Pražané musí nasadit roušky v obchodech a ve školách. Omezí se i otvírací doba restaurací

4. září 2020 14:39

Situace kolem koronaviru se v Praze dál zhoršuje. Hlavní město tak zůstává v oranžovém stupni, což znamená počínající komunitní přenos. Hygienici proto zavádí další opatření.

„První bod se týká zákazu přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, a to v době od půlnoci do šesté hodiny ranní,“ oznámila Zdeňka Shumová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví. Jde podle ní především o uzavření barů a nočních klubů.

Opatření se nevztahuje například na provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny.

„Další opatření se týká nošení roušek ve vnitřních prostorách, kde nově přibývá nošení roušek v prostorách obchodů a nákupních center,“ dodala.

„S účinností od 14. 9. platí další mimořádné opatření, které se týká nošení roušek ve společných prostorách všech škol,“ doplnila ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy Zdeňka Jágrová. Povinnost nosit roušku se tedy nevztahuje na třídy.

Jágrová dodala, že opatření zavádějí tak, aby měli obyvatelé šanci se na ně připravit. Nechtěli jsme je zaskočit,“ vysvětlila Jágrová, proč opatření nezačínají platit ihned.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO apeloval na zodpovědnost každého člověka.„Prosím občany, aby dodržovali základní hygienická pravidla, jako mytí rukou vodou a mýdlem, rozestupy od ostatních a roušky v místech, kde je hodně lidí na malém prostoru. Koronavirus není banální záležitost, nesmíme situaci podceňovat,“ uvedl.

„Pokud někomu není dobře, měl by zůstat doma a kontaktovat svého praktického lékaře,“ dodal.

autoři: jp , ako | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio