Jičín: Hasiči slaví dvojité výročí, v sobotu 12. září zavítejte na Valdštejnovo náměstí

03.09.2020 20:51

V sobotu 12. září dopoledne si nenechte ujít prezentaci hasičské techniky na Valdštejnově náměstí. Sbor dobrovolných hasičů má letos 150. výročí založení, profesionální Hasičský záchranný sbor v Jičíně slaví 50. výročí.

Jičín: Hasiči slaví dvojité výročí, v sobotu 12. září zavítejte na Valdštejnovo náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na náměstí si přijďte prohlédnout stroje od různých sborů, zapojí se například také podniková technika ze závodu Škoda Mladá Boleslav. Nejmenší návštěvníci budou hasit ohníčky a připravují se i další atrakce. A připomeneme si také festival Jičín – město pohádky, který se letos nekoná. Nadační fond Jičín – město pohádky na náměstí dodá herní prvky (například kostkoviště). 

Technika bude k vidění od rána, vlastní zahájení akce se chystá na 10.30. Poté přibližně v 11 hodin dojde ke křtu praporu SDH Jičín. Akce skončí v 15 hodin. Upozorňujeme řidiče, že v sobotu 12. září bude Valdštejnovo náměstí uzavřeno. 

Původně se podobná akce měla uskutečnit dne 1. května, a to včetně oblíbené výkonnostní soutěže Jičínský hasič přežívá. Ze známých důvodů byla akce zrušena. Sportovní klání se v tomto ročníku nekoná. 

SDH Jičín je jeden z nejstarších dobrovolnických hasičských sborů na českém území. Zatímco profesionální Hasičský záchranný sbor je zřizován Královéhradeckým krajem, Sbor dobrovolných hasičů Jičín je zřizován městem. Dobrovolníci se účastní výjezdů. V rámci sboru totiž funguje zásahová jednotka, která je na úrovni JPO3. Město Jičín o sbor pečuje. 

Na podzim 2019 byla zprovozněna novostavba hasičské zbrojnice pro SDH v Dělnické ulici. Dne 19. září od 8 do 14 hodin se uskuteční den otevřených dveří. Návštěvníci nahlédnou do garáží, seznámí se tak s velkokapacitní cisternou Tatra, kterou město zakoupilo v roce 2017, a zásahovým vozidlem Ford Tranzit, pořízeným v roce 2019.  

Sobota 12. září bude nabitá. Odděleně se uskuteční také workshop modrotisku – přijďte se podívat na nádvoří Valdštejnského zámku. Výrobu předvede Ing. arch. Peter Trnka z rodinné dílny Modrotlač Trnka z Ivanky pri Dunaji, která se věnuje modrotisku více než 100 let. Modrotisk si sami vyzkoušíte. Akce se uskuteční v rámci mezinárodního projektu Modrotisk – kulturní dědictví, které nás spojuje. Jak je zřejmé, do Jičína přicestuje delegace ze Slovenska. Na akci se podílí Základní umělecká škola J. B. Foerstera a K-Klub, středisko volného času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…