metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 11 °C

Středa 24. dubna 2024. Svátek má Jiří

Teď jsem zpátky na háčku a užívám si to, říká veslař Podrazil

  5:23
Osmadvacetiletý veslař Jakub Podrazil prožil divoký rok. Po konci kariéry jeho parťáka Lukáše Helešice se dal dohromady na dvojskif s Ondřejem Synkem. Jenže jejich formu kvůli pandemii koronaviru ještě žádný závod neprověřil.
Jakub Podrazil na jaře dřel na trenažéru. | foto: ČOV – BARBORA REICHOV

Za dva týdny se jedou Primátorky, což pro vás bude letos první závod, že?
Oficiálně ano, i když je to až v září neobvyklé. Měli jsme jen testování a měření dráhy. Celá sezona je trochu zvláštní, ale pro mě to bylo dobré. Mám malou dceru, které byl na jaře rok, a když jsem byl doma, mohl jsem aspoň vidět, jak vyrůstá. Bylo fajn, že jsem si malou užil.

Navíc jste po odložení OH dostali s Ondřejem Synkem víc času na společnou přípravu a trénink.
Musím uznat, že s Ondrou nám to na lodi docela jde. Nevíme, jak jsme rychlí, protože to ostré porovnání jsme ještě neměli. Kdyby byla normální situace, tak už máme po sezoně a Ondra ukončil kariéru, ale takhle si tu spolupráci ještě o rok prodloužíme. Je lepší, že máme víc času potrénovat.

Když Synek po Tokiu skončí, budete za rok opět měnit parťáka? Ale s ním je to zase asi zážitek, viďte?
Každý chce závodit s Ondrou Synkem, já jsem rád, že se mi to poštěstilo a že se vše o rok prodlouží. Co bude po olympiádě, jsme neřešili.

Opět jste v lodi změnil pozici. Co vám lépe sedí?
Začínal jsem s Lukášem na pozici háčka, pak jsme se prohodili a byl jsem vepředu na pozici veslovoda. Teď jsem zpátky na háčku, kde si to užívám. U veslovoda je větší tlak a je to náročnější. Na háčku si můžu jen tak sedět a kopírovat toho před sebou. Navíc Ondra má ze skifu tempo najeté, je zkušenější, takže bylo logické, že si tam sedl.

V říjnu vás čeká mistrovství Evropy v Polsku. Jak se těšíte na první prověrku?
Včera odjeli na ME reprezentanti do 23 let, takže když tento šampionát proběhne v pořádku, tak snad bude i to naše dospělé. Kdyby ho zrušili, tak by byl celý rok vlastně bez závodů. Je sice fajn trénovat, ale děláme to kvůli tomu, abychom si zazávodili.

Vrátím se k Primátorkám. V čem jsou unikátní?
Je to divácky nejbohatší závod sezony a mají dlouhou tradici. Tolik lidí je možná na mistrovství světa. Primátorky jsou speciální, že náplavka je obsypaná lidmi. Nemusí jen koukat na závody, je tu spoustu doprovodného programu. Kdybych nezávodil, sám bych se šel podívat.

Máte už sestavu Dukly?
Už jsme to dali dohromady, osmu jsme složili, možná bude ještě jedna, protože nás je hodně. Závody se blíží, tak se snad stihneme i svézt.

Jak rozdílné bude z dvojskifu usednout do osmi?
Nevím, protože jsem to tak nikdy neměl. Dříve jsem šel z dvojky bez kormidelníka do osmi, ale to jsou oboje nepárové disciplíny s jedním veslem, takže rozdíl není tak velký. S Ondrou jezdíme na skifu, kde máme dvě vesla. Trošku se bojím, ale myslím, že se to nezapomíná. Jsem zvědavý, co na to řeknou ruce.

Ten stejný víkend bude ME ve vodním slalomu, ale do Troji diváci nesmí... Dneska ráno jsme se s Ondrou bavili, jestli vůbec Primátorky s diváky budou, jinak by to bylo takové poloviční. Bez diváků si to závodníci v Troji asi moc neužijí. Ale u Primátorek je výhoda, že se lidé dívají z veřejných prostorů. Můžou se koukat i z Vyšehradu nebo železničního mostu. Myslím, že se s tím souběhem obě akce dokázaly poprat. Oni pojedou hlavní disciplíny dopoledne, my odpoledne. Diváci si můžou užít dvě vodácké akce za víkend.

Jaká je výhoda vaše výška a jak udržujete váhu?
Když je člověk vysoký a má kolem dvou metrů, jako já, je to výhoda v pákách. Jsme oba vysocí, a můžeme si tak nastavit loď. To asi nikdo jiný nemá ani ve světě. S váhou je přes zimu na trenažér lepší, když má člověk trochu víc kilo, takže mám i 107. Když se blíží sezona, jde váha automaticky dolů a mám zhruba 102 kilogramů. 

Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

Škůdci pronásledující i zvířata. Na Slovensku teď trápí psy takzvaný srdeční červ

vydáno 24. dubna 2024  13:08

Touha zachraňovat a pečovat je člověku vlastní. Projevilo se to i v životě paní Kateřiny z České Lípy, když objevila na sociálních sítích fenku, která...  celý článek

Rodiče, myslete na sykavky i vibranty svých potomků. Jednou vám za to poděkují

vydáno 24. dubna 2024  5:40

Málokterý dospělý mluví krásně precizně, ostatně každá druhá „tvář z televize“ má co dohánět, alespoň podle klinické logopedky Gabriely Kubíkové. Většina...  celý článek

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Ve čtvrtek vše předvedeme lidem a já se už nemůžu dočkat, těší se Anna K.

vydáno 23. dubna 2024  12:30

Čerstvá držitelka Ceny Anděl za píseň Údolí včel Anna K. zve své fanoušky na dva koncerty. V pražském Foru Karlín ve čtvrtek a o dva dny později v...  celý článek