Skupina Bauer Media podpořila rozhlasovou digitalizaci ve Švédsku, spustila vlastní multiplex

4. září 2020

Bauer Media měla zájem spustit tento multiplex již v roce 2014, nicméně provozovatel několikrát požádal o odklad. Jedním z důvodů bylo mimo jiné i to, že digitalizace rozhlasu ve Švédsku se neubírala pozitivním směrem.

Pozitivní signál směrem k digitalizaci rádia vyslala v létě skupina Bauer Media ve Švédsku. Od července je možné v hlavním městě Stockholmu naladit její nový rozhlasový multiplex. Na jeho spuštění upozornil portál Radionytt.se. V současné době je v něm k dispozici sedm stanic, mezi kterými nechybí ani známé značky, jako jsou například Energy, Svensk FM nebo Vinyl FM. Vzhledem k obsazení multiplexu je nastaven datový tok na hodnotu 128 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1, které je nasazeno například i na našem trhu.

Bauer Media měla zájem spustit tento multiplex již v roce 2014, nicméně provozovatel několikrát požádal o odklad. Jedním z důvodů bylo mimo jiné i to, že digitalizace rozhlasu ve Švédsku se neubírala pozitivním směrem a naopak to vypadalo, že půjde spíše o fiasko. V tuto chvíli lze nicméně DAB+ naladit v několika tamních městech. Bauer Media do DAB+ nepřeklopila pouze svoje analogové stanice známá z pásma VKV/FM, ale do digitální nabídky byl zahrnut také okruh Rockklassiker Hårdrock. V síti se počítá s celkem 10 kanály.

autor: lukpo
Spustit audio

Související