Václav Malý: Rozsudek v případu vraždy Jána Kuciaka teď podlomí důvěru Slováků

4. září 2020

Zklamání, šok, hněv. Slova, která zazněla po vynesení rozsudku soudu kolem vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Jak to ovlivní vztah Slováků k justici?

„Chápu, že je to šok. Nejen pro rodiče zavražděných, ale pro všechny lidi,“ odpovídá biskup Václav Malý v pořadu Jak to vidí... Soud zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou. Podle soudu se skutek sice stal, ale nelze prokázat, že ho spáchali obžalovaní. 

Otazníky a nedůvěra Slováků

„Naskýtá se nyní mnoho otazníků,“ naznačuje biskup v rozhovoru se Zitou Senkovou. „Ukázalo se, že Kočner je muž, který ovlivňoval slovenskou justici a měl vazby na různé politiky.“ 

Jak ovlivní tyto skutečnosti vztah Slováků k justici a k politice? „Podlomí to důvěru. „Bude odvolání, uvidíme, jak Nejvyšší soud Slovenské republiky rozhodne.

O dalším rozhodne Nejvyšší soud

Vazby trvají. Roli může hrát i strach z pomsty. To jsou ale dohady,“ myslí si biskup. Mnozí to cítí jako nespravedlnost, ale rozsudek je zatím nepravomocný. Je dobře, že je tu ještě další instance. Zhodnotí, jestli rozsudek byl správný nebo ne,“ uzavírá biskup Malý na Dvojce.  

Další témata rozhovoru: solidarita; největší duchovní osobnost 20. století.  

Spustit audio

Související