Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sen o šetrném bydlení se může stát skutečností. Díky Zelené hypotéce

  7:00 – ADVERTORIAL
Bydlet v domě, který využívá obnovitelné zdroje a šetří životní prostředí i finance, si přeje stále více lidí. Mnohdy s takovou představou, ale i obavami, míří do banky s žádostí o hypotéku. V Hypoteční bance však lidé naleznou produkt, který jim s jejich zeleným snem o bydlení pomůže. Zelená hypotéka totiž přináší lepší podmínky pro všechny stavby, rekonstrukce a koupě domu či bytu v energetické třídě A nebo B.

U Vyššího Brodu v Jižních Čechách vzniká unikátní stavba Český soběstačný dům. Na podobně šetrný dům mohou lidé získat výhodnou hypotéku u Hypoteční banky. | foto: csdum.cz

Ať už jde o rodinné domy, velké developerské projekty nebo třeba rostoucí popularitě se těšící mobilní domy, nízké provozní náklady a podpora ekologie jsou trendem, o který Češi stojí. Dokazuje to i průzkum Hypoteční banky, podle kterého se 59 procent dotázaných zajímá o zelené bydlení a 78 procent respondentů by bydlení v energeticky pasivním domě preferovalo. Právě pro ty, kdo chtějí stavět nebo rekonstruovat v nejvyšším energetickém standardu, nabízí již přes dva roky lídr trhu Hypoteční banka takzvanou Zelenou hypotéku.

Úspory se projeví v chodu domácnosti

Mobilní domy nabývají na popularitě. U Hypoteční banky na ně získáte i výhodnou...

„Jako jednička na trhu máme možnost námi nabízené produkty neustále vyvíjet a podílet se na určování trendů v oblasti poskytování hypoték. Protože v posledních letech vnímáme velmi silný zájem našich klientů o energeticky úsporné domy, má podle nás stále větší význam zabývat se otázkou životního prostředí, šetrnou architekturou a zdroji obnovitelné energie. Díky Zelené hypotéce proto podpoříme všechny se zájmem investovat do ekologicky udržitelnějšího bydlení,“ říká mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Pro nové klienty banka v případě ekologické stavby či rekonstrukce nabízí slevu z úrokové sazby a slevu na pojištění nemovitosti po celou dobu trvání pojistné smlouvy. Zelenou hypotéku může využít každý, jehož projekt bude opatřen štítkem s energetickou náročností ve třídě A nebo B.

„Připravili jsme pro tyto klienty balíček finančních benefitů, díky kterým mají možnost při sjednání Zelené hypotéky získat zvýhodnění i více než deset tisíc korun. A úspory jsou zajímavé pro klienty nejen při vyřizování hypotečního úvěru, ale hlavně při samotném provozu nízkoenergetického bydlení. Chod takových domácností totiž znamená pravidelnou každoroční úsporu pro kapsu svého majitele,“ upozorňuje Vokálová.

Bez čísla popisného? Hypotéce to nebrání

Nově rozšířila Hypoteční banka tyto výhody také na mobilní domy, které mohou představovat plnohodnotnou domácnost, ačkoli nemusí mít přidělené číslo popisné. Hypotéku tak mohou klienti čerpat k vybudování chaty uprostřed lesů i designového domku u rybníka.

„Doposud banky žadatele o úvěr na mobilní domy převážně odmítaly a nabízely dražší spotřebitelský úvěr. V Hypoteční bance jsme se však, vzhledem k velkému zájmu o tyto domy, rozhodli rozšířit portfolio produktů a pomoci zájemcům s financováním mobilního bydlení, které bývá často nízkoenergetické a zároveň i designové,“ uvádí mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Nové podmínky se však netýkají maringotek, karavanů, drážních vozidel či plavidel, a to především kvůli vysoké mobilitě.

Dům, který nepotřebuje napojení na inženýrské sítě

O tom, jak postavit šetrný dům, který si vyrobí veškerou elektrickou energii sám, zachytí maximum dešťové vody, nezbavuje se zbytečně drahocenného tepla, ale přitom se v něm zdravě dýchá a žije, se lidé mohou přesvědčit i díky projektu neziskové organizace Český soběstačný dům, který Hypoteční banka podporuje.

Přelomová stavba totiž právě roste u Vyššího Brodu v jižních Čechách. Hotová by měla být na jaře příštího roku. Původní návrh tohoto domu vznikl v rámci prvního ročníku studentské architektonické soutěže, kterou organizace Český soběstačný dům pořádá. Na konceptu domu v posledních čtyřech letech pracovali odborníci z akademické i soukromé sféry, jeho plány budou po dostavbě zdarma sloužit veřejnosti jako manuál.

Autorem stavebního návrhu domku, který dokáže plnohodnotně fungovat bez napojení na vodovod, elektřinu a kanalizaci, je mladý architekt Vojtěch Lichý ze studia MLAA. Na projektu pracoval s podporou kolegy Petra Pávka. Náklady na realizaci včetně technologií dle autorů nepřesáhnou částku 3,5 milionu korun.

„Naším cílem bylo navrhnout malý, pokorný domek. Tím největším oříškem je ale samozřejmě rozchodit ho komfortně bez přítomnosti inženýrských sítí. Na to už byl potřeba poměrně široký technický tým. Podařilo se nám také navázat úzkou spolupráci s Hypoteční bankou, která nám s realizací pomohla,“ popsal proces příprav stavby zakladatel projektu Pavel Podruh.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Děláte z Benátek zábavní park, stěžují si místní. Město začalo vybírat vstupné

25. dubna 2024  8:51,  aktualizováno  9:33

Italské Benátky od čtvrtka zavedly poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří...

Vláda pomůže ovocnářům. Mrazy způsobily miliardovou škodu na úrodě

25. dubna 2024  8:44,  aktualizováno  8:56

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...