Soud osvobodil Kočnera a Zsuzsovou. Pomocníka vraha novináře Kuciaka poslal na 25 let do vězení

Specializovaný trestní soud na Slovensku vynesl dlouho očekávaný rozsudek v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Rozhodl, že podnikatel Marian Kočner, který si měl podle obžaloby vraždu objednat, a Alena Zsuzsová jsou nevinní. Odsouzeným je údajný pomocník vraha Tomáš Szabó, který má jít na 25 let do vězení. Kuciakovi rodiče při vynášení rozsudku odešli. Slovenský prokurátor oznámil odvolání vůči verdiktu.

Aktualizováno Pezinok (Aktualizováno: 15:03 3. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marián Kočner u soudu

Marián Kočner u soudu | Foto: Petr David Josek | Zdroj: ČTK/AP

Podnikatel Kočner je vinen pouze z nedovoleného ozbrojování, za které dostal peněžitý trest 5000 eur (131 500 korun). Během domovní prohlídky u něj totiž policie našla 60 nábojů. „Sám se k činu přiznal,“ uvedla soudkyně. Zohlednila také, že Kočner před skutkem vedl řádný život.

‚Naše děti v hrobě a Kočner se směje.‘ Rodiny zavražděných opustily soudní síň předčasně

Číst článek

Peněžitý trest musí uhradit i Szabó, Kuciakovým má zaslat 140 tisíc eur a Molnárovým 40 tisíc eur. Zároveň musí uhradit náklady na pohřeb novináře Jána Kuciaka i podnikatele z jižního Slovenska Petra Molnára. 

Soud uznal Szabóa vinným a vyměřil mu trest 25 let vězení. Zdůraznil, že neuvěřil jeho výpovědi, ve které uvedl, že měl Kuciaka jen zbít. „Je to nelogické,“ řekla předsedkyně.

O vině Kočnera a Zsuzsovej, která měla být zprostředkovatelkou mezi vrahem a podnikatelem, v případě vraždy měl podle předsedkyně soud důvodné a rozumné pochybnosti. „Soudu nebyl předložený jediný přímý důkaz, který by ho usvědčil,“ píše se v odůvodnění rozhodnutí, který soudkyně četla. Obžaloba měla podle předsedkyně jen nepřímě důkazy s důrazem na Kočnerův motiv – tím byla pomsta novináři.

„Touto činností vstupoval do integrity mnohých osob,“ řekl senát o práci Kuciaka. „Soud neměl pochybnost, že Kočner měl obavu z tak odborně zdatného a agilního novináře, zejména v době, kdy se rozhodl založit stranu Cíl (Ciel),“ dodal soud.

O nevině Kočnera a Zsuzsové rozhodli podle Denníku N dva členové senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka, kteří přehlasovali předsedkyni Ruženu Sábovou. Připravovali také odůvodnění rozsudku. Server zároveň upozorňuje, že přehlasování předsedkyně v podobných případech je neobvyklé, protože právě ona jako jediná podrobně studuje celý spis.

Další dva z celkového počtu pěti původně obviněných v kauze, včetně Kuciakova vraha, již dříve přiznali vinu a byli souzeni samostatně.

Poslechněte si audiozáznam ze čtení rozsudku:

Reakce rodičů

Během čtení rozsudku opustili jednání rodiče novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. „Podle mě byly důkazy dostačující, aby mohli Kočnera odsoudit,“ řekl novinářům před soudní síní Kuciakův otec Jozef. „Jsem z toho znechucený. Budeme ale muset vydržet dál. Určitě půjde odvolání, neztrácíme naději,“ dodal.

Dodal, že rodiče požádali, aby Evropská unie dozorovala případy, na kterých Kuciak pracoval.

Matka Martiny Kušnírové po vynesení rozsudku soudu v Pezinoku. | Foto: Česká televize

„Do poslední chvíle jsem věřila ve spravedlnost,“ řekla po jednání pro Českou televizi matka Kušnírové. „Teď se trochu zregenerujeme a podáme odvolání. Poté, co soudkyně řekla, že je osvobozuje, musela jsem odejít. Nevím, jak bych to zvládla poslouchat,“ doplnila.

Ze soudní síně odešel během čtení rozhodnutí také Kuciakův bývalý šéf ze serveru Aktuality.sk Peter Bárdy. „Cítím se zklamaný, smutný a rozzlobený. I když důkazy byly nepřímé, tak zapadaly do mozaiky toho, co se 21. února 2018 stalo. Měly je usvědčit z vraždy mého kolegy a jeho partnerky,“ řekl pro Českou televizi. „Podle mě soud nerozhodl správně,“ doplnil.

Předseda Specializovaného trestního soudu Ján Hrubala po verdiktu soudu komentoval rozsudek, že není v zájmu soudů se mstít. „Přestože cítíme bolest nad ztrátou dvou určitě skvělých lidí, nemáme právo se mstít na jiných lidech,“ řekl Hrubala.

Vražda Kuciaka

Prokurátor tvrdil, že Zsuzsová za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila Zoltána Andruskóa, který po zadržení s policií spolupracoval a loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let.

Čaputová ke kauze Kuciak: Hledání spravedlivosti nekončí a bude pokračovat u Nejvyššího soudu

Číst článek

Andruskó u soudu uvedl, že na Kočnerův pokyn zprostředkoval Kuciakovu vraždu mezi Zsuzsovou a dalším obžalovaným Tomášem Szabóem.

Ten podle obžaloby spolupracoval se svým bratrancem a bývalým vojákem Miroslavem Marčekem, jenž v úvodu procesu letos v lednu před soudem prohlásil, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni v jejich domě a že dříve zastřelil také podnikatele Petera Molnára.

Za to byl Marček letos v dubnu zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení. Loupežná vražda Molnára z roku 2016, na které se podle obžaloby podílel také Szabó, je součástí obžaloby v Kuciakově případu.

Vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyústila na Slovensku v roce 2018 v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico. Jeho strana po porážce v letošních volbách skončila v opozici.

dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme