Obrazem: na střeše Národního je sauna a vy tam můžete taky

Foto kredit: narodnisauna.cz & Jan Zima
Foto kredit: narodnisauna.cz & Jan Zima

 

Doposud se do Národního divadla chodilo hlavně proto, aby lidé uspokojili své po umění prahnoucí duše. Nyní v něm ale můžete hýčkat i své tělo.
Právě v těchto dnech totiž odstartovala již druhá sezona neotřelé Národní sauny, která potenciál svého genia loci vytěžila na maximum, a z níž budete odcházet zrelaxovaní a intelektuálně saturovaní. Na střeše budovy Národního divadla od architekta Pavla Kupky ji vzkřísili tři přátelé – Stanislav Majer, Miroslav Sládek a Lukáš Otevřel. Historie této sauny totiž sahá až do roku 1976, od kdy sloužila pro herce a baletky Národního divadla. Její noví majitele ji očistili od nánosu času a citlivě zrekonstruovali tak, že v zastaralém komplexu provozní budovy Národního divadla nepůsobí jako pěst na oko, nýbrž jako dokonale zachovaný a dlouho neobjevený poklad.


Už samotná cesta do Národní sauny pro vás bude zážitkem. Kdy jindy byste se dostali do pro smrtelníky zapovězené provozní budovy Národního divadla, kde se zastavil čas, a vy se tak můžete kochat brutalistní krásou přelomu sedmdesátých a osmdesátých let? Výtah provozní budovy Národního divadla funguje doslova jako stroj času. Když vystoupíte v pátém patře, čekají vás ještě dvě patra po schodech, kdy se můžete nechat fascinovat dechberoucí přehlídkou původních piktogramů, osvětlení, obložení, nábytku i všemožných doplňků včetně klik či zábradlí. 

K nenápadným dveřím Národní sauny se dostanete chodbou, která se pyšní stropem protkaným linií subtilních zářivek. Za těmito dveřmi na vás čeká překvapivě velkorysý prostor o rozměrech 250 metrů čtverečních, který je rozdělen tak důmyslně, že nabízí mnohá zákoutí, z nichž si vybere každý. Od útulně tajemného až po nenuceně společenské.

Nově vybudovaná finská sauna nad svůj funkční rámec také polahodí vaše oko, a to díky svému dokonale lícujícímu obložení, které na stropě vytváří symbol české vlajky. Podobné souznění s podstatou Národního divadla znázorňuje i bílá neonová instalace ve tvaru dvouocasého lva z dílny Marka Číhala.
Snoubení nového se starým je v případě Národní sauny vskutku zdařilé. Majitelé Stanislav Majer, Miroslav Sládek a Lukáš Otevřel ho svěřili do rukou zkušeného architekta Vítězslava Dandy ze studia Edit! Architects. Skvostně zařízené prostory jsou však pouze jedním z aspektů, které obohatí vaši duši. Tím naprosto unikátním prvkem, kterým se nemůže honosit žádná jiná sauna na světě, jsou večerní živé audio přenosy oper a baletu Národního divadla díky synchronizovanému zvukovému systému se starou budovou Zlaté kapličky.

Je jen na vás, zda zavřete oči a necháte se unášet do tajemna znějících tónů, anebo zda si tento prožitek zintenzivníte pozorováním světelné hry zapadajího slunce skrze prolamovanou fasádu tvořenou bronzově zbarvenými skleněnými plochami osázenými do tmavě eloxovaných profilů.

Pokud se ale zrovna z reproduktorů nebudou linout zvuky z prken, která znamenají svět, nemusíte si zoufat. Pro tyto případy je připraven citlivý výběr hudby, který váš zážitek ze saunování ve své nejvíce ryzí podobě umocní a vaši relaxaci prohloubí. 

Národ sauně!

Jak tam

Národní sauna funguje na systému členských karet. Členské karty se nabíjejí na 10 vstupů, které lze využít bez časového omezení, ale po telefonické domluvě si můžete saunu vyzkoušet i bez členství. Maximální kapacita Národní sauny je jen 20 lidí, ale jelikož je sauna i o pocitu v ní, dbají její majitelé na to, aby tam nikdy nebyla hlava na hlavě a počet hostů proto regulují.

Pro více informací navštivte stránky narodnisauna.cz.

Rezervovat saunu či masáž si můžete na telefonním čísle +420 704 909 091.

Národní saunu naleznete v provozní budově Národního divadla – Ostrovní 1, Praha 1.

Otevřeno je denně v čase 12.00 – 22.00 a sezóna trvá od 1. září 2020 do 30. června 2021.

 

Comments

comments

Vyhledat