Vlastenecké písně na BBC Proms nakonec zazní

Britská rozhlasová a televizní společnost BBC oznámila, že přehodnotila své předchozí rozhodnutí uvést na závěrečném koncertě letošního festivalu vážné hudby BBC Proms dvojici vlasteneckých písní bez pěveckého doprovodu. Podle dnešního rozhodnutí písně, které podle kritiků odrážejí někdejší rasistickou propagandu, zazní i s textem. Původní záměr nechat odehrát skladby v omezené podobě odsoudil mimo jiné premiér Boris Johnson, podle nějž by se jednalo o cenzuru vlastní minulosti.
BBC Proms (archiv OP)

Kvůli koronavirovým restrikcím, které omezily velikost pěveckého sboru a znemožnily divákům účast v sále, se veřejnoprávní stanice rozhodla nechat v repertoáru závěrečného dne festivalu skladby Rule, Britannia! (Vládni, Británie) a Land of Hope and Glory (Země naděje a slávy) pouze v instrumentální verzi.

Premiér Boris Johnson v této souvislosti uvedl, že je třeba skoncovat se “sebediskriminací”. “Je načase, abychom se přestali za sebe stydět kvůli našim dějinám,” řekl. Je podle něho nutné se zabývat podstatou problémů, a ne symboly.

K situaci se též vyjádřil britský publicista a hudební kritik Norman Lebrecht ve své úvaze na Opeře PLUS: Pro neschopné BBC je však sebemenší rozhorlení impulzem tomu, aby odstartovalo tajfun interních pokynů a úskoků.” Podrobný článek, kde Norman Lebrecht sděluje svůj názor o nesmyslné volbě nezpívat píseň Rule Britannia, která nerozlučně patří k jedinému koncertu vážné hudby na BBC a také o volbě dirigentky, finské Ukrajinky, podporující hnutí Black Lives Matter, naleznete ZDE.

BBC v reakci na vlnu kritiky dnes vydala prohlášení, podle nějž “nalezla řešení”: text písní neodzpívá celý sbor, ale vybraní pěvci stanice. “Na obou skladbách se budou podílet vybraní zpěváci BBC. Znamená to, že text v hale zazní, a jak jsme vždy jasně uváděli, publikum se bude moci přidat z domova,” uvedla stanice.

“Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum,” komentoval na twitteru dnešní rozhodnutí ministr kultury Oliver Dowden. Za “správné rozhodnutí” označil dnešní krok BBC i vůdce labouristické opozice Keir Starmer.

Podle agentury Reuters se veřejnoprávní stanice často ocitá v hledáčku některých členů Johnsonovy Konzervativní strany, kteří ji kritizují, že je příliš velkoměstská a že ztratila kontakt s většinou země.

Píseň Rule, Britannia! poprvé zazněla v roce 1740, kdy Británie budovala říši sahající od Indie přes Jižní Afriku až po Jamajku. Zpívá se v ní “Vládni Británie … Britové nikdy, nikdy, nikdy nebudu otroky”. Tuto píseň vždy obecenstvo na koncertu nadšeně zpívá a mává při tom britskými vlajkami.

Násilná smrt černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou ve Spojených státech letos na jaře vyvolala i v Británii protesty proti rasismu i debaty o dějinách této bývalé koloniální velmoci. V Bristolu demonstranti strhli sochu Edwarda Colstona, který byl v tomto městě dlouho uctíván jako dobrodinec, protože podporoval chudobince a školy. Do Ameriky ovšem prodal na 80.000 mužů, žen a dětí z Afriky.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments