANCHESTERU CITY:

(BLUE MOON)

Modrý měsíc. 

Viděl mě o samotě postávat,
aniž bych o něčem snil, 

aniž bych měl v srdci lásku.

Modrý měsíc. 

Věděl přesně, proč jsem tam byl.

Slyšel mě odříkávat modlitbu.
Za někoho, na kom mi opravdu záleželo. 

Její název je vlastně anglický idiom „jednou za uherský rok“, který poukazuje na rozdílný počet měsíců v roce oproti měsíčním úplňkům. A protože je navíc modrá barvou melancholie, konstatuje se v písni posmutněle, že najít lásku a štěstí se člověku povede „jednou za uherský rok“.

 A věřte nevěřte, tahle filozofie podpořená chytlavou melodií byla posluchačům natolik sympatická, že se Blue Moon stal světovým hitem. Nahráli ho Elvis Presley, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Frank Sinatra i Rod Steward. Asi nejznámější verzi pořídil Glenn Miller Orchestra a nejzajímavější, v šedesátých letech populární skupina The Marcels.

Zednářská modrá

V roce 1963 si píseň vybrali za svoji hymnu fanoušci dnes už nepříliš známého anglického klubu Crewe Alexandra FC (město Crew se sedmdesáti tisíci obyvateli je hodnoceno jako nejlepší místo k pobytu ve Velké Británii mimo Londýn, tamní klub byl založen už v roce 1877 a v současnosti hraje čtvrtou nejvyšší soutěž EFL League Two; nejznámějším hráčem, který jím prošel, byl anglický reprezentant David Platt – pozn. aut.).

Naopak Manchester City, který si od Crewe Alexandra FC píseň bez dovolení „vypůjčil“, zná skoro každý. Jen na sociálních sítích má dvacet jedna milionů sledujících! O týmu, který šestkrát vyhrál Premier League (naposledy v sezonách 2017/2018 a 2018/2019 – pozn. aut.) a jeho největším mezinárodním úspěchem je výhra v Poháru vítězů pohárů (1969/70) dokonce vznikl více než šestihodinový televizní seriál (režírovaný Manuelem Huergou – pozn. aut.), v němž přijal roli vypravěče filmový Gándí Ben Kingsley. 

Mezi dalšími „herci“ jistě poznáte současného trenéra Pepa Guardiolu, jeho největšího konkurenta Jürgena Kloppa z FC Liverpool, současnou hráčskou hvězdu Lionela Messiho i minulé Andrése Iniestu a Johana Cruyffa. A pochopitelně domácí miláčky Kevina De Bruyna, Davida Silvu, Sergia Agüera a Raheema Sterlinga.

A ještě několik klubových zajímavostí.

Víte, proč hrají „The Citizens“ (přezdívka vznikla podle odkazu na městskou část Manchesteru, City – pozn. aut.) ve světle modrých dresech? V roce 1894 se dostal klub (který byl založen v roce 1880 pod názvem St. Mark's FC – pozn. aut.) do finanční krize, z níž ho vytáhl jistý pan Masons, jenž na oplátku požadoval, aby mužstvo nosilo zednářskou modrou barvu. Dnes můžete v tamním „fanshopu“ koupit dokonce nebesky modré „zednářské“ dupačky.

Od roku 2008 je naopak považován Manchester City za nejbohatší klub, jelikož se jeho vlastníkem stala miliardářská společnost Abú Dhabí United Group, patřící Sulaimanu Al–Fahimu a Khaldoonu Al Mubarakovi. 

A ještě k hymně Blue Moon. Píseň začíná romanticky, jak byla napsána, a od druhé sloky se rozjede, aby si při ní mohli fanoušci trošku zakřičet a zalumpačit.

O hymně Manchesteru City a o spoustě dalších zajímavostí si můžete přečíst v srpnovém čísle HATTRICKU, který je stále ještě na trhu.