Hlavní obsah

Dny evropského dědictví otevřou památky a ocení lidové tradice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tématem letošních Dnů evropského dědictví jsou památky a vzdělávání. Budou se konat od 12. do 20. září. Přihlášeno je více než 750 památek a přes 200 akcí po celé zemi, národní zahájení se uskuteční v Olomouci.

Článek

Naplánováno je i národní zahájení dnů v příštím roce, mělo by se konat v Uherském Hradišti, řekla dnes novinářům ředitelka pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Květa Vitvarová.

Tradičně je součástí Dnů evropského dědictví předávání cen za nemateriální kulturní dědictví. Ceny Nositelé tradice lidových řemesel předává ministr kultury, může udělit až pět cen. Letos bude oceněno šest osobností, jedna cena se dělí mezi dva laureáty, řekla dnes Zuzana Malcová, ředitelka ministerského odboru regionální a národnostní kultury.

Dvojicí, která si cenu mezi sebe rozdělí, jsou Milan Bartoš a Jaroslav Plucha ze Dvora Králové nad Labem, kteří se po několik generací věnují výrobě forem na modrotisk. Podle Malcové jsou jediní, kdo je v ČR umí opravovat. „Výroba forem na modrotisk je řemeslo přímo ohrožené zánikem a Milan Bartoš spolu s Jaroslavem Pluchou patří k jeho posledním nositelům. Bez jejich činnosti by jen stěží mohly dlouhodobě pracovat tradiční modrotiskové dílny ve Strážnici a v Olešnici,“ uvádí sdružení. Tradice modrotisku přitom byla před dvěma lety spolu s tradicí v několika dalších zemích zapsána na seznam UNESCO.

Marie Bilíková z Babic dostane ocenění za tkané výrobky z kukuřičného šustí, Jana Štefková z Vamberka za tradiční vambereckou mnohopárovou a páskovou krajku. Marie Vlčková z Uherského Ostrohu vyrábí batikované a zelové kraslice, používá techniky a vzory charakteristické pro její rodnou Ostrožskou Novou Ves. Batikuje pomocí vosku, v případě zelových kraslic výsledek ovlivní leptání šťávou z kysaného zelí. Alexandr Slavík z Krumvíře pracuje v rodinné firmě na výrobu forem na perník, sýry a máslo.

Ceny Nositelé tradice lidových řemesel vznikly v roce 2000, od roku 2004 se předávají při národním zahájení Dnů evropského dědictví. Malcová uvedla, že letos se poprvé budou také veřejně předávat certifikáty se zápisy nehmotného dědictví, z nichž mohou vzejít nominace na příslušný seznam světového dědictví UNESCO. Letos tento certifikát obdrží tradiční hody s právem na Uherskohradišťsku a tradiční krajkářství z Vamberka.

Dny evropského dědictví se každoročně pořádají v září ve všech evropských zemích. Událost má za cíl propagaci a ochranu evropského historického dědictví a každoročně se při ní otvírá mnoho architektonických, archeologických a sakrálních památek, ale také soukromé či veřejné budovy, jako jsou obytné domy, radnice či soudy.

Reklama

Doporučované