Nejvyšší soud Foto: Eva Paseková

Trestní řízení v kauze soudce Berky bylo nepřiměřeně dlouhé, uznal NS

Trestní řízení v kauze zmanipulovaných konkurzů kolem někdejšího ústeckého soudce Jiřího Berky bylo nepřiměřeně dlouhé, konstatoval Nejvyšší soud. Justice ale délku procesu náležitě zohlednila zmírněním uložených trestů vězení, plyne z obsáhlého odůvodnění, které NS zpřístupnil ve své databázi. NS zrušil pouze vedlejší tresty propadnutí majetku u pěti odsouzených, pokládá je za špatně podložené a také nadbytečné, i s ohledem na délku řízení.

Vyšetřování v kauze zmanipulovaných konkurzů začalo před 17 lety. Vrchní soud předloni v listopadu zmírnil Berkovi trest z 8,5 roku vězení na sedm let. Odvolací soud snížil tresty pod hranici trestní sazby i dalším šesti obžalovaným, uložil jim čtyři až šest let. Kromě insolvenčního správce Daniela Thonata všichni vinu popřeli. Podle verdiktu však existuje dost důkazů o jejich vině. Další dva lidé v kauze dostali podmíněné tresty.

NS rozhodoval v květnu bez veřejného jednání. Koncem července Česká televize uvedla, že NS zrušil část verdiktu o propadnutí majetku, konkrétně pozemku v ústeckém Střekově, který koupila Berkova rodina, a poloviny rodinného domu dalšího odsouzeného Petra Tuhého. Z nyní publikovaného rozhodnutí plyne, že NS zrušil vedlejší trest propadnutí majetku Berky, Thonata, Tuhého, Miroslavy Melicharové a Karla Melichara.

Důvodem je to, že ani soud prvního stupně, ani odvolací soud neměly dostatečný přehled o majetkové situaci obviněných. „Vrchní soud v Olomouci proto ani nemohl mít alespoň rámcovou představu o dopadu uložení trestu propadnutí majetku do poměrů obviněných a jejich rodinných příslušníků,“ uvedl NS. Nepodmíněné tresty doplněné o zákazy činnosti považuje NS za dostatečné, zejména s ohledem na délku řízení.

„Z časového shrnutí událostí je evidentní, že v posuzované trestní věci jsou zřetelné nemalé průtahy, které z velké části nelze přičíst na vrub vystupování obviněných či jejich obhájců, naopak jsou přičitatelné především orgánům činným v trestním řízení a soudu prvního stupně,“ konstatoval NS. Zároveň ale upozornil na počet obviněných, rozsah a sofistikovanost trestné činnosti i rozsah spisového materiálu, který vyžadoval delší studium.

Berka byl od dubna 2003 zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to z rozhodnutí ministra spravedlnosti. Funkce soudce mu zanikla dnem právní moci rozhodnutí, kterým byl odsouzen. Po celou dobu, kdy nesoudil, pobíral stíhaný Berka polovinu svého platu. Loni nastoupil do vězení.

Podle obžaloby způsobila skupina na základě zfalšovaných konkurzů škodu 264 milionů korun. Policie začala skupinu odhalovat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku. Berka ho podle obžaloby vyhlásil na základě padělaných dokumentů. K Union bance později přibylo obvinění za zmanipulování dalších konkurzů, celkem šlo o deset firem.

(čtk)