Piráti kvůli rozporům ve vedení opavského magistrátu končí. V koalici je nahradila ČSSD

Ve vedení opavského magistrátu skončilo uskupení Piráti a Opavané, v koalici ho nahradili sociální demokraté. Strany už podepsaly novou koaliční smlouvu, náměstkem primátora bude starosta opavské čtvrti Suché Lazce Petr Orieščík. Ve funkci ho ještě musí potvrdit zastupitelstvo, řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Radu města opustila minulý týden dosavadní náměstkyně Hana Brňáková, Piráti a Opavané odchod zdůvodnili rozpory ve vedení magistrátu.

„Nového koaličního partnera jsme našli. Členem koalice se stane ČSSD. Získala post náměstka primátora a jednoho radního,“ řekl Navrátil s tím, že jeho náměstkem se stane Orieščík, radním nezávislý kandidát zvolený za ČSSD René Černohorský.

Orieščík uvedl, že chce nadále zůstat i starostou Suchých Lazců a dokončit rozdělanou práci. Uvedl však, že se vzdá platu. Část jeho povinností by převzali dva nově zvolení místostarostové.

Uskupení KDU-ČSL a Zelená pro Opavu získá dalšího člena v radě

Piráti a Opavané měli v jedenáctičlenné radě tři zástupce, kromě Brňákové ještě dva radní. ČSSD ale bude mít jen náměstka primátora a jednoho radního. Dalšího radního získá dosavadní člen rady uskupení KDU-ČSL a Zelená pro Opavu.

Toto uskupení mělo doposud jenom jednoho náměstka. Novým radním za KDU-ČSL a Zelená pro Opavu bude Dalibor Hudec. Pět členů v radě má hnutí ANO, po dvou pak budou mít ČSSD, Občané městských částí a uskupení KDU-ČSL a Zelená pro Opavu.

Navrátil údajně zasahoval do kompetencí náměstkyně

Podle mluvčí moravskoslezských Pirátů Jany Ožanové byly rozpory v koalici v posledním půlroce čím dál častější. Řekla, že hlavním důvodem nespokojenosti bylo a je počínání primátora Navrátila, který podle ní opakovaně a dlouhodobě nerespektuje dohodnuté rozdělení gescí ve vedení města určené zastupitelstvem.

Podle Ožanové primátor dokonce zasahoval do kompetencí svěřených náměstkyni Brňákové. Navrátil to však odmítá. Naopak podle něj byli Piráti a Opavané nesolidním a nekompetentním partnerem.

ANO, které komunální volby v Opavě vyhrálo, má v devětatřicetičlenném zastupitelstvu deset mandátů. Druhá koalice ODS, TOP 09 a Soukromníků má šest křesel, třetí Piráti a Opavané pět. Čtyři mandáty mají sociální demokraté. Po třech připadlo Změně pro Opavu a Občanům městských částí Opavy. SPD, KDU-ČSL, Zelená pro Opavu + Strana zelených a komunisté mají po dvou křeslech.