Návštěvníci sokolovského zámku zjistí, jak se žilo v Poohří v době kamenné

3. září 2020 10:00

Výstava nazvaná Poohří za časů lovců a sběračů v přízemí sokolovského zámku. Návštěvníci uvidí, jak se žilo v oblasti podél Ohře na některých místech dnešního Karlovarského kraje v období paleolitu a mezolitu.

Lidé uvidí, jak se vyvíjely různé nástroje a zbraně. Jedná se o dobu kamennou, kdy lidé využívali pazourky z kamenů dovezených z Pobaltí. Pazourky byly původně větší a podobné, postupně se  zmenšovaly a dostávaly přesnější tvary.

Ve vitrínách uvidí příchozí také předměty, které v době od 9600 do 5500 před naším letopočtem využívali lidé na konkrétních místech regionu. Tou dobou tady lovili pstruhy, sbírali lískové oříšky, opracovávali pazourky. Jsou tam nálezy z karlovarských Bohatic, od Lesova, v Šabině, ve Všeborovicích, v Tašovicích. „Je tu také ukázka, jak se rekonstruovaly šípy. Při výrobě hrotu lepili lidé malé kousky kamenů na špičku pomocí smůly smíchané s popelem. Díky popelu smůla nelepila. V jedné z vitrín máme ukázku šípu, jehož hrot je vytvořen z klihem slepených rybích i jiných kostí,“ popisuje pracovnice muzea Jitka Třísková.   

V přízemí sokolovského zámku najdou lidé také dioráma z oblasti Ohře u dnešního chebského sídliště Skalka. Na jednoduché konstrukci z nahoře svázaných tyčí se suší kůže. Poblíž ohniště u koryta řeky leží dvojitý koš. „Je to koš na chytání ryb. Ryba do něj vplula a konstrukce druhého, vnitřního koše jí zabránila vyplout zpátky,“ přibližuje jednoduchý, ale účinný princip koše. 

Výstavu připravili čtyři archeologové, z toho dva z Karlovarského kraje, Michal Beránek z chebského muzea a Filip Prekop z Národního památkového ústavu v Lokti. Na archeology si můžou zahrát i návštěvníci muzea. V prostoru hrabadla - improvizovaného pole, které připomíná dětské pískoviště, mohou v zemině objevovat různé úlomky. Od novodobých po historické. K zajímavým exponátům patří například šíp, se zrekonstruovaným hrotem v podobě, v jaké ho vyráběli lidé v období mezolitu. 

Na výstavě Poohří za časů lovců a sběračů se podílel také Michal Beránek z chebského muzea a Filip Prekop z Národního památkového ústavu v Lokti. V přízemí sokolovského zámku ji můžete vidět do 1. listopadu.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio