Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující rozsudek v případu vraždy Kuciaka: Marian Kočner a Alena Zs. jsou nevinní!

Aktualizováno -
3. září 2020
10:52
Autor: DH, ČTK - 
3. září 2020
10:33

Čekání je u konce. Více než dva a půl roku od nájemné vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové konečně padl verdikt nad třemi obžalovanými v nejsledovanějším procesu v novodobých dějinách Slovenska. Rozhodnutí soudce neoddálil ani nově předložený důkaz. Tomáš Sz. je vinen v plném rozsahu, Kočner i Alena Zs. jsou ve vraždě nevinní.

Původně se očekávalo, že rozhodnutí o vině či nevině zbylé trojice obžalovaných se rozhodne už v srpnu, ale soud verdikt odložil z důvodu porad tříčlenného senátu. 

Soud uvedl, že Marian Kočner a Alena Zs. jsou nevinní v případě vraždy Jana Kuciaka a Martiny Kušnírové. Rodiče obou zavražděných v ten moment odešli z jednací síně a k rozsudku se podle slovenských médií odmítli vyjadřovat. Soudkyně Sabová následně uvedla, že k činu došlo, ale není jasně prokazatelné, že si vraždu objednal právě Kočner nebo Alena Zs. 

Jednu z hlavních postav zájmu, podnikatele Mariana Kočnera, odsoudili pouze za nedovolené ozbrojování. Za tento čin dostal peněžitý trest 5 000 eur. 

Dalšího obžalovaného - Tomáše Sz. odsoudili za vraždu Petra Molnára, ze které byl rovněž obžalován a také ho uznala vinným z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Souhrnně si odsedí 25 let za mřížemi. Oběma rodičům Jána Kuciaka musí navíc uhradit nemajetkovou škodu 70 000 eur a ženě Petra Molnára 40 000 eur. 

Finální verdikt si u soudu osobně vyslechl pouze Marian Kočner. 

Prokuratura tento týden předložila soudu nový důkaz, který se týkal analýzy dat z mobilního telefonu Aleny Zs. Pokud by se soud rozhodl, že je třeba dokazování doplnit, znamenalo by to obnovení hlavní části líčení, po které by znovu následovaly závěrečné řeči prokurátora, obžalovaných či jejich obhájců.

To se ale nestalo, a tak již známe rozřešení celé kauzy. Další dva obvinění, včetně skutečného vraha Kuciaka a Kušnírové, se již dříve přiznali a byli odsouzeni samostatně. Střelec Miroslav Marček dostal 23 let za mřížemi.

Vražda Kuciaka, při které byla zastřelena také jeho přítelkyně Martina Kušnírová, vyústila na Slovensku v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico.

Kočner si podle obžaloby objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit vstup do politiky.

Prokurátor tvrdil, že Alena Zs. za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila Zoltána Andruskóa, který po zadržení s policií spolupracoval a loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let. Andruskó u soudu řekl, že na Kočnerův pokyn zprostředkoval Kuciakovu vraždu mezi Alenou Zs. a dalším obžalovaným Tomášem Sz.

Ten podle obžaloby spolupracoval se svým bratrancem a bývalým vojákem Miroslavem Marčekem, jenž v úvodu procesu letos v lednu před soudem prohlásil, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni v jejich domě a že dříve zastřelil také podnikatele Petera Molnára. Za to byl Marček letos v dubnu zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení. Loupežná vražda Molnára z roku 2016, na které se podle obžaloby podílel také Szabó, je součástí obžaloby v Kuciakově případu.

denisz ( 3. září 2020 18:39 )

Piráti ve světě Česko presentují jako mafiánský

bezprávní stát a nechali si to posvětit Evrop.

parlamentem, kde jim nalítla hloupoučká

intrikánka z Bavor, paní Hohlmeier. Pirátům

ve skutečnosti jde o to, aby zlikvidovali premiéra

Babiše, hnutí ANO, vyhráli volby a vládnout.

Bůh ochraňuj tuto zemi před takovými padouchy.

Mafiánské jsou jiné země v EU (Itálie, Rumunsko aj.)

Že by do nich patřilo i Slovenské, kde zločinec dokáže

ovlivnit až soud ? Neuvěřitelné, Slováky lituji. . .

Jarabak ( 3. září 2020 14:55 )

Tak soudkyně může vše, že? Co jí v tom brání? Kdyby za důkaz vraždy považovala to, že Země je kulatá, tak by to byl důkaz vraždy. Kdo jiný, než soudci to asi rozhoduje, že? A naopak, kdyby proti Kočnerovi a té šlapce měla dostatek důkazů a řekla yb, že je nevidí, tak je nevidí, že? Opět, kdo jiný, než soudci, o tom rozhoduje. Máme taky spoustu příšerných rozsudků, kdy byli odsouzeni nevinní, nebo naopak sovobozeni vinní. Soudci jsou jen lidi, mají své názory, politickou orientaci, kapsu na peníze, povahu, morálku a hlavně - nezávislost. Udělá jí někdo něco? Neudělá.

hafblaf ( 3. září 2020 14:40 )

Spravedlnost je slepá, asi i blbá, nebo řádně podplacená. Pro pozústalé to musel být pořádný kopanec do obličeje.

verka1 ( 3. září 2020 13:49 )

Soudci si užívají luxusu a to něco stojí, 80 tisíc za měsíc jim je málo, mafie má všude známosti, vydírání.
Uvidíme jak na Slovensku zvítězí pravda ✌️

badot ( 3. září 2020 13:20 )

Neboj, na každou s.ini se vaří voda. Ten grázl Kočner s tou jeho všehoschopnou konkubínou nakonec odsouzeni budou. Zatím rozhodovali podplacení nižší soudci, skutečná spravedlnost teprve přijde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání