Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nervózní německý velvyslanec ze situace v Praze: Chtěl jsem mluvit s Hřibem, je na služební cestě, nikdo jiný nekomunikuje!

Německý velvyslanec Christoph Israng se opřel do vedení Prahy na twitteru. Chtěl zhoršující situaci v Praze řešit s pražským primátorem, který je na služební cestě, s nikým jiným se nespojil.
Německý velvyslanec Christoph Israng se opřel do vedení Prahy na twitteru. Chtěl zhoršující situaci v Praze řešit s pražským primátorem, který je na služební cestě, s nikým jiným se nespojil.  (Autor: Twitter Christoph Israng, koláž Blesk.cz)
Autor: nec, jza - 
4. září 2020
16:31

Praha na tzv. koronavirovém semaforu, který v pátek aktualizovali hygienici, svítí jako jediná oranžově! Situace v metropoli se zhoršila. Od 9. září tak v hlavním městě Česka začnou platit nová koronavirová opatření. Vývoj počtu nakažených začíná znepokojovat sousední země, jako je Německo. To uvažuje o vyřazení České republiky ze seznamu bezpečných zemí. A protože Němce znervózňuje hlavně situace v Praze, rozhodl se německý velvyslanec kontaktovat pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Hřib je ale na služební cestě, nikdo jiný podle slov Christopha Isranga nekomunikuje.

Německý velvyslanec Christoph Israng se na twitteru opřel do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) i jeho zástupců. Vyčítá jim, že s ním nikdo z vedení Prahy není schopný komunikovat o zhoršujícím se vývoju počtu nakažených v Praze. Právě to je impulsem pro Německo, aby omezilo pro všechny cesty z Česka.

„Máme informaci z Německa, že tam zvažují, že by buď celou Českou republiku, anebo Prahu dali do nějakého režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem,” uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v Českém rozhlasu. Zatím je to podle Smolka ale jen v rovině úvah.

Praha nekomunikuje!

Do vyjednávání o situaci v Praze se tak vložil i německý velvyslanec. „Vývoj počtu nakažených v Praze nám dělá s ohledem na mezní hodnoty německé spolkové vlády pro prohlášení za rizikovou oblast starosti. Všichni musíme být opatrní, abychom ochránili společnost a ekonomiku,” uvedl v příspěvku Christoph Israng.

„Chtěl jsem o tom dnes mluvit se zástupcem hlavního města Prahy. Chápu, že je Zdeněk Hřib na služební cestě. Skutečnost, že nebyl některý z jeho zástupců ochotný se se mnou telefonicky spojit, nám však práci neusnadňuje,” dodal.

Christoph Israng se opřel do vedení Prahy na twitteru. Christoph Israng se opřel do vedení Prahy na twitteru. | Twitter Christoph Israng

O ničem jsme nevěděli

Na magistrátu se ale ostrým slovům Isranga brání. Blesk.cz se pokusil telefonicky kontaktovat náměstka primátora Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu/STAN), který má na starosti bezpečnost a řeší situaci ohledně koronaviru. Ten ale nereagoval. Nakonec se ke slovům německého velvyslance vyjádřila mluvčí Spojených sil Šárka Kuželová. Ta prozradila, že se o žádosti o rozhovor dozvěděli až z médií. „Vzhledem k tomu, že Zdeněk Hřib je na Tchaj-wanu, tak se tato informace k dalším členům rady pravděpodobně nedostala,“ uvedla Kuželová. Podle jejich dalších informací vše bude řešit s velvyslancem po páté hodině náměstek Petr Hlubuček (STAN).

panda82 ( 5. září 2020 08:36 )

A co byste chtěli po dnešních politicích, jejich osobní prospěch a za funkce peníze, zodpovědnost tu přece po nich nikdo nechce, tak vo co jde, tam nějaký velvyslanec, měl si to zjistit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa