Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Grimmové, Burton i Němcová se promítnou v nastudování Sedmera krkavců

Liberecké divadlo uvádí nové drama v podobě představení Sedmero krkavců. Inspiraci hledali autoři také například ve filmu Střihoruký Edward.

Sedmero krkavců jako taneční psychologické drama nastudoval balet libereckého divadla F. X. Šaldy. Vzniklo na motivy pohádky Boženy Němcové a bratří Grimmů a také ve stylu amerického filmového režiséra Tima Burtona. Novinářům to řekl režisér a jeden z tvůrců představení Richard Ševčík.

„Nechceme kopírovat Tima Burtona, chceme se mu ale trochu podobat," uvedl Ševčík. V Burtonově duchu je stylizované představení kostýmově i scénograficky. Inspiraci například našel Ševčík v Burtonově filmu Střihoruký Edward při hledání toho, jak budou ztvárnění krkavci.

Sedmero krkavců bude mít premiéru v Liberci v pátek. Hrdinkou příběhu je dívka Bohdanka, která na sebe bere těžký úkol. Pokusí se zachránit svých sedm bratrů - krkavců, a zbavit je prokletí, které na ně v návalu vzteku před lety uvrhla jejich matka. V hlavní roli Bohdanky se představí Španělka Nuria Cazorlaová Garcíová a roli krále ztvární australský tanečník Rory Ferguson. Podle vedoucí souboru Mariky Mikanové jde o velmi náročné představení k nastudování pro tanečníky. „Mají těžké party, pohybový taneční slovník je náročný," uvedla.

Důležitou roli v představení hraje hudba, složil jí skladatel a textař Jan Matásek. „Je to syntéza všech různých scénických stylů," uvedl. Nejpůsobivější budou podle něj zřejmě nahrávky nazpívané sedmičlenným sborem chlapců. „A pak samozřejmě ty v dramatických chvílích. Scény, ať už násilné, nebo tam, kde se vykonává nějaká spravedlnost na zlých postavách," dodal. Diváci podle něj uslyší i hlasy skutečných krkavců, nahrávky byly vytvořené přímo pro představení.

Podle autora scény Luďka Hory představení není moderna ani klasika, ale něco mezi tím. „Dekorace jsou vymyšlené tak, aby s nimi mohli tanečníci fungovat a pohybovat si s nimi. A jsou zakomponované do tanečních čísel," uvedl Hora. I dekorace jsou v Burtonově stylu, doplněné jsou projekcí.

I když jde o taneční psychologické drama, je podle Ševčíka vhodné i pro děti. „Spousta dětí vidí horší věci," uvedl. V Liberci je to pro něj druhé představení, které připravil pro baletní soubor s Matáskem. Před dvěma lety bylo prvním zpracování povídky Charlese Dickense Vánoční koleda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky ČR, divadlo, balet, premiéra, Liberec, představení, Tim Burton, Božena Němcová, styl, Střihoruký Edward, tanečník, Jan Matásek, Charles Dickens, film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grimmové, Burton i Němcová se promítnou v nastudování Sedmera krkavců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.