Soud osvobodil podnikatele Kočnera, obžalovaného z objednávky vraždy novináře Kuciaka

Podnikatel Marián Kočner, obžalovaný za objednávku vraždy novináře Jána Kuciaka, byl 3. září 2020 nepravomocně zproštěn obžaloby.

Podnikatel Marián Kočner, obžalovaný za objednávku vraždy novináře Jána Kuciaka, byl 3. září 2020 nepravomocně zproštěn obžaloby. Zdroj: Jozef Jakubčo / SME / Profimedia

K soudu 3. září přišla i matka zavražděné přítelkyně Jána Kuciaka Martiny Kušnírové Zlatica Kušnírová
K soudu 3. září přišel i otec zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka Jozef Kuciak.
K soudu 3. září přišel i otec zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka Jozef Kuciak.
Podnikatel Marián Kočner, obžalovaný za objednávku vraždy novináře Jána Kuciaka, byl 3. září 2020 nepravomocně zproštěn obžaloby.
Podnikatel Marián Kočner, obžalovaný za objednávku vraždy novináře Jána Kuciaka, byl 3. září 2020 nepravomocně zproštěn obžaloby.
17
Fotogalerie

Soud na Slovensku ve čtvrtek uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je žalovaný pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a také Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Slovenský prokurátor oznámil odvolání vůči verdiktu. Případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.

Kočner dostal pouze peněžitý trest za nedovolené ozbrojování. Vůči tomuto verdiktu v nejsledovanějším soudním procesu v novodobých dějinách země, se slovenský prokurátor odvolal.

Další dva z celkového počtu pěti původně obviněných v kauze, včetně Kuciakova vraha, již dříve přiznali vinu a byli souzeni samostatně.

Vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyústila na Slovensku v roce 2018 v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico. Jeho strana po porážce v letošních volbách skončila v opozici.

Šéfka trestního senátu Ružena Sabová ve zdůvodnění verdiktu řekla, že soudu nebyl předložený žádný přímý důkaz, který by Kočnera usvědčoval z objednání Kuciakovy vraždy. „Z principu presumpce neviny vyplývá, že když po zhodnocení dostupných důkazů zůstanou pochybnosti o okolnosti ohledně posouzení zavinění, považuje se obviněný za nevinného. Ve smyslu toho zákonného ustanovení soud i postupoval,“ zdůvodnila Sabová zproštění Kočnera a Zsuzsové obžaloby z vraždy.

Soud podle soudkyně ale nezjistil, že by za objednávkou vraždy byla jiná okolnost než novinářova práce, a že neměl pochybnost o tom, že Kočner měl z Kuciaka strach. Ani to ale nestačilo k tomu, aby byl Kočner uznán vinným. Podle jednoho ze svědků v procesu Kočner také zadal sledování Kuciaka a dalších novinářů.

Obžaloba tvrdila, že Kočner si objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit plánovaný vstup do politiky.

Prezidentku Zuzanu Čaputovou verdikt šokoval. Hlava státu uvedla, že potřebuje porozumět jeho odůvodnění. Čaputová prohlásila, že ani po dnešku „hledání spravedlnosti nekončí“ a bude se pokračovat u nejvyššího soudu.

Uvedla také, že myslí na rodiče Kuciaka a jeho partnerky. „Oni i my všichni si zasloužíme vidět vyvození zodpovědnosti vůči těm, kteří si vraždu jejich dětí objednali a zprostředkovali,“ podotkla Čaputová.

Strůjci vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka se snaží uniknout spravedlnosti, napsal slovenský premiér Igor Matovič v reakci na dnešní rozsudek. „Zatím to vypadá, že evidentní strůjci vraždy chtějí uniknout z drápů spravedlnosti ... věřme, že spravedlnost si na oba počká,“ uvedl šéf slovenské vlády na Facebooku.

Prokurátor tvrdil, že Zsuzsová za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila Zoltána Andruskóa, který po zadržení s policií spolupracoval a loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let.

Andruskó u soudu tvrdil, že na Kočnerův pokyn zprostředkoval Kuciakovu vraždu mezi Zsuzsovou a dalším obžalovaným Tomášem Szabóem. Ten podle obžaloby spolupracoval se svým bratrancem a bývalým vojákem Miroslavem Marčekem, jenž v úvodu procesu letos v lednu před soudem prohlásil, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni v jejich domě a že dříve zastřelil také podnikatele Petera Molnára.

Za to byl Marček letos v dubnu zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení. Loupežná vražda Molnára z roku 2016, na které se podle obžaloby podílel také Szabó, je součástí obžaloby v Kuciakově případu. Soud uznal Szabóa vinným i za účast na této vraždě a vyměřil mu trest 25 let vězení.

Podle listu Denník N o nevině Kočnera a Zsuzsové v případu Kuciakovy vraždy rozhodli dva členové soudního senátu, kteří přehlasovali jeho šéfku Ruženu Sabovou. Vynesení verdiktu se původně očekávalo již v srpnu, kdy ale soud naplánované líčení zrušil s odůvodněním, že soudci se ještě musejí radit. Ještě tento týden zase prokurátor předložil soudu nový důkaz, senát ale dokazování v případu neobnovil.

Kočner byl souzen také za nedovolené držení nábojů, které policie zajistila při domovní prohlídce v domě jeho bývalé manželky. Kočner se k tomuto deliktu během procesu přiznal a soud mu za to vyměřil peněžitý trest 5000 eur, tedy asi 131 500 korun.

Letos v únoru byl Kočner spolu s exministrem hospodářství a někdejším ředitelem televize Markíza Pavolem Ruskem v jiném případu zatím nepravomocně odsouzen k dlouholetému trestu za padělání směnek.