Hlavní obsah

V karanténě kantoři, ne škola. Rodiče nedostanou ošetřovné

Právo, Jiří Mach
Praha

Situace se zamotala na začátku školního roku na ZŠ profesora Švejcara v Praze 12, kde většina učitelského sboru skončila v hygienou nařízené karanténě, a tudíž neměl ani kdo uvítat žáky v lavicích. Jenže škola coby instituce v karanténě z hlediska pražské hygienické stanice není, a tak má podle předpisů dál fungovat v běžném režimu.

Foto: Mapy.cz

Základní škola profesora Švejcara v pražských Modřanech

Článek

Nelze vyhlásit distanční výuku a rodiče nemají ani nárok na ošetřovné. Postup hygieny přitom odmítá ministerstvo školství.

Žáci nebyli s nikým v kontaktu, učitelé byli izolováni. Provoz zařízení my řešit nemůžeme
Zdeňka Jágrová, ředitelka pražské hygienické stanice

„Je to zvláštní. Mám víc než tři čtvrtiny sboru v karanténě a v tuto chvíli nejsme schopni chod školy se 700 žáky zajistit,“ popsal včera Právu situaci ředitel Ondřej Lněnička.

Na první den školy tedy musel vyhlásit ředitelské volno. Jenže dní ředitelského volna má dohromady na celý školní rok jen pět. Většinou se využívají na propojování volných dní v týdnu s víkendem, na plánované opravy, popřípadě nečekané havárie. Karanténa jednotlivců je ovšem stanovena na deset dní.

Hlavní potíž však spočívá v tom, že bez mimořádného opatření krajské hygienické stanice nemůže škola zahájit distanční výuku z domova, navíc ani rodiče nemají právo žádat o ošetřovné, pokud musí s dětmi zůstat doma.

Školáci ve Frýdlantu si prodlouží prázdniny

Koronavirus

„Pro nás je to záhada, představoval jsem si, že to celé bude fungovat jinak, ale situace se má takto,“ divil se Lněnička. Podle něj škola při výskytu covidu v učitelském sboru předala hygieně všechny kontakty na kantory a drtivá většina sboru skončila v karanténě.

Jágrová: Ať to řeší radnice s resortem

Navzdory živé komunikaci s hygieniky ještě poslal na hygienickou stanici dotaz přes datovou schránku, jestli přece jen nechce školu formálně uzavřít.

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová však postup hájí. „Proběhlo tam pět akcí a stanice uložila ve škole karanténu všem osobám, které byly vytipovány, že byly v přímém kontaktu s pozitivním. Bohužel je to většina pedagogického sboru, ale stanice nemůže dál situaci řešit,“ řekla včera Právu.

Některé školy kvůli koronaviru odkládají začátek školního roku

Věda a školy

Podle ní hygiena může uzavřít školu, jen pokud dochází ve škole k přenosu infekčních onemocnění a zdůvodní, že zavřením školy se přenos infekce zastaví. „Ale tady žáci nebyli s nikým v kontaktu, učitelé byli izolováni. Provoz zařízení my řešit nemůžeme,“ podotkla Jágrová.

„Domnívám se, že je to otázka zřizovatele, tedy městské části, který by se měl dohodnout s ministerstvem školství. Kdyby do školy teklo, tak tu školu taky někdo zavírá. Když je havárie, tak rodiče mají právo na ošetřovné. To je obdobná situace,“ dodala.

Podobných případů, kdy školy od 1. září neotevřely, je po celé republice skoro dvacet. Většinou se to stalo právě kvůli tomu, že se učitelský sbor při poradách nakazil koronavirem.

A podle ministerstva školství skutečně nemusí být škola uzavřena jen kvůli výskytu nákazy mezi žáky, ale i mezi kantory.

Kladenská škola si sama vytiskla ochranné štíty

Věda a školy

„Dle našeho názoru toto zákon nechává na uvážení příslušné hygienické stanice s ohledem na konkrétní epidemickou situaci. Pokud pedagogičtí pracovníci nemohou zajistit výuku ve škole z důvodu karantény, předpokládáme, že budou zajišťovat výuku distanční formou. V tomto případě je nicméně předpokladem dohoda ředitele s příslušným pedagogem,“ sdělila Právu mluvčí resortu Aneta Lednová.

„V jednotlivých případech hodných zvláštního zřetele může odlišnosti v organizaci školního roku – tedy uzavření školy po určitou dobu – stanovit i ministerstvo. Hlavní slovo má mít nicméně dle našeho názoru hygienická stanice, která ze zákona autoritativně rozhoduje v případech epidemiologicky závažných,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám