Bojuje proti trollím farmám, v Senátu chce být Pirát Jeník vidět. Jsme prý skvělý národ s nekompetentní vládou

02.09.2020 21:08

ROZHOVOR Koronavirová krize nám ukázala podle Petra Jeníka, českolipského zastupitele a kandidáta na senátora za Piráty, nekompetentnost vlády, která se stará pouze o vlastní PR a zároveň neuvěřitelnou soudržnost lidí. „Pomáhali jsme si, drželi při sobě. Mám z nás radost. Jsme skvělý národ,“ myslí si. Věnuje se boji proti šmejdům a různým podvodníkům na internetu či trollím farmám špinícím protikandidáty přes falešné účty. Nechce být neviditelným senátorem, jako je mnoho jiných. „Většina lidí ani neví, co Senát dělá či kdo je senátorem v jejich obvodu,“ konstatuje.

Bojuje proti trollím farmám, v Senátu chce být Pirát Jeník vidět. Jsme prý skvělý národ s nekompetentní vládou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti na Palackého náměstí v Praze představili své kandidáty do Senátu i volební autobus do krajů

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Jedním z vašich témat je boj proti různým šmejdům. Jeden takový se zrovna objevuje na Českolipsku, jak uvádíte na sociálních sítích. Můžete prozradit více a varovat tak před ním a jeho praktikami? 

Jedná se o celkem zákeřný, avšak velmi jednoduchý podvod, kdy podvodník reaguje na poptávky lidí, kteří shánějí cokoli na různých FB skupinách zaměřených na nákup/prodej. Zákeřné je to proto, že on sám nic nenabízí, ale hledá konkrétní poptávky. Vesměs tedy lidi, kteří nutně něco potřebují. Rychle a levně. Těm pak nabídne to, co shání. Například mamině samoživitelce levnou pračku. Ta s vidinou výhodné koupě pošle peníze předem a zbudou jí jen oči pro pláč. Na tohoto podvodníka mě upozornil jeden z podvedených, tak jsem zjišťoval a takto podvedených byla celá řada, a proto jsem před ním varoval ostatní.

Jak jsem se dozvěděl od vás na facebooku, velké nástrahy číhají třeba na nové živnostníky, protože okamžitě po získání živnostenského listu jim začnou přicházet různé dopisy typu Katalog firem a živnostníků, kam se údajně musí zaregistrovat s tím, že na nějaký účet pošlou patřičný finanční obnos. Prý jim podobných dopisů za krátký čas přijde klidně i deset. Co s tím? Jsou podobní šmejdi u nás dostatečně postihováni? Nebo proč jich je tolik?

Je to přesně, jak píšete. Tihle vykukové mají roboty, které procházejí živnostenský rejstřík a jakmile zaznamenají nový „přírůstek“, okamžitě ho začnou bombardovat s „nabídkami“ na zápis do internetového katalogu. Slovo Nabídky v uvozovkách proto, že to vždy vypadá jako úřední dopis a tváří se to jako povinnost. Ve skutečnosti se však jedná pouze o předražený zápis v bezcenném katalogu. Dle mého názoru se jedná o klamavou reklamu a uvádění zákazníků v omyl a je možné to postihovat. Problém je, že se tomu v ČR nikdo příliš nevěnuje.

Upozorňujete i na různé podvody na internetu. Jaké to jsou? 

Těch je celá řada. Od nabízení zaručených tipů na sportovní výsledky až po nabídky zázračných léků či návodů na snadné zbohatnutí. 

Všímáte si i nekalých praktik v rámci předvolebního boje typu trollích farem, které na ostatní kandidáty kydají špínu prostřednictvím falešných účtů. Jak či podle čeho člověk pozná takovéhoto falešného trolla?

Někdy snadno, někdy velmi těžko. Jsou amatéři, kteří mají jeden falešný profil a sami sebe jím vychvalují a ostatní haní. To je celkem legrační a prokoukne to prakticky každý. Pak jsou ale opravdu profesionální trollí farmy a ty falešné profily žijí „normální“ online život s přáteli, fotkami pejsků apod. Ty poznáte těžko. 

V rozhovoru pro I-noviny uvádíte, že nechcete být dalším neviditelným senátorem. Myslíte, že je jich v Senátu dost takových? Myslíte někoho konkrétního?

Kolik myslíte, že dokáže běžný občan vyjmenovat senátorů? Já se o politiku zajímám velmi a přiřadit jméno k obličeji dokážu ani ne u desetiny z nich. Většina lidí ani neví, co Senát dělá či kdo je senátorem v jejich obvodu. 

Co tedy chcete dělat pro to, abyste nebyl neviditelný? 

Budu pro ně pracovat. Hodně. Jak přímo v regionu, tak při legislativní činnosti. 

Dost lidí zpochybňuje roli Senátu a vlastně ji zpochybňují i voliči svou (ne)účastí v senátních volbách. V čem je podle vás Senát, respektive pak i jednotlivý senátor, důležitý?

Na tento dotaz odpovídám často a tak svoji odpověď jen zkopíruji z jiného rozhovoru:
Senát má celou řadu funkcí, které považuji za velmi důležité. Tou první je ochrana demokracie. Za touto nic neříkající frází se skrývá mimo jiné to, že bez souhlasu Senátu není možné měnit Ústavu ani Ústavní zákony či Volební zákon. Senát je složený z 81 senátorů a každé dva roky se jich 27 mění. Je tedy zaručeno, že nebude kopírovat složení poslanecké sněmovny a nebude jeho složení ovlivněno ani nějakou aktuální náladou ve společnosti. Ukazuje se, že to funguje. 
Další funkcí je funkce kontrolní. Senát kontroluje všechny zákony, které vyprodukují poslanci a mohou jim je vrátit k přepracování, a to se často i děje. Toto funguje i v zemích, kde Senát nemají. Dělají to jiné instituce. To jen pro ty, kteří rádi používají argument „Zrušme senát, ušetříme. Jinde ho nemají“. Neušetříme. Jen tu hlavní činnost, tedy kontrolu zákonů bude dělat za stejné a možná i větší peníze jiná instituce.
Další funkce je zákonodárná. Senát sám navrhuje zákony, a to často na podnět občanů. A zdaleka ne poslední a ani méně důležitou je funkce jakéhosi regionálního ombudsmana. Senátor by měl být k dispozici lidem ve svém obvodu. Být jim oporou při jednáních s úřady a politiky a být jim rádcem v nejrůznějších životních situacích.

Jsou věci, které však ovlivnit nemůžete. Například jeden diskutér pod vaším příspěvkem píše, že proti vám sice nic nemá, ale Piráty volit nebude kvůli „lidem jako je soudruh Hříb, kterej si dělá kariéru útokama na třídního nepřítele a díky všemu vedení, kterýmu to nevadí. Místo toho, aby dělal Prahu lepší, se zaplejtá do mezinárodních žabomyších válek. Takový lidi nepotřebujem, potřebujeme lidi s jasným plánem, a ne hubou plnou svazáckých keců.“ Stává se vám to často v předvolební kampani, že to schytáváte za někoho jiného?

Stává. Velmi často. V reálu se s takovými lidmi dám do řeči a velmi často je dokážu přesvědčit a dospějeme k závěru, že svůj názor si udělali pouze na základě předsudků a záměrně šířených lživých informací. V online diskuzi to nemá smysl řešit. 

Už půl roku se potýkáme s koronavirovou nákazou. Co nám ukázala?

Nekompetentnost vlády, která se stará pouze o vlastní PR než o lidi a zároveň neuvěřitelnou soudržnost lidí. Pomáhali jsme si, drželi při sobě. Mám z nás radost. Jsme skvělý národ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…