Šéfkuchař Raditsch: Platové požadavky kuchařů byly v posledních letech až nemístné

Marek Raditsch v pořadu Interview

INTERVIEW 3.9.2020

Utáhnout opasky si prý budou muset všichni z gastronomického průmyslu, včetně kuchařů nebo číšníků. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to řekl Marek Raditsch, šéfkuchař a provozovatel pražských restaurací Kampa Group. Podle něj v gastronomii zavládl během léta lehký optimismus, což se ale od září může změnit.

Najít dobrého kuchaře byl před koronavirovou pandemií prý velký problém. V současnosti se ale tento trend podle Raditsche trochu mění, protože spousta pracovníků v gastronomii je bez práce, takže si restaurace mohou vybírat. Kuchaři se ale budou muset smířit s menším platem.

„Všichni si musíme utáhnout opasky. Platové požadavky kuchařů v posledních dvou letech byly nemístné, byl problém sehnat číšníky a jejich nároky byly také nepředstavitelné. Oni si musí uvědomit, že doba bude jiná. Pokud nepřijde podpora státu nebo Evropské unie, bude to pro mnoho lidí likvidační,“ vysvětlil šéf pražských restaurací Kampa Park a Hergetova Cihelna.

Když jdu po Praze, připadám si jako v roce 1989.

Do hlavního města České republiky přijelo v letošním roce oproti minulým letům přibližně jen 10 procent zahraničních turistů. Čechům se sice Praha bez nich podle Raditsche líbí, místní konzumenti ale podniky neutáhnou. „Chtělo by to najít nějaký kompromis mezi Prahou plnou turistů a současným stavem,“ uvedl host Lucie Hrdličkové a dodal příklad Benátek, kde kvůli turistům nainstalovali turnikety.

Raditsch také očekává, že přibližně třetina podniků v hlavním městě během podzimu zkrachuje. „Během léta jsme se všichni tak trochu nadechli, ale uvidíme, co září. Nejvíce zasažené je centrum Prahy. Když jsem se byl v sobotu projít po barech a restauracích, připadal jsem si jako v roce 1989. Podniky, které měly běžně otevřeno pořád, jsou najednou o víkendu zavřené,“ popsal své zkušenosti Raditsch.

Vláda neměla žádnou koncepci ani dlouhodobý plán.

Restaurace se bezesporu velmi potýkají s měnícími se opatřeními proti šíření koronaviru. Praha je momentálně ve fázi, kdy se opatření budou nejspíše přidávat, varoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Raditschovi ale vadí, že neví, co může v dohledné budoucnosti očekávat.

„Všichni víme, že oznámení hygienických stanic a vlády jsou krátkodobá. Není tady koncepce ani dlouhodobý plán, který tedy nebyl ani v době nouzového stavu. My jsme tam neměli možnost reagovat, potřebujeme plán nejen na týden nebo měsíc,“ postěžoval si šéfkuchař.

Tagy: