Módní odraz Michaela Jacksona, který nezná konce

Koncertní kostýmy i nezaměnitelná image krále popu inspiruje módní návrháře i mladé hudební hvězdy. V dětství to byla flower power, kterou dodnes sledujeme například u přehlídek Gucci, později se přidaly army saka a bombery, které nosí Gigi Hadid. Během sedmdesátek a osmdesátek se k tomu všemu přidaly svítivé flitry a cvočky. Doslovnou poctu na pódiu během poločasu utkání Super Bowl věnovala Jacksonovi soudobá hudební královna Beyonce, která svým kostýmem připomněla zpěvákovo vystoupení u stejné příležitosti z roku 1993. K jeho hudbě i stylu oblékání ale inklinují také další umělci jako Kanye West, Madonna, Janelle Monae, Lady Gaga, Pharrell nebo Rihanna.

 

 

 

Jackson byl prvním odvážlivcem, který černé sako a kalhoty neváhal kombinovat s bílými ponožkami. Oblékal se proti pravidlům, která následně možná nevědomky ohýbal a měnil. Nesmíme opomenout třpytivé rukavice nebo bílo-bílý oblek který se objevil v klipech k písním Thriller nebo Smooth Criminal. Tím se v rámci předloňské oslavy MET Gala v Metropolitním muzeu v New Yorku nechal inspirovat také kreativní ředitel Off-White a pánské divize Louis Vuitton Virgil Abloh. Abloh později vzdal hold zpěvákovi celou kolekcí pro sezónu podzim/zima 2019, která byla oslavou přelomu milénia i zesnulého krále popu.

 

 

 

If fashion says it’s forbidden, I’m going to do it.

 

V roce 2017 představila monumentální řadu věnovanou Jacksonovi také značka Supereme a k jeho odkazu se už od roku 2011 pravidělně hlásí také kreativní ředitel francouzského módního domu Balmain Olivier Rousteing. Nezačal s tím ovšem on, už kolekce pro jaro/léto 2009, která vznikala ještě pod vedením Christophera Decarnina, nesla jasné znaky estetiky a stylu Jacksona. Rousteingova kolekce pro jaro/léto 2019 pak v tomto tažení byla pomyslným zlatým hřebem, ve kterém můžete hledat jednu referenci za druhou. Není divu, vždyť mladý návrhář je pro francouzský módní průmyslu ztělesněním toho, co Jackson představoval pro americký hudební showbyznys – extrémní popularita namícháná s nedosažitelnou exkluzivitou. Přesvědčte se sami:

 

 

 

Módní odraz Michaela Jacksona v praxi si můžete prohlédnout v galerii: