Maminka.czImunita

Období rýmy, kašle a viróz je tady. Čím zlepšíte imunitu u dětí, prozradí lékaři

Simona Procházková 26.  9.  2023
Je vaše dítě často nemocné, trpí dýchacími obtížemi nebo nejrůznějšími alergiemi? Problém je nejspíš ve snížené přirozené obranyschopnosti organismu. Inspirujte se tipy, které pomohou pro zlepšení (nejen) dětské imunity. Jak dát sbohem rýmě a kašli? Tohle radí lékaři a lékárníci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rýma, kašel, chrapot, bolest v krku, zvýšená teplota... A je to zase tady. První měsíce v dětském kolektivu jsou zejména pro menší děti vysoce rizikové. Není žádným tajemstvím, že se zahájením školního roku pravidelně stoupá dětská nemocnost. Dítě je ve společnosti vrstevníků bezprostředně vystaveno různým virovým a bakteriálním infekcím, které se rychle šíří.

VIDEO: Podcast Maminka: Imunita. Jak rozeznat covid od běžné virózy?

V září a říjnu se ordinace pediatrů obvykle plní rychlostí blesku a nemocnost dětí je vyšší než jindy. Navíc ještě stále v populaci doznívají negativní dopady sociální izolace v době covidové pandemie na naše zdraví.

"Opatření v rámci epidemie covidu měla vážné důsledky nejen na fyzický, ale i psychický stav dětí. Izolace v jejich domovech, odtržení od kontaktu s vrstevníky, naprosté znemožnění trávení času činnostmi, na které byly zvyklé, to vše způsobilo, že byly dlouhodobě vystaveny stresu. Právě stres se stává často spouštěčem onemocnění. Vlivem útlumu imunitního systému u dětí během izolace je výskyt respiračních infekcí v posledních letech enormní. Důležité je řešit opakující se infekty. Zejména v případě chronicky nemocných dětí, které mají například průduškové astma, může výrazně pomoct pobyt v lázních. Při lázeňské péči dochází ke stabilizaci nemoci, snížení počtu akutních vzplanutí během roku a omezení nutnosti brát tzv. úlevové léky. Díky posílení dětského organismu během lázeňské léčby školáci daleko méně zameškají školu a jejich rodiče nechybí v zaměstnání," říká Prim. MUDr. Jana Rydlová, ředitelka dětských léčeben společnosti Lázně Luhačovice.

Dětská imunita se vyvíjí

Děti se rodí s určitou imunitní výbavou, tj. schopností organismu se bránit vůči nepřátelům z vnějšího prostředí. Dětská imunita je však nezralá a musí se naučit reagovat na nové podněty. "Imunita dítěte se vyvíjí již během těhotenství, postupně se tvoří jednotlivé složky nespecifické a specifické imunity a po narození se vyvíjejí dále. Vzhledem k nezralosti imunitního systému jsou malé děti náchylnější k infekcím," vysvětluje dětská lékařka MUDr. Zora Szitásová. Podle pediatričky ale není vůbec neobvyklé, že malé děti častěji trápí respirační infekce, průjmy, infekce močových cest nebo kožní infekce. 

Jak vyléčit dítě? Pozor na zaručené rady z diskusí na internetu, varuje lékárnice

Zaměřte se na prevenci

Časté změny venkovních teplot, klimatizované prostory, nedostatek slunečního svitu, pobyt ve větším kolektivu v uzavřených prostorech školy nebo školky, nedostatek pohybu venku, to vše je pro dětský organismus a jeho imunitní systém velkou zátěží. Nabízí se tedy otázka, jak je možné nastartovat a podpořit přirozenou imunitu. Je to překvapivě jednoduché, správnou životosprávou a zdravým jídelníčkem. Zde jsou konkrétní rady a doporučení od lékařů a lékárníků.

Spánek, jídelníček a pohyb

Jaké podněty potřebuje imunita každého dítěte? Důležité jsou vyvážená strava obsahující všechny vitaminy, stopové prvky a vlákninu, dostatečný pitný režim (bez zbytečně přidaného cukru nebo kofeinu), ale také dostatek spánku nebo pohybu. Neméně významná je hygiena, zejména správné mytí rukou před jídlem nebo po návštěvě toalety.

Odborníci také doporučují otužování. To neznamená, že dítě budeme koupat ve studené vodě, ale příležitostná vlažná sprcha, saunování a zejména odpovídající oblečení a pobyt v nepřetápěných místnostech udělají obrovskou službu.

Rýma u dětí a jak se jí zbavit? Tady jsou rady, jak na ni vyzrajete

Dopujte děti ovocem a zeleninou

Pravidelný a dostatečný přísun vitaminů (zejména vitaminu C) a minerálů (hořčík, vápník, železo) je základem bezproblémového fungování imunitního systému. S citrusy ale opatrně. Pomeranče, mandarinky a další jsou plné vitaminu C, ale pozor na tropické ovoce (ananas, kiwi...), které naše tělo ochlazuje. Ovoce nabízejte ratolestem kdykoli během dne, v syrové, čerstvé formě, připravte fresh džus nebo smoothie, přidávejte šťávu z plodů do čaje a podobně.

Skvělou volbou je rovněž šípek a samozřejmě rakytník, což je doslova „vitaminová bomba“ plná vitaminu C. Zkuste ho v podobě sirupu, oleje nebo ve formě pastilek či lízátek. Kde, kromě ovoce, najdete velké množství nezbytného "céčka“? V syrové zelenině, zejména červené a žluté paprice, brokolici, květáku, růžičkové kapustě nebo petrželi.

V jakém věku děti nejvíce stonají? Tyhle nemoci je trápí nejčastěji

Zkuste otužování

Zdravé a silné tělo lépe ustojí nápor bacilů, které se v kolektivu šíří. Otužování dětí by proto mělo patřit k základním rodinným návykům. Nejenže podpoří obranyschopnost, ale navíc pozitivně "nakopne“ celkový metabolismus. 

"Doporučuji nedržet děti ve sterilním prostředí, nejlepší je přirozené otužování v přírodě. Koupání v potoce, skákání do kaluží a umazané ruce k dětství patří. Ve městě se můžete otužovat například sprchováním. Po teplé sprše se krátce svlažit studenou vodou,“ popisuje MUDr. Kateřina Javorská ze Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP. Obyvatelé měst se často potýkají s vysušenými sliznicemi, které neplní správně svou funkci, a bakterie či viry se lehce dostanou do těla. Řešením mohou být zvlhčovače a čističky vzduchu, které podpoří obranyschopnost organismu.

Venku aspoň hodinu denně

Silnou obranyschopnost a odolnost vůči infekcím dýchacích cest a sezonním virózám dítě získá především co nejčastějším pohybem na čerstvém vzduchu. Dbejte na to, aby potomek pobýval denně alespoň hodinu venku, nejlépe při nějaké fyzické aktivitě. Můžete společně vyrazit na procházku se psem, zahrát si fotbal nebo badminton či si jinak zasportovat v přírodě, pracovat na zahrádce, vyjet na malý nákup na kole a auto nechat zaparkované a podobně.

"Držte se mantry: Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení! Pozor ale, aby dítě nezůstávalo příliš dlouho v promočeném oblečení nebo mokrých botách! Při podzimních deštích a sychravém počasí se nachladí obvykle rychle, ve vlhku se totiž viry a bakterie množí rychleji. Za větší náchylnost k nachlazením můžou také zrychlený způsob života, stres a nedostatek spánku. Unavené tělo jen obtížně odolává virům a bakteriím. Odpočinkem lze mnoha obtížím předejít,“ říká MUDr. Kateřina Javorská.

Choďte s ratolestmi co nejvíce do přírody, čerstvý vzduch totiž napomáhá prokrvení dýchacích cest a sliznic očí i uší, čímž se zvyšuje jejich odolnost.

Vezměte děti do sauny. Pomůže bojovat proti nachlazení a uleví při astmatu i alergiích

Vyrazte společně do sauny!

Saunování prospívá tělu po fyzické i psychické stránce, blahodárné účinky sauny jsou známé především ve skandinávských zemích. Pobytem v rozehřáté sauně lze předejít nachlazení, chřipce a různým akutním i chronickým problémům dýchacích cest. "Pravidelné saunování posiluje imunitu, odbourává stres a funguje také jako regenerace a uvolnění těla. Vyhnout by se mu měli jen lidé s vysokým krevním tlakem a nemocemi srdce,“ uvádí MUDr. Jiří Bartoš. Pravidelné saunování je spolehlivou a bezpečnou cestou, jak si zajistit vysokou odolnost vůči onemocněním, celkové posílení metabolismu a oběhové soustavy, zlepšení funkcí dýchací soustavy, ale také potřebný kvalitní a hluboký spánek. Saunu můžete při dodržení určitých pravidel navštěvovat již s batolaty.

Oslabený střevní mikrobiom ovlivňuje imunitu

"Správné složení střevní mikroflóry je pro zdraví velmi důležité. Podporuje totiž dobré trávení, pravidelnou stolici, látkovou výměnu v těle, a tím i jeho obranyschopnost,“ potvrzuje lékař celostní medicíny MUDr. Bohumil Ždichynec.

Střevní mikroflóra, někdy označovaná také jako střevní mikrobiom, je komplex mikroorganismů. Jedná se především o směs nejrůznějších bakterií, hub a plísní, které žijí v našich střevech. Je to takový miniaturní vesmír uvnitř nás, celkově se totiž může jednat až o sto bilionů jednotlivců. Lidské střevo obývá na čtyři sta různých druhů bakterií, které jsou rozmístěny po celé jeho délce, zejména na stěně, na částicích potravy a v tekuté části střevního obsahu. Mikrobiom zásadně ovlivňuje to, jak se cítíme. Ne všechny bakterie ve střevech jsou totiž ke svému hostiteli „přátelské“.

Pro naše zdraví je zásadní, aby „přátelské“ a „nepřátelské“ mikroorganismy ve střevě byly v harmonii. Jestliže se to nedaří, začne se to projevovat nejrůznějšími neduhy. Vedle zažívacích problémů to můžou být zvýšená únava, potíže se spánkem či změny váhy. Významně to ovlivňuje také imunitu.

Bylo již prokázáno, že stav střeva a imunita jsou spojené nádoby. Ve střevech se totiž nachází až 70 % buněk imunitního systému a v případě proniknutí bakterií a virů do těla se hlavní bitvy odehrávají právě zde. Dobrý stav střevní mikroflóry tedy hraje zásadní roli již od dětského věku, kdy se podílí na nastartování imunity. Ta je totiž po narození nezralá, a reagovat na vnější podněty (setkání s viry, bakteriemi a podobně) se tak učí postupně.

Zásadní pro dobrou kondici střevního mikrobiomu je správné stravování, ve kterém budou zastoupeny zelenina, vláknina a zakysané mléčné výrobky, čekanka, česnek, celozrnné potraviny, luštěniny nebo třeba ovoce. Ideální jsou rovněž fermentované potraviny, například kysané zelí, pomohou i probiotika.

Horečka u kojence – jak správně měřit teplotu? A srážet, nebo ne?

"Déčko", vláknina a antioxidanty

Vyplatí se hlídat, aby každodenní strava byla bohatá na antioxidanty (vitaminy A, B, K, minerály a stopové prvky), do jídelníčku je také dobré zařadit vlákninu pro správné zažívání (luštěniny, zelenina, cereálie atd.), zdroje omega-3 mastných kyselin a dalších prospěšných látek. Například polyfenolů, což jsou jedny z nejúčinnějších přírodních látek pro posílení imunitního systému. Najdete je v ovoci a zelenině, ale i v rostlinných doplňcích stravy. V ideálním případě by měly být všechny potřebné vitaminy a další látky obsaženy v denním příjmu potravy potomka.

„Dostat se do stavu, kdy dítě sní opravdu všechno tak, aby se mu z potravin dostalo správného poměru všech vitaminů, je složité. Některé děti preferují ovoce, jiné zeleninu, do některých pak rodiče nedostanou vůbec nic. Pokud není jídelníček  vyvážený, je na místě, zejména v době respiračních infekcí, zařadit doplňky stravy, zejména ty s vyššími dávkami B-komplexu, vitaminu D a C, se zinkem, vitaminem D3 nebo selenem. Já osobně doporučuji zařadit také probiotika,“ říká PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu.

Rakytník, spánek a bylinky proti respiračním infekcím

Velkou zátěží pro dětský imunitní systém jsou opakovaná nachlazení. "Opravdu důležité je, aby každou nemoc dítě důkladně vyleželo a nepřecházelo ji,“ radí Ivana Lánová. Dětskou imunitu můžete podpořit i bylinkami. Mezi nejznámější pomocníky patří například rakytník řešetlákový, šišák bajkalský, ženšenové přípravky, grapefruitová jadérka nebo se výborně osvědčila echinacea. Doma častěji větrejte, i když je zrovna chladněji. Nejenže se dovnitř dostane čerstvý vzduch, ale dítko se navíc přirozeně otužuje.

 "Během rizikových období je důležité posilovat imunitu nejen dostatečným přísunem vitaminů, ale také správně zvolenými výtažky z rostlin a bylinek. Ty jsou vhodné ve formě olejů, jako jsou například měsíčkový nebo rakytníkový, vhodná je také echinacea, kterou lze užívat v různých formách – jako čaje nebo tinktury. Imunitu oslabují nedostatečný spánek a zvýšený stres. Doporučuji proto kombinaci rostlinných zdrojů vitaminů, jako jsou například extrakty z černého bezu a křenu. Také vitamin B12 přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání,“ vysvětluje PharmDr. Petr Fifka ze společnosti Silvanols.

Zdravé návyky pro podzim bez nemocí

  • Pár minut intenzivního pohybu každý den (nejlépe venku na čerstvém vzduchu).
  • Pestrý jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce, kysané mléčné výrobky a vlákninu, ideální jsou teplé polévky, dušená zelenina, sezonní plody. Čerstvá zelenina, ovoce, ořechy a semínka jsou spojenci v boji proti nachlazení.
  • Denní dávka vitaminu C: bohužel tento antioxidační vitamin většina z nás ve stravě nepřijímá v dostatečném množství, doplnit ho lze kromě čerstvého ovoce a zeleniny také vhodnými doplňky stravy.
  • Spánková hygiena a pravidelný večerní režim před spaním, který uvolní, zklidní a připraví na usínání.
Šest druhů dětského kašle: Víte, kdy okamžitě k lékaři a kdy zachovat klid?
Témata: Zdraví, Děti, Školák, Děti a nemoci, Imunita, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, rýma, nachlazení, Zvlhčovač, dětské ne, Kopie, odolnost, Ovoce, Bakterie, Vír, Obranyschopnost, Rychlost blesku, Ivana Lánová, Smoothie, Luštění, Lékařství, Luhačovice, Zdraví na Heureka.cz