Hlavní obsah

Ministerstvo důrazně varuje před cestami do Francie, o zpřísnění pro Čechy uvažuje Německo

Novinky, alt

České ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty do Francie a důrazně před nimi varuje. Uvedl to v Radiožurnálu náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Česko také zruší výjimku pro Kanárské ostrovy a zařadí je po bok Španělska, které je nyní pro Čechy červené. Stane se tak od 14. září. Na druhou stranu Chorvatsko zůstane zelené. Země také jedná s Německem, které zvažuje zpřísnění opatření pro Čechy.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Fanoušek s francouzskou vlajkou fandí při Tour de France. Slavný závod se letos jede bez diváků, přesto podél trasy lidé jsou.

Článek

Počet nakažených v Česku za čtvrtek rekordně vzrostl, nakažených přibylo 680. „Máme informaci z Německa, že tam zvažují, že by buď celou Českou republiku, anebo Prahu dali do nějakého režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem, ale toto je zatím pouze v rovině úvah,“ řekl Smolek.

Podle něj se o těchto opatřeních jedná na všech úrovních a „někdy to končí na úrovni premiéra“.

Na poslední chvíli do Chorvatska? Největší riziko představuje Dalmácie

Cestování

Co se týče vycestování Čechů, podle Smolka hrozí, že zčervená Francie, kde počet nakažených stále rychle roste: „Francie už včera přelezla sto případů na sto tisíc obyvatel za čtrnáct dní. To znamená, že budeme ode dneška důrazně varovat a nedoporučovat cesty do Francie.“

Chorvatsko zůstane bezpečné

U Chorvatska je počet nakažených stále vysoký, ale ukazuje se, že zabírají opatření, která země přijala. „Máme velmi konkrétní informace od chorvatské ambasády v Praze a ze samotného Chorvatska a my jsme se včera dohodli, že Chorvatsko ponecháváme na našem zeleném seznamu. Budeme tu situaci dále sledovat, ale zatím tam to riziko není výrazně větší, takže Chorvatsko zůstává na našem zeleném seznamu,“ řekl Smolek.

„Tak tou další změnou, na které jsme se ve čtvrtek shodli na pracovní úrovni a dneska by měla být potvrzena změnou sdělení ministerstva zdravotnictví, je vyřazení Kanárských ostrovů z našeho zeleného seznamu,“ řekl Smolek. Změna by měla platit od 14. září.

Anketa

Máte v plánu cestovat v dohledné době do zahraničí?
Ano
31,7 %
Ne
68,3 %
Celkem hlasovalo 14366 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám