Senátní delegace na Tchaj-wanu může přinést české ekonomice zajímavé příležitosti. Cesty se účastní mimo členy horní komory Parlamentu ČR také zástupci 36 českých firem.

„Jsem přesvědčen, že ta cesta bude úspěšná, v součtu pro Česko velmi výhodná a přispěje k restartu české ekonomiky správným směrem,” řekl před odjezdem předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil [ODS].

Členy senátní delegace jsou mimo představitele senátu podle předsedy Česko-tchajwanské obchodní komory Pavla Diviše také zástupci 36 tuzemských firem. V zemi mají navázat kontakty s cílem zvýšit tchajwanské investice v Česku. Česká delegace při své návštěvě se setkala a jednala se zástupci velkých tchajwanských firem, které mají zájem expandovat v Česku. Podle slov Pavla Diviše je Tchaj-wan čtvrtou nejinovativnější ekonomikou na světě, kterou tvoří ponejvíce malé a střední podniky. A toho by mělo Česko podle něj využít.

Senátní delegace ani ostatní nemají z Číny obavy

Mezi českými delegáty je i Adam Bílek z firmy Circular Energy, která chce na Tchaj-wanu nabídnout technologii recyklace plastů a pneumatik k výrobě tepla a elektrické energie. Dalším zástupcem privátní sféry je Petr Mácha z firmy Bohemia Interactive Simulations. Ta se věnuje vojenským simulacím.Dle jeho slov se společnost neobává případné odvety ze strany Číny.

„Náš byznys v obranném průmyslu neumožňuje, abychom se zeměmi, které nesouhlasí s touhle cestou, vůbec obchodovali,” uvedl Petr Mácha.

Navázání užší spolupráce je podle české výpravy možné i v oblasti vědy, techniky a inovací. I proto se cesty účastní předseda senátního zahraničního a bezpečnostního výboru Pavel Fischer [nezávislý]. Ten poznamenal, že Tchaj-wan se dokázal zásobit ochrannými prostředky proti koronaviru z vlastních zdrojů, což se naší zemi nepovedlo. Věnovat se chce dle jeho slov i ochraně demokratického světa proti vnějším vlivům v digitálním světě.

Senátní delegace jedná i s tamními investory

Miloš Vystrčil při své návštěvě, která trvá do 5. září, zmínil možný vstup jedné z tchajwanských bank na český trh. Jeho slova neformálně potvrdila prezidentka Cchaj Jing-wen. Pokud by se tak stalo, významně by to podle Miloše Vystrčila usnadnilo tchajwanské investice v Česku. Jméno banky však nezmínil. Zítra [v pátek 4.9.] by ale měl navštívit Taiwan Cooperative Bank, která právě podle neoficiálních informací zvažuje otevření pobočky v Česku.

Dalším krokem, který by posílil Česko-tchajwanskou spolupráci, by bylo zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí, o čemž Tchajwanská letecká společnost China Airlines reálně uvažuje. Členové senátní delegace se při návštěvě setkali i s představiteli této společnosti, jak potvrdil pražský primátor Zdeněk Hřib. Podle něj se k plánům na realizaci přímých letů Chine Airlines vrátí po odeznění pandemie koronaviru.

„Dozvěděli jsme se, že to dopadlo v podstatě pozitivně. Akorát momentálně díky té situaci kolem covidu není možné tu linku realizovat hned teď, ale jakmile ta situace pomine, tak se opět vrátí k plánům na realizaci,“ řekl primátor.

„Jsem za to velice rád, velice rád budu v Praze vysvětlovat, že ty China Airlines, které k nám budou lítat, nejsou aerolinky Čínské lidové republiky, ale tchajwanské aerolinky,“ dodal Hřib.

Čímž reagoval na debatu na českých sociálních sítích po zveřejnění fotografií letadla právě China Airlines, které Miloše Vystrčila na Tchaj-wan přepravily. Lidé si tuto společnost totiž často pletli s čínskými leteckými firmami. Předseda senátu Miloš Vystrčil na začátek setkání se společností Chine Airlines za přepravu poděkoval. Řekl, že byl spokojen s bezpečností i obsluhou od palubního personálu. Podotkl, že by bylo dobře, kdyby letadla mezi Tchaj-pejí a Prahou létala pravidelně.

Tchaj-wanské vývojové centrum v Praze

Zástupci české mise jednali dále s vedením Tchajwanské asociace výrobců elektroniky [Taiwan Electrical and Electronic Manufacturers Association – TEEMA], která podle Senátu zvažuje založení české pobočky. Podle Hřiba se česká delegace na této schůzce dozvěděla spoustu pozitivních zpráv.

„Víme teď, na co se zaměřit pro to, aby se třeba do Prahy dostalo nějaké vývojové centrum,“ řekl.

Senát uvedl, že TEEMA patří mezi osm největších průmyslových uskupení na Tchaj-wanu a sdružuje 3 tisíce členů. Podle dostupných informací má asociace široký záběr a pokrývá oblasti od polovodičů, domácích spotřebičů přes chladicí a klimatizační jednotky, zkušební a měřicí přístroje až po kabely či baterie.

„V reakci na globální dění dochází k přesměrování aktivit TEEMA z čínského trhu do dalších destinací,“ uvedl Senát před jednáním se TEEMA.

TEEMA podle informací od českých zástupců zvažuje otevřít pobočku pro střední a východní Evropu, která by se později nejspíš stala centrálou pro celou Evropskou unii. A vzhledem k aktivitám tchajwanských firem je podle nich Česká republika mezi favority.

Předseda parlamentu Jou Si-kchuna navštíví Česko

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pozval předsedu tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna na pracovní návštěvu ČR. Přičemž zdůraznil, že jde o pracovní, nikoli oficiální návštěvu. Na pozvání na oficiální cestu nemá oprávnění. Česká republika Tchaj-wan jako samostatný stát neuznává. Jou pozvání potvrdil s tím, že se do Prahy těší.

Tchaj-wan je ve zvládnutí pandemie koronaviru jedničkou

Členem české delegace je i předseda senátního zdravotnického výboru Lumír Kantor [KDU-ČSL], který chce podpořit obnovení pozice Tchaj-wanu jako pozorovatele ve Světové zdravotnické organizaci [WHO], o kterou ostrovní země před čtyřmi lety přišla.

Na cestě chce získat bližší informace také o tom, jak Tchaj-wan navzdory blízkosti pevninské Číny zvládl koronavirovou epidemii a nedostatek zdravotníků. V této souvislosti Miloš Vystrčil dodal, že Tchaj-wanu se povedlo zvládnout koronavirovou krizi bez vážnějších dopadů na ekonomiku. Českou misi na Tchaj-wanu doprovázejí přísná preventivní bezpečnostní opatření. Její účastníci absolvují čtyři testy na covid-19 před a po příletu na ostrov. Na cestu se měla původně vydat také vdova po bývalém předsedovi Senátu Věra Kuberová. Podle Miloše Vystrčila jí ale lékař cestu v podstatě zakázal ze zdravotních důvodů. Delegace odvezla na Tchaj-wan alespoň její videovzkaz s poděkováním.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here