,,Přisátý na ČT!" Neštvěte Xavera, takhle to dopadne

03.09.2020 11:51

Spor mezi novinářem a trabantím cestovatelem Danem Přibáněm a radním České televize Lubošem Xaverem Veselým opět nabral na otáčkách. Poté, co Veselý označil Přibáňova tvrzení v pořadu „U Kulatého stolu“ jakožto „snůšku lží a polopravd“ a osvětlil některé z výroků mířených na něj a jeho spolupracovníky z Rady ČT se známý cestovatel ohradil. „Nestačí, že je přisátý na Český rozhlas, kde má pravidelný pořad a pravidelný příjem z peněz koncesionářů. On se ještě díky svému servilnímu přístupu k mocným a vhodnému kádrovému profilu nacpal do Rady ČT,“ spustil Přibáň. Xaver je dle něho „servilní poskok mocných“.

,,Přisátý na ČT!" Neštvěte Xavera, takhle to dopadne
Foto: Repro ČRo Plus - Youtube kanál
Popisek: Cestovatel Dan Přibáň, který projel Afriku žlutým Trabantem

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí
Vše odstartoval pořad „U Kulatého stolu“ nazvaný „Xaver je poslušný poskok“, do nějž přišel Přibáň pohovořit a zazněly v něm dle Veselého „snůšky lží a polopravd“, jak na jeho adresu, tak i na jeho kolegy z Rady ČT.

V pořadu se Přibáň kriticky vyjadřoval k Haně Lipovské z Rady ČT. „Protože Lipovská nastoupila, začala prostě šlapat po Dvořákovi, že mu nedá odměny, protože asi o půl procenta nesplnil nějaký limit. Jde přesně vidět, že tam o žádný limit nejde. Kdyby řekla: Vy jste nesplnil nějaký limit, my vám nedáme deset platů, dáme vám šest nebo osm. Ale ona řekla: My vám nedáme nic,“ sdělil kupříkladu v pořadu Přibáň.

„Je to lež jako věž!“ pustil se Veselý  poté do obhajoby ve svém reakčním videu. Připomněl, že Rada ČT rozhodovala o bonusu pro generálního ředitele a musela se řídit příslušnými parametry a zákony. „Skutečně bylo zmíněno, že o půl procenta nesplnil sledovanost, ale to vůbec nebylo důvodem k neudělení bonusu,“ zdůraznil moderátor a jal se cestovateli vysvětlit, jak to s určování bonusu je.

Přibáň také v obsáhlém videu prohlásil: „Ti lidé okolo Xavera, Lipovské a spol., první, co je napadne, je, že budou platit kamarády, protože to je jejich mindset. Člověka, který normálně funguje, nenapadne, že bude platit kamarády, ale že bude platit schopné lidi. Ale tito lidé žijí ve vesmíru, kde se kamarádům dává víc.“

Veselý mu připomenul, že jako novinář působil v Mladé frontě DNES: „Kdyby tam takový člověk byl dnes, jsem přesvědčen, že s ním Plesl vyrazí dveře,“ dodal se slovy, že by byl první, kdo by o to Plesla žádal SMS zprávou.

„Rada ČT nesmí ze zákona zasahovat ani do programu, ani do výroby. Ti lidé si to velmi hlídají, a pokud by někdo jen trošku naznačil, že chce ‚platit nějaké kamarády‘, tak jsou tam ve vteřině všichni na barikádách! Rada je kontrolní orgán a nemá právo nikoho platit. Ani mě to nikdy nenapadlo, a za paní Lipovskou bych dal dokonce ruku do ohně. A kdo je myšleno tím spol.? To je jako plácnutí do vody,“ reagoval Veselý s poznámkou: „Slyšel jsem o sobě hodně lží, ale takovouto hloupost a do nebe sahající nesmysl jsem neslyšel ani od největšího hlupáka.“

„Vzhledem k tomu, že pan Přibáň je člověk, který bohužel s Českou televizí spolupracuje a je přisátý na její finanční prostředky... tak to možná leccos prozrazuje. Možná to, jak zmiňuje to o těch kamarádech, to prozrazuje. Je to hnusné a podlé,“ pokračoval Xaver, podle kterého by Přibáň neměl na nic čekat a jít na policii, pokud se domnívá, že tomu tak s „placením kamarádů“ je.

„Přátelé, kdykoli uslyšíte žvásty těchto lidi, pošlete mi to a já budu tyto věci uvádět na pravou míru,“ obrátil se Xaver Veselý závěrem na veřejnost.

„Xaver Veselý, kádrově prověřený užitečný idiot vládnoucí garnitury, opět perlí! Ve své obhajobě po mé kritice, na kterou má samozřejmě plné právo, neopomenul prohlásit, že jsem přisátý na ČT, což je samozřejmě něco, na co jeho cílová skupina slyší,“ oponoval následně Přibáň skrze facebook s tím, že: „Pan ‚investigativec‘ Xaver se samozřejmě nenamáhal zjišťovat fakta.“

„S ČT spolupracuji jednou za tři až čtyři roky, a to v pozici koproducenta, tedy partnera. ČT mě neplatí, protože projekt žlutého cirkusu nepatří ČT. To, co mě živí, jsou přednášky o cestách a samotná značka žlutého cirkusu (naposledy třeba stolní hra, která celému projektu pomáhá překlenout krizové období covidu),“ vzkázal radnímu.

A spustil: „Mnohem zajímavější je to však u pana Xavera. Tomu nestačí, že je přisátý na Český rozhlas, kde má pravidelný pořad a pravidelný příjem z peněz koncesionářů. On se ještě díky svému servilnímu přístupu k mocným a vhodnému kádrovému profilu nacpal do Rady ČT, kde je přisán na další veřejnoprávní peníze, tentokrát z rozpočtu České televize, které opět bere pravidelně.“

„Tato tragikomická parodie na novináře žije z peněz koncesionářů a spoléhá na to, že to jeho divákům a fanouškům nedojde,“ dodal. Xaver je podle cestovatele „tragéd“, přičemž v narážce na velmi komentovanou fotografii dodal: „Ovšem na fotografii s náckem Vandasem mu to obzvláště sluší!“

„Dan Přibáň LŽE, LŽE, LŽE... jasné vyvrácení lží, polopravd a manipulací. Je to jenom hloupost nebo v tom vidíte záměr? Díky za vaše komentáře,“ padlo na to od Xavera.

A co na video s Xaverovým příspěvkem říká sám známý trabantista? „Prosím vás, kdybyste viděli pana Veselého, kupte mu za mě teplý heřmánkový čaj a přikryjte ho dekou (nebo dvěma). Děkuji!“ reagoval krátce na Xaverův příspěvek.

Narazil však i některých svých sledujících. „Dane, tuhle kauzu sleduji v podstatě od tý doby, co jste byl na Frekvenci 1 a musím říct, že tohle jste teda fakt hrubě nezvládl. Chápu, že Vás možná bolí hlava z toho, že je Xaver v Radě a máte potřebu se k tomu vyjadřovat, ale zkuste nejdřív sám ten čaj a deku. Určitě bude líp,“ vzkázal Přibáňovi v komentáři Jiří Májek.

„Od doby, kdy jsem byl na Frekvenci 1, to sledujete? Tak to vám, nezlobte se, nevěřím. :) Kdy jsem tam byl, si nepamatuji ani já, může to být nějakých sedm, osm let a v té době jsem se k tomu, jaký je Veselý mizerný moderátor, ani nikde nevyjadřoval. Těžko jste mohl sledovat kauzu, která nebyla,“ odmítl ovšem cestovatel.

A opět nevynechal příležitost Veselého zhodnotit. Ten je dle jeho mínění „servilní poskok mocných, jeho polopravdy by bylo možné rozebírat stále dokola“.

„Vyjádřil jsem se k nim v diskuzi a dále s ním již nehodlám ztrácet čas. Dám vám ale malé vodítko. Koncesionářské poplatky se od roku 2008 nezvedly, ceny všeho stoupají, příjmy tedy ČT stále klesají, kanály přibývají, ovšem chce se po ní, aby si udržela kvalitu a sledovanost ve stále tvrdší konkurenci SVOD, aniž by se rozpočet zvedal. Zohlednil toto pan Veselý? Nezohlednil. A tak by šlo pokračovat dále a dále. Veselý s Lipovskou jsou kádrově prověření poskoci mocných,“ sneslo se dále v komentáři na členy Rady ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …