3. září 2020 • 11:50

V Brazílii platy bez rozdílu! Muži i ženy budou brát ve fotbalové repre stejně

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brazilské fotbalistky budou v reprezentaci placené stejně jako členové mužského národním týmu. Informovala o tom Brazilská fotbalová federace CBF.



„Už u nás nebude existovat žádný genderový rozdíl. CBF bude zacházet s muži a ženami stejně,“ uvedl prezident federace Rogério Caboclo v prohlášení na webu.

Podle něj budou Brazilky dostávat také stejné prémie jako muži za účast a výkony na velkých mezinárodních turnajích, jako jsou mistrovství světa nebo olympijské hry.

Brazilští fanoušci před zápasem s českou reprezentací v Praze
Brazilští fanoušci před zápasem s českou reprezentací v Praze

Platové nerovnosti mezi profesionálními hráči a hráčkami se začaly intenzivněji řešit poté, co ženský národní tým USA loni v březnu zažaloval americkou fotbalovou asociaci kvůli genderové diskriminaci ve výdělcích a pracovních podmínkách. Soud letos v květnu žalobu zamítl.

Australský fotbalový svaz loni v listopadu informoval o tom, že se dohodl s hráčskou unií na nové kolektivní smlouvě, která maže rozdíly mezi mužskou a ženskou reprezentací. K rovným platovým podmínkám přistoupily také asociace na Novém Zélandu nebo v Norsku.

Fotbalistky dostávají výrazně nižší odměny než muži. Na loňském MS ve Francii hrály po zvýšení dotace od FIFA o prémie v celkové výši 30 milionů dolarů, zatímco mužské týmy si v roce 2018 v Rusku rozdělily 400 milionů dolarů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud