Dramatická hrubka Emmy Smetany na Nově, o které se pět let mlčelo. Až do dnešního dne

03.09.2020 4:45

Emma Smetanová pro Novu začala pracovat v roce 2012, její pracovní poměr v televizi skončil k 31. květnu 2016. A v listopadu se s Novou začala soudit. Jako důvod, proč měla být výpověď neplatná, uvedla, že byla v té době již týden či dva těhotná. Svou kariéru v českých sdělovacích prostředcích podle Wikipedie zahájila v rubrice předpovědi počasí na TV Nova. Později přešla do redakce zpravodajství. A právě z tohoto místa se nám podařily získat informace, o nichž se dosud veřejně nehovořilo.

Dramatická hrubka Emmy Smetany na Nově, o které se pět let mlčelo. Až do dnešního dne
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Emma Smetanová na televizi Nova

Jako první typ takového zjištění popsaly ParlamentníListy.cz událost z ledna 2016. „Emma Smetanová, protože tak jí na Nově říkali všichni, jelikož to bylo její úřední jméno, přišla zkraje roku 2016 za tehdejším vedením stanice s dotazem, zdali by mohla moderovat ples,“ uvedl náš přímý zdroj. Ten nechtěl být z pochopitelných důvodů jmenován, jeho identitu redakce samozřejmě zná.

Na Nově podle našeho očitého svědka zavládlo zděšení.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

„Odpověď přišla okamžitě, byla pochopitelně zamítavá,“ uvedl. Reakce moderátorky? „Ona to nechápala. Namítala, že nechápe, proč by nemohla jít do Obecního domu moderovat Babišovu akci, na to jí bylo řečeno, že peníze jsou sice hezká věc, ale ona dělá nezávislou novinářku nejsledovanější televize v zemi a toto je jednoznačný střet zájmů, který nebude vedení zpravodajství tolerovat,“ dodal šokující skutečnost náš přímý svědek. Podle jeho slov tento incident zaznamenalo více lidí na Nově a stal se veřejným tajemstvím za zdmi televize.

Dnešní informace je podobného ražení. Netýká se však aktivit mimo stanici, ale přímo jí.

„Když se připravují reportáže, dělá se studio, to je příprava moderátora zpráv k tomu, co diváci uvidí v reportáži. Točí se například o štěňatech, tak si moderátor napíše deset vět, jak tuto zprávu uvede. Je to naprosto běžná praxe. Jednou z těch, kdo svou přípravu vykonával, byla v odpoledních novinách také paní Smetanová,“ sdělil náš zdroj s tím, že do této prestižní relace jí tehdy pomohl zejména ředitel CME Adrian Sârbu.

„Vím, že se točilo o EU, nějaké zahraniční téma, to už bude tak pět let. Paní Smetanová přišla a měla tam poznámku o tom, že jednala takzvaná Visegrádská skupina. To slovo takzvaná zdůrazněte, jelikož právě tohle přídavné jméno způsobilo zásadní spor, který končil až u vedení redakce, následovala kvůli tomu dokonce porada celého zpravodajství,“ podotýká náš zdroj.

Důvody?

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí
„Moderátorka byla od první chvíle zaměřena velice prounijně, takže jsme si zprvu mysleli, že V4 chce shodit. Ale nakonec se ukázalo, že to tak vůbec nebylo. Vedení se ji snažilo přimět k tomu, že nelze říci ani takzvaná Visegrádská skupina, ani takzvaná Česká republika, stejně tak nemůžeme říci nic o takzvaném Ministerstvu spravedlnosti. Jsou to přece jasně dané, letité a oficiální instituce. Myslím, že to tehdy nepochopila, nevěděla, co přesně je za problém. A to byla jedna z mnoha věcí, které ve finále vedly k řadě nepříjemností, konfliktů, zdlouhavému dodávání reportáží, které si měli reportéři točit sami, a podobně, bylo by toho hodně,“ povzdechl si náš zdroj z televize Nova.

Poměrně zajímavé bylo také ověření této informace.

Redakce se obrátila na jiného ze členů štábu nováckého zpravodajství. Zjišťovali jsme, na co si jako první vzpomene u Emmy Smetanové. Odpověď? „Ta strašná porada o takzvané Visegrádské čtyřce, kdy ona nemohla pochopit, že nemůže dát slovo takzvaná do vysílání, a stejně tak to, že nemůže bagatelizovat takovouto historickou skupinu,“ řekl na takzvanou první dobrou náš druhý televizní zdroj…

Pro úplnost dodejme, že Visegrádská skupina (V4) je aliance čtyř států střední Evropy: Česka, Maďarska, Polska, Slovenska a je inspirována setkáním tří králů v maďarském městě Visegrád v roce 1335. Po rozdělení ČSFR se označení aliance změnilo ve Visegrádskou čtyřku (V4), jelikož členství se převedlo na oba nástupnické státy Česko i Slovensko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…