Na tiskové konferenci České televize a především televizní stanice ČT:D, tedy dětmi oblíbeného a vyhledávaného „Déčka“, se zmínilo několik významných výročí: rok 2020 se totiž ponese v duchu oslav. Již pětapadesát let se vysílá Večerníček, čtyřicet let výše zmíněné Studio Kamarád, a především čtyřicáté narozeniny oslaví populární postavičky Jů a Hele, které nezaměnitelným způsobem namlouvají slavní herci a dabéři Jiří Lábus a Ota Jirák.

„Na tu dobu před čtyřicítkou let si dobře pamatuji. Zrovna jsem dělal postsynchrony k pohádce Princové jsou na draka, kde mimochodem jsem poprvé a naposledy v životě hrál prince, když za mnou přišla paní z dětského vysílání, že se chystá nové dětské pásmo. To budou provázet dva plyšáci, a jestli bych nechtěl namluvit jednoho z nich,“ zavzpomínal Jiří Lábus s úsměvem.

VIDEO: Jiří Lábus: Trojce s Kaiserem a Dášou se nebráním! 

Video
Video se připravuje ...

Jiří Lábus: Trojce s Kaiserem a Dášou se nebráním! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Nabídka se mu zalíbila, a tak byl prý samozřejmě okamžitě pro. „Ale vůbec jsem netušil, že to budu dělat další čtyři desítky let!“ dodal s úsměvem Lábus, jenž podle svých vlastních slov využil koronavirové pandemie, kdy nemohl hrát, především k dlouhým procházkám, meditacím… a přípravě materiálů k audionahrávkám, které se pak realizovaly v době, kdy nejpřísnější opatření pominula. „Jsem prostě Jů, to mi už nikdo neodpáře. Ale jsem tomu rád,“ krčil rameny Lábus.

Nejinak je na tom i jeho parťák Hele, tedy herec Ota Jirák, jenž se stejně jako Lábus živí svým hlasem. „Tyhle figurky byly šikovně vymyšlené, byli a jsou to nápadití panáci, kteří mají k dětem blízko. A musím přiznat, že mě Hele také poznamenalo. Když jsem po natáčení prvních dílů přišel domů, automaticky jsem mluvil jako on. A i teď se někdy přistihnu, že mi pusa trochu ujede,“ popsal humornou situaci představitel (zesnulého) statkáře Martina Popelky z veleúspěšného seriálu Slunečná. Jirák byl prvním, koho na namluvení postavy Hele oslovili, jenže nemohl a místo něj mu tak hlas nejprve propůjčil Milan Neděla. Když musel do nemocnice, oslovili Jiráka podruhé a od té doby už je s chlupatým kamarádem neodmyslitelně spjat.

VIDEO: Jak bydlí Ota Jirák? Ukázal svou chalupu!

Video
Video se připravuje ...

Jak bydlí Ota Jirák? Štábu Můžu dál ukázal svou chalupu! TV Barrandov

Fotogalerie
36 fotografií