Ve čtvrtek by měl být vynesen verdikt k případu vraždy Kuciaka. Soud má ale nový důkaz

Marian Kočner

Ve čtvrtek by měl být vynesen verdikt k případu vraždy Kuciaka. Soud má ale nový důkaz

Více než dva a půl roku od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky ve čtvrtek soud možná vynese verdikt nad třemi zbylými obžalovanými v tomto nejsledovanějším procesu v novodobých dějinách země. Prokuratura ale jen několik dnů před líčením předložila soudu nový důkaz, což by mohlo rozsudek oddálit. Původně se verdikt očekával již v srpnu, kdy ale soud líčení odročil z důvodu pokračující porady členů tříčlenného senátu.

Pro obžalované, mezi nimiž jsou podle prokuratury objednavatel a zprostředkovatelka zločinu, jakož i vrahův pomocník, žádá žalobce shodně 25 let vězení. Všichni tři stíhaní, Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó, vinu popřeli. Další dva obvinění, včetně Kuciakova vraha, se již dříve doznali a byli souzeni samostatně.

Prokuratura tento týden podle tisku předložila soudu nový důkaz, který se týká analýzy dat z mobilního telefonu Zsuzsové. Pokud by soud rozhodl, že je třeba dokazování doplnit, znamenalo by to obnovení hlavní části líčení, po které by znovu následovaly závěrečné řeči prokurátora, obžalovaných či jejich obhájců. Až pak by soud mohl vynést verdikt.

Kočner si podle obžaloby objednal Kuciakovu vraždu ze msty

Vražda Kuciaka, při které byla zastřelena také jeho přítelkyně Martina Kušnírová, vyústila na Slovensku v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico.

Kočner si podle obžaloby objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit vstup do politiky.

Marček byl odsouzen na 23 let

Prokurátor tvrdil, že Zsuzsová za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila Zoltána Andruskóa, který po zadržení s policií spolupracoval a loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let. Andruskó u soudu řekl, že na Kočnerův pokyn zprostředkoval Kuciakovu vraždu mezi Zsuzsovou a dalším obžalovaným Tomášem Szabóem.

Szabó podle obžaloby spolupracoval se svým bratrancem a bývalým vojákem Miroslavem Marčekem, který v úvodu procesu v lednu 2020 před soudem prohlásil, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni v jejich domě a že dříve zastřelil také podnikatele Petera Molnára.

Za to byl Marček letos v dubnu zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení. Loupežná vražda Molnára z roku 2016, na které se podle obžaloby podílel také Szabó, je součástí obžaloby v Kuciakově případu.

Tagy: