Hlavní obsah

Exmanažerům MUS se nechce za mříže, chtějí zvrátit rozsudky švýcarských soudů

Právo, Matěj Říha

Bývalí manažeři spjatí s Mosteckou uhelnou společností (MUS) chtějí zvrátit rozsudky švýcarských soudů, které je poslaly do vězení kvůli podvodnému ovládnutí a tunelování někdejší státní firmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Čmejla

Článek

Jejich právníci připravují podle zjištění Práva návrhy na obnovu procesu, které chtějí justičním orgánům alpské země brzy předložit. V souvislosti s kauzou padlo v Česku také nové trestní oznámení.

Švýcarsko exmanažery odsoudilo v roce 2013. Pravomocný je dodnes trest pouze nad Antoniem Koláčkem, který si má odpykat čtyři roky a čtyři měsíce vězení. A také nad Petrem Krausem, který byl loni v květnu zatčen na ženevském letišti, když cestoval za svým advokátem. Ve vězení měl strávit 16 měsíců.

Jeho stíhání bylo následně v Česku zastaveno se zdůvodněním, že spáchané skutky byly v obou zemích totožné. Za stejný čin totiž nelze potrestat dvakrát.

Zastavení stíhání Krause neovlivní zbytek kauzy MUS

Krimi

Postup Švýcarů byl prý podivný

Zbývající odsouzení Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký doposud délku trestů neznají. Justice jim původní tresty zkrátila a muži se odvolali.

Koláček, Čmejla a Diviš nyní chtějí všechno změnit. Důvodem je český proces v kauze údajného tunelování MUS, který běží od listopadu 2018. Před českým soudem prý zazněly důkazy, které by mohly někdejším uhlobaronům pomoct i ve Švýcarsku.

Uhlobaroni vs. uhlobaroni. Kauza MUS k soudu

Krimi

„Díky prováděným důkazům v českém trestním řízení se potvrzuje, že odsouzení ve Švýcarsku stojí na nedostatečných důkazech, dokonce tuto konstrukci švýcarské prokuratury o podvodu zcela vyvrací,“ sdělila včera Právu advokátka Katarína Kožiak Oboňová, která zastupuje Čmejlu s Divišem.

Postup švýcarských orgánů označila za podivný. Bude proto požadovat obnovu řízení. „Nové důkazy mohou vést k závěru, že trestní orgány porušily právo klienta na spravedlivý proces,“ doplnila Oboňová.

Nové trestní oznámení Koláčka

Návrh na obnovu procesu ve Švýcarsku připravuje i tým právníků Koláčka, do kterého nově patří i Renáta Vesecká. Někdejší nejvyšší státní zástupkyně v roce 2009 nařídila tehdy odloženou kauzu znovu otevřít na základě výsledků vyšetřování švýcarských orgánů. „Návrh na obnovu řízení je připravován,“ potvrdila Vesecká Právu.

Švýcaři se peněz po českém uhlobaronovi vzdát nechtějí

Krimi

V kauze kolem MUS také podle zjištění Práva v uplynulých týdnech padlo nové trestní oznámení ze strany Koláčka, které směřuje na miliardáře Petra Pudila a Vasila Bobelu, kteří se podíleli na privatizaci těžařské firmy, ale obviněni nikdy nebyli. V české větvi kauzy je čeká výslech před soudem z pozice svědků.

Státní zástupce Radek Bartoš už dříve Právu řekl, že se Pudila s Bobelou trestní stíhání nikdy netýkalo, protože nepůsobili v zahraničních firmách, kam z MUS odtékaly peníze. A vlastnicky se v dolech angažovali až v poslední fázi, přičemž peníze na nákup akcií pocházely z úvěru od banky, a byly tak čisté.

Oba muži už trestnímu oznámení čelili v roce 2013. Tehdy se týkalo údajného neoprávněného obohacení o částku přesahující šest miliard korun, které souviselo s tím, že se přidali ke švýcarské žalobě jako poškozená strana. Koláček je přesvědčen, že tak v podstatě umožnili trestní stíhání jeho i kolegů, protože dodali klíčový argument v podobě existence nějaké škody.

Původní trestní oznámení bylo před sedmi lety odloženo. To nynější na něj podle Vesecké navazuje. „Důvodem podání jsou možné nové důkazy ve věci a nedostatečné šetření předcházející,“ upřesnila Vesecká.

Reklama

Výběr článků

Načítám