Textařka Jiřina Fikejzová zemřela v úterý 2. září ve věku 93 let. Za svůj život napsala řadu textů k písním, které byly ve své době hity. Nezapomenutelnou pro všechny generace je všem píseň Řekni, kde ty kytky jsou.

Jiřina Fikejzová (narozena 13. dubna 1927) vystudovala psychologii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V 50. letech byla úspěšnou sprinterkou československé národní reprezentace. Dlouhá léta pracovala na odboru zahraničních vztahů v hudebním vydavatelství Supraphon, kde působila jako dramaturgyně při vydávání zahraničních licenčních desek. Kromě byla také členkou textových komisí vydavatelství Supraphon a Panton. Působila i jako členka odborných porot různých domácích i zahraniční hudebních festivalů (Intertalent, Porta, Zlatý palcát).

Již od střední školy se věnovala psaní písňových textů. Profesionálně začala spolupracovat s Vladimírem Dvořákem, později pak s Orchestrem Karla Vlacha a Tanečním orchestrem Československého rozhlasu (TOČR). Za svůj život vytvořila kolem 240 písňových textů. Psala je například pro Juditu Čeřovskou či Marii Rottrovou, ale i Martu Kubišovou, Karla Gotta, Václava Neckáře, Waldemara Matušku a mnohé další. Mimo jiné byla autorkou české verze písně Where Have All The Flowers Gone, kterou pod názvem Řekni, kde ty kytky jsou zpívala řada interpretů, například Judita Čeřovská, Marie Rottrová či Marta Kubišová.

Na své texty byla hrdá, neměla ale ráda, když je někdo neinterpretoval správně. „Týká se to například písně Půvabná a svěží, v níž jsem napsala ‚půvabná a svěží, jdeš se mnou po nábřeží, máš na kloboučku fialky, je sváteční den'. Když ale slyším ‚…máš za kloboučkem fialky…', trnu hrůzou. Za kloboučkem, v tomto případě spíš za klobúčkem, mají na Moravě chlapi pérko. Ženy nosí květiny vždycky na kloboučku," řekla před třemi lety v rozhovoru pro Deník.

Napsala také několik scénářů pro pražské Divadlo hudby, Československou televizi a Československý rozhlas. Za svojí textařkou práci získala mnoho domácích ocenění. Část textů vyšla knižně pod názvem Slova. Její vzpomínky si lze přečíst v knize Povolání textařka ... v důchodu?


Share on Myspace