Populismus, důchodci měli jistý příjem, kritizuje rouškovné Kalousek. Dle Maláčové dávka deficit nevytrhne

Události, komentáře: Diskuze o rouškovném (zdroj: ČT24)

Mimořádná dávka pro důchodce – takzvané rouškovné – je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) politický krok a půlbilionový schodek „nevytrhne“. Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek dávku kritizuje, vláda prý neposlouchá experty a kupuje si skupinu, jejíž příjmy covid-19 neohrozil. Poslanec ANO Jan Řehounek v Událostech, komentářích ujistil, že dávka nezamezí tomu, aby důchodci dosáhli na dávky jiné. Ekonom Mojmír Hampl upozorňuje, že podobné návrhy obětují stabilitu veřejných financí kvůli krátkodobým politickým cílům.

Maláčová zdůrazňuje, že takzvané rouškovné je politické rozhodnutí. Reaguje tak na kritiku řady odborníků, například z Národní rozpočtové rady, směrem k zvláštní dávce. „Já osobně to dělám z důvodu, že neustále musím vysvětlovat lidem, kteří celý život pracovali, celý život poctivě odváděli, že mají důchody, ze kterých se nedá vyžít,“ vysvětluje svou motivaci ministryně.

Kalouskovi naopak vadí, že vláda neposlouchá názory expertů: „I slušná politická rozhodnutí jsou opřená o odborné analýzy, jinak to není nic jiného než neodborný populismus, který tady předvádíte,“ tvrdí. Upozorňuje na to, že během koronavirové krize nemusely být frustrovány dvě skupiny lidí – státní zaměstnanci a právě senioři. Obě skupiny totiž měly příjmy jisté. Proto mu zvláštní dávka přijde neférová.

„Říká se tomu rouškovné, já tomu říkám spíš odpustky. Vláda si chce koupit důchodce za to, že není schopna chránit ohrožené skupiny proti nákaze. Počet infikovaných roste a vláda neudělala viditelné opatření, kterými by rizikové skupiny ochránila. Kdyby namísto pěti tisíc na Vánoce vláda zajistila kvalitní antivirové roušky pro skupinu 65+, považoval bych to za smysluplný výdaj,“ říká.

Připomíná také prohlášení vlády, že se krizí chce proinvestovat. Půlbilionový schodek podle poslance TOP 09 ale neslouží k boji s covidem, nýbrž na speciální bonusy. „Vláda se z krize nechce proinvestovat, ale prodávkovat a prodotovat a takhle se z krize opravdu nedostaneme,“ je přesvědčen Kalousek.

„Patnáct miliard navíc skutečně půlbilionový schodek nevytrhne,“ kontruje Maláčová. Uznává, že jde o mnoho peněz, Kalousek se ale podle ní neozval, když se utrácelo mnohem více, například skrze daňové vratky. „Když jde o peníze pro obyčejné lidi, tak začnete říkat, že na obyčejné lidi musí být přísnost, aby od státu nic neočekávali, aby se nemuselo utrácet, aby se bohatým nemusely zvyšovat daně,“ argumentuje ministryně, podle níž poslanec zastupuje bohaté a nechce spravedlivý systém.

Příspěvek důchodcům nezamezí čerpat další dávky, tvrdí zástupci koalice

Řehounek je přesvědčen, že takzvané rouškovné se stihne projednat včas, aby penzisté dostali pětitisícovou dávku ještě letos v prosinci. Namítá také, že nůžky mezi mzdami a důchody se začaly rozevírat za vládnutí pravicových stran, které proti tomu nic nepodnikly. Poslanec vládního hnutí ANO připouští, že příjmy důchodců nebyly v době pandemie ohroženy, podotýká ale, že zvyšující se inflace dopadá na seniory více než na zbytek populace.

Místopředseda poslaneckého rozpočtového výboru také nepředpokládá, že by takzvané rouškovné zamezilo vyplacení některých jiných prostředků. „Nemám žádné informace o tom, že by vyplacení tohoto mimořádného příspěvku mělo dojít ke krácení jakýchkoliv jiných dávek,“ konstatuje Řehounek.

To potvrzuje i Maláčová, podle níž je zákon napsán tak, aby tento jednorázový příspěvek nedopadal na jiné dávky a nepodléhal exekucím.

Úvahy hraničí s rozvratem veřejných financí, varuje ekonom

Bývalý člen bankovní rady České národní banky Mojmír Hampl věří, že snaha státu pomoci v době krize byla správná. „Nikdo z ekonomů v tu dobu si neuměl představit, že toto všechno povede k úvahám na úrovni politické sféry, které se téměř rovnají návrhům na rozvrat veřejných financí v příštích letech,“ komentuje chystanou dávku pro seniory.

„Tak jako jsme měli jako ekonomové širokou shodu na tom, že je dobře pomáhat, tak máme širokou shodu na tom, že to nemá vést k tomu, že obětujeme stabilitu veřejných financí krátkodobým politickým cílům,“ dodává. Bezprostředně podle něj stabilita ohrožena není a tuzemské finance to rok či dva vydrží, ale bez obezřetnosti může mít zadlužení tvrdé dopady.

Hampl také komentoval pětisetmiliardový schodek samotný. Dle ekonoma byla jeho výše výstřelem a nikdo ji pořádně nepropočítal. „Myslím, že na konci roku zjistíme, že vláda není schopna investovat, že není schopna prostředky reálně utratit za něco, co zvýší produkční potenciál ekonomiky výš,“ říká.

Maláčová: Ministři ANO nemají malé děti, situaci kolem ošetřovného musím několikrát vysvětlovat

Hosté Událostí, komentářů se v diskuzi dotkli také tématu ošetřovného. Podle ministryně práce musí být při zavedení distanční výuky jasno, z čeho budou rodiče během takové výuky žít. „Kolegové z ANO, kteří jsou ve vládě, nemají malé děti a nerozumí tomu, do jaké situace rodiče dostáváme. Protože se jim to musí několikrát vysvětlit, tak to prostě trvá,“ tvrdí ministryně.

Řehounek by standardní systém ošetřovného neměnil. Pro děti do deseti let je nastaveno na devět dní, v případě samoživitelek na 16 dní. „Od kolegů ze sociálního výboru mám informace, že paní ministryně s něčím přišla a nebyla přístupná jakémukoliv dialogu,“ říká k jednání o případné úpravě.

Kalousek zatím nevidí důvod k takovému kroku. Češi se podle něj musí smířit s tím, že koronavirus existuje a covid-19 by dle jeho slov neměl vyžadovat zvláštní systém. „Nevidím v tuto chvíli důvod dávat ošetřovné na dobu neurčitou,“ podotýká. Pochopil by prý, kdyby se ošetřovné prodloužilo z devíti dní na deset, aby odpovídalo délce povinné karantény.