Zpěvačka Allison Wheeler otevře podzimní ČRo Jazz Café

3. září 2020

Americká vokalistka Allison Wheeler, držitelka studentské ceny Down Beatu, vystoupí 10. září se svým zdejším kvartetem a hostujícím saxofonistou Lubošem Soukupem v rámci koncertní série ČRo Jazz Café. Jistě se dozvíme i to, jak bude znít její první autorské album.

Koncert, který proběhne v Radiocafé na pražské Vinohradské třídě, totiž vlastně naváže na nahrávání Allisonina autorského albového debutu. Zpěvačka, skladatelka a aranžérka původem z kalifornského Monterey ho připravila spolu s pražským triem pianisty Daniela Bulatkina.

Allison Wheeler se už v Evropě výtečně zabydlela, působí tu nejen jako všestranná zpěvačka s velkými improvizačními schopnostmi, ale také jako pedagožka. V českých klubech a na festivalech jako Jazzinec vystupovala také pod hlavičkou seskupení Allison Wheeler Band. Už tehdy se potkala s pianistou Danielem Bulatkinem, na kontrabas s ní hrál i Robert Balzar.

Průpravu získala Alison na University of Northern Colorado, kde byla mj. žačkou zpěvačky, skladatelky a aranžérky Julie Dollison a jejího manžela, aranžéra a kapelníka Kerryho Marshe, specializujícího se na aranžmá pro jazzové vokální kapely, jazzové sbory a a capella skupiny. Už na škole získala cenu časopisu Down Beat pro Vysokoškolského vokalistu roku 2018. Další ocenění sbírala spolu s universitním ansámblem Vocal Lab.

Vize hudební i výtvarné

Původním zaměřením Allison Wheeler ovšem nebyl jazz, ale výtvarné umění. Teprve kvůli lásce k muzice opustila výtvarnou školu. Neznamená to však, že by starou lásku opustila definitivně. Intenzivně se zajímá o komunikaci vizuálního umění s hudbou. Možná pávě toto „mezioborové“ ovlivňování pomáhá dodávat její muzice a zpěvu barevnost a hlubokou pocitovost.

Spojení s Danielem Bulatkinem je také více než šťastné, jeho hra si s Allisoniným vokálem rozumí co do timingu i emocí. Právem bývá Daniel jmenován mezi největšími současnými mladými klavírními talenty pražské scény. Upozornil na sebe už v patnácti letech díky 3. místu v soutěži Pianista roku, pořádané firmou Petrof.

Daniel si už zahrál třeba s newyorským kytaristou Russem Spiegelem či se zdejšími zpěvačkami Miriam Bayle a Yvonne Sanchez. Ovšem k jeho nejnápadnějším spolupracím patří ta s norským basistou Perem Mathisenem. Díky tomuhle setkání si zahrál i s kytaristou Ulfem Wakeniem či s britským bubeníkem a klávesistou Garym Husbandem (mj. spoluhráčem Johna McLaughlina). Právě „Bass Viking“ Mathisen o Bulatkinovi řekl: „Extrémní talent, jaký Evropa neviděla už dlouhou dobu.“

Dalším velkým lákadlem na koncert je přítomnost Luboše Soukupa. Také on se podle dostupných informací podílel na k vydání chystané desce Allison Wheeler.

Vstup na koncert ze série Český rozhlas Jazz Café je zdarma, koncert začíná v 19:00. 

ČRo Jazz Café: Allison Wheeler Quartet

10. 9. 2020 od 19:00, Radiocafé, Vinohradská 12, Praha

Allison Wheeler - zpěv

Daniel Bulatkin – piano

Max Makagonov – kontrabas

Kamil Slezák – bicí nástroje

Luboš Soukup j. h. – tenorový saxofon

 

Spustit audio

Související