Po kauze nelegálních smluv na měření rychlosti řeší Varnsdorf špatně zadaná výběrová řízení na opravy bytů

3. září 2020 13:11
Paragraf

Nové vedení Varnsdorfu na Děčínsku řeší další problematické smlouvy. Po kauze nelegálního měření rychlosti ve městě, jež umožnilo bývalé vedení, teď vyšly najevo další špatné smlouvy. Tentokrát se jedná o dotace na opravu bytů.

Výběrové řízení na rekonstrukci 17 sociálních bytů mělo být podle poskytovatele dotace integrovaného regionálního operačního programu špatně zadané. Město tak může přijít o statisíce korun.

Problémy byly hned od začátku

„Varnsdorf, prostřednictvím agentury, která nebyla vybraná ve výběrovém řízení, a prostřednictvím právníka, kterého sem ta agentura dotáhla, podalo žádost o dotaci na rekonstrukci 19 bytů. Pak najednou byly zapotřebí dva byty, tak zase, bez komunikace s úředníky a bez jejich vědomí, někdo vzal dva byty a nechal je opravit,“ vysvětluje místostarosta města Jiří Sucharda z ODS.

Celá dotace se tak proto podle něj musela zastavit. „Takže už na začátku jsme tak přišli o peníze z té dotace. A najednou do toho zjistíte, že ta firma, která to rekonstruovala, to dělat neměla, a že za to dostanete postih,“ dodává Sucharda.

„Nic o tom nevím, bylo to klasické výběrové řízení – vždyť je to stavební firma, vždyť to jsou normálně opravy bytů,“ diví se bývalý starosta města Stanislav Horáček za ANO.

„Probíhají kontroly výběrových řízení, a dokud nebudou dokončeny, tedy i s případnou reakcí od příjemce na výsledky z kontroly, nelze nic konkrétního předjímat,“ okomentoval mluvčí centra pro regionální rozvoj Vilém Juránek.

Auditoři teď kontrolují všechny smlouvy, které bývalé vedení města uzavřelo

Centrum totiž ještě kontroluje dotaci, kterou město dostalo na opravu dvou věžáků. Tam také mělo dojít k pochybení a smlouva neměla být s dodavatelem uzavřena.

„Výsledek toho výběrového řízení měl být, že tato firma, byť je jediná, nesplňuje parametry,“ vysvětluje Sucharda a pokračuje: „Zatímco zastupitelům byla předložena zpráva, aby tuto firmu odsouhlasili, protože je jediná a všechno splňuje.“

Město už dostalo z IROP dopis, ve kterém se píše, že mu bude krácena dotace o bezmála 400 tisíc korun. Na varnsdorfské radnici navíc teď úřadují auditoři. Kontrola všech smluv, které uzavřelo bývalé vedení města, by měla být hotová do konce roku.

Spustit audio

Související