Na most k zámku v Náměšti se vrátily záhadné sochy. Původ patrně egyptských výjevů odborníci neznají

4. září 2020

Může mít něco společného Náměšť nad Oslavou a starověký Egypt? Podle jedné z teorií by tou spojnicí mohly být sochy na mostě před vchodem do zámku.

Sochy na mostě před vchodem do zámku v Náměšti nad Oslavou už nepokrývá několikamilimetrová vrstva mechu a nečistot. Restaurátoři také nahradili jejich chybějící části a poradili si i s nešetrnými pokusy o opravy z let minulých.

Jediné, co zůstalo, je záhada, která obklopuje původ jejich podoby.

Sochy prošly rukama restaurátorů, konkrétně Jana Koreckého. „Co bylo zajímavé, byla plastická rekonstrukce chybějících částí. Nohy koní, části sfing, kde může restaurátor ukojit svou uměleckou ambici, byť se musí podřídit rukopisu autora.“

Neobvyklé sochy

Sochy před vstupem do zámku Náměšť nad Oslavou jsou neobvyklé. Na barokním mostě bychom očekávali plejádu světců v čele s Janem Nepomuckým. Místo nich tam jsou dvě sfingy, dva ležící koně a jeden orel.

Podle ředitele územní památkové správy Petra Pavelce, je to tak trochu záhada. „My jsme restaurovali sochy, ale my nevíme, co ty sochy znamenají.“ Nicméně pan Pavelec určitou teorii má: „Jeden z majitelů zámku navštívili Svatou zemi a byl i v Egyptě.“ A sfingami a pyramidami byl prý unesen.

Korespondence

Odborníci mají k dispozici fragmenty šlechticovy korespondence. „V té korespondenci se zmiňují dvě slova – Hór a Setuch. Hór je bohem nebes a slunce a jeho atributem je orel, který na hlavě nosí sféru. Setuch má atribut koně.“

I když se jedná o nepodloženou teorii, kastelán zámku Marek Buš ji takto chce zařazovat do výkladu před hosty.

autoři: Milan Soldán , mik