Duše a svět mezi Slavkovem a Borodinem. Vojnu a mír uvádí Městská divadla pražská

3. září 2020

Vojna a mír duše i světa je téma, které se pokusí obsáhnout tvůrci v nové inscenaci Vojna a mír Městských divadel pražských. Čtyřdílnou epopej o tažení Napoleona do Ruska Lva Nikolajeviče Tolstého zdramatizovala Iva Klestilová.

Z inscenace Vojna a mír

„Tolstoj ukázal ve svém díle dokonalý popis zániku jedné epochy a proměnu společenského myšlení, zároveň nám ale jako citlivý pozorovatel dává nahlédnout do nitra svých hrdinů a prožít spolu s nimi silné příběhy lásky, zrady, hledání, nalézání a především jednoho velkého přátelství. Vojna a mír je pro mě obrazem duše a světa mezi Slavkovem a Borodinem.“ Vysvětluje v rozhovoru dramaturgyně Jana Slouková, co ji na románu Vojna a mír Lva Nikolajeviče Tolstého zajímá a čeho se také drží v inscenaci, tedy témat, jakými jsou přátelství, láska a smrt na pozadí požáru světa.

V dramatizaci Ivy Klestilové se zrcadlí v příbězích postav racionálního a energického Andreje Bolkonského, mladé Nataši Rostovové, vypočítavých sourozenců Anatola a Heleny Kuraginových, ale především v postavě idealisty Pierra Bezuchova. Základní historický rámec románu Vojna a mír tvoří Napoleonovo tažení do Ruska a bitvy u Slavkova a u Borodina.

Z inscenace Vojna a mír

„Iva Klestilová ve své dramatizaci používá princip průvodců, kteří posunují děj, ale zároveň vystupují jako historické postavy – generál Kutuzov, Napoleon a car. Tudíž jsou nositeli epického prvku.“ Dodává Jana Slouková.

Režisér Michal Dočekal nechce ve své režii konkurovat ohromujícím popisným pasážím, se kterými se v případě Vojny a míru konfrontujeme jako čtenáři. V divadle ABC si proto ke spolupráci přizval kostýmní výtvarnici Zuzanu Bambušek Krejzkovou a scénografa Martina Chocholouška, aby vymysleli způsob, jak rozsáhlý a mnohovrstevnatý příběh přiblížit skrze divadelní obraz a jazyk.

„Nacházíme se v 19. století, protože hlavní časový rámec tvoří období Napoleonova tažení do Ruska. Nicméně v nakládání s dobou a jejími atributy jsme ve výtvarné složce svobodní. V divadle to není jako ve filmu, nepokoušíme se o historickou rekonstrukci.“ Říká o svém přístupu Michal Dočekal.

Kromě Tomáše Havlínka v roli Andreje Bolkonského a Viktora Dvořáka, který je představitelem Pierra Bezuchova, v inscenaci účinkují například Kateřina Marie Fialová jako Nataša Rostovová nebo Zdeněk Piškula jako její bratr Nikolaj.

Spustit audio