Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hřib překvapil: Od středy v pražských obchoďácích nutné roušky. Ať si říká, co chce, nesouhlasí hygiena

Autor: jim, ČTK - 
3. září 2020
19:46

V hlavním městě neustále roste počet nakažených, a proto to vypadá, že politici a epidemiologové zavedou nová opatření proti koronaviru. Ve čtvrtek večer oznámil na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), že od středy budou v obchodních centrech povinné roušky, ale pak svůj příspěvek smazal. Tak co tedy Pražany čeká?

Ve čtvrtek o půl sedmé se na twitteru Zdeňka Hřiba objevil tento příspěvek: „S ohledem na zhoršující se situaci v pátek krajská hygienická stanice oznámí, že v pondělí vyhlásí nařízení o povinnosti nosit roušky v pražských nákupních centrech, které bude platné od středy. Omlouvám se všem, kteří mají rádi překvapení, ale takto se na to mohou připravit,“ uvedl primátor, ale později jej smazal.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil nové omezení kvůli koronaviru. Svůj příspěvek na twitteru však smazal. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil nové omezení kvůli koronaviru. Svůj příspěvek na twitteru však smazal. | Twitter/Zdeněk Hřib

Blesk.cz proto oslovil pražskou hygienickou stanici. Podle jejího mluvčího Zbyňka Boublíka je vyjádření primátora nesmysl: „To, co říká pan primátor hlavního města, je jeho soukromá věc a není to vyjádření krajské hygienické stanice,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí.

Jasno bude v pátek

Jestli by mělo platit nové opatření, se uvidí nejspíš na konci pracovního týdne: „Každý týden v pátek se hodnotí epidemiologická situace za uplynulý týden. A v tuto chvíli nelze říct, jaká budou přijatá opatření,“ dodal Boublík. 

V Praze byl rekord v nárůstu počtu případů nákazy v posledních dnech překonán opakovaně. V pátek přibylo 103 případů, v sobotu 104 a po následujícím poklesu v úterý 142 nakažených. Praha je podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví jedním z regionů s nejvyšším nárůstem počtu případů z celé země. Za posledních sedm dní bylo ve městě zaznamenáno zhruba 56 nově potvrzených případů covidu-19 na každých 100.000 obyvatel. Podobný nárůst má ještě Třebíčsko a nejvíce případů - asi 71 na 100.000 obyvatel - přibylo na Hodonínsku. Kvůli rostoucímu počtu nových případů bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pravděpodobně nutné, aby se přistoupilo zejména v Praze k dalším opatřením proti koronaviru. V úterý řekl České televizi, že by třeba mohla být rozšířena pravidla pro nošení roušek.

Pražští hygienici už od úterka nařídili nošení roušek ve vnitřních prostorech nádražních budov a vestibulech metra. Stejně jako jinde v Česku, i v Praze je zakrývání nosu a úst od září povinné v prostředcích hromadné dopravy, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních či na vnitřních akcích od stovky účastníků. V rouškách budou muset lidé v ČR také k říjnovým krajským a senátním volbám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

holahej ( 4. září 2020 13:15 )

Přehodit velení z epidemiologa Maďara na hygieničku Rážovou pro ministerské rozhodování bylo sice líbivé, ale je hodně srabácké ustupovat opozici a dalším prskačům bez roušek. Naše hlavní velitelka proti koronaviru se nakazila, nedokáže ochránit sebe natož ostatní
Kde jste pane docente Maďare? kvůli politickému boji vás hodili přes palubu.

kriv ( 4. září 2020 13:01 )

Hřiba nemusím protože to je hňup ale v tom to má pravdu. Podle toho jak se chová hygiena je jasné že si roušky nepřeje protože chce promořit co nejvíce lidí. Až se to zvrhne tak by si to měli lidé pamatovat kdo v tom měl pařáty.

.tg.bb ( 4. září 2020 12:42 )

Takže nějaká nehygienická bába bude zakazovat zpřísňování pravidel? Kde to jsme?
Zajímavé - nejdřív se Babiš bil v prsa, jak jsme předehnali svět, a teď několik měsíců jen trapně přihlíží, jak se to tu se re. Sám má ovšem dle svých slov respirátor FFP2, takže jeho se nějaká omezení a karantény netýkají.
Blbá, neschopná vláda ani není schopná nastavit pravidla tak, aby dávala smysl a vydržela alespoň 1 den nezměněná.

Halt volby se blíží, Babiš tančí kvapík v rytmu bekotu svých voličů.

hillaarkaa ( 4. září 2020 11:49 )

Tak to bychom měli-na uších sluchátka od Iphonů,na hu.b.ě poplivanej hadr a ještě gumu Rana na ču..na a můžem si to jít všichni hodit..radši pořádnej lék neř vše zas nechat promořit...

hejhej ( 4. září 2020 11:20 )

illyria: Hřib nemá pravomoc na mnoho věcí, do který strká svůj rypák , jako např. zahraniční politika. Hřib není žádný politik, ale sebestředný trouba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa