Osvětlení v bytě či domě je zásadní pro relaxaci i koncentraci. Zároveň dokáže opticky pracovat s prostorem tak, že skryje jeho nedostatky, jako jsou například nízké stropy nebo příliš malá obytná plocha.

Své o tom ví původní profesí scénografka Denisa Strmisková, která má na kontě nejen podobu olomouckého designového hostelu Long Story Short nebo faceliftu pražských Café Savoy a restaurace Brasileiro, ale za své interiéry získala i prestižní česká a mezinárodní ocenění.

Stále častěji se také věnuje jednotlivým klientům, toužícím do svých příbytků vnést nádech severského minimalismu zkombinovaného s lokálními prvky, a hlavně pocitem absolutní útulnosti.

„Osvětlení v bytech či domech je teď pro klienty obecně mnohem důležitější než dříve. Je to možná vlivem sociálních sítí, kdy se všichni inspirujeme vizuálem, který vidíme na Pinterestu nebo Instagramu, ale v reálném životě to působí trochu jinak,“ prozrazuje Strmisková.

Kromě toho, že si Češi rádi vybírají ze zahraničních designových firem, zažívají velkou popularitu světla od českých tvůrců. Atypické lampy od Bommy nebo Brokisu můžete vidět nejen v esteticky vytříbených restauracích a cool barech, ale stále častěji i v bytě u svých známých.

V běžných interiérech se setkáváme nejčastěji se třemi zdroji osvícení: s hlavním, tedy takovým, co by večer mělo rozsvítit celou místnost, bodovým (sem patří lampa na pracovním stole či stojací lampa) a dekorativním – tedy takovým, které funguje například jako podsvícení. S těmi Denisa Strmisková doporučuje manipulovat velmi opatrně.

Barva ovlivňuje náladu i soustředění

Vybrat si můžete různé typy žárovek, teplejší světla jsou vhodná do ložnice a obýváku, neutrální zase do kuchyně a koupelny. Studené bílé světlo je pro domov plošně naprosto nežádoucí, maximálně může posloužit jako lampa na pracovním stole.

„Světla odrážejí pocit, který chceme do dané místnosti dostat. Pracovna například může být svícená plošně, aby se světlo rozptýlilo po prostoru. Zároveň ale tuhle funkci dokáže splnit jedno kvalitní svítidlo,“ vysvětluje Strmisková.

Místo maximalismu zvolte svíčky

Skandinávský minimalismus uplatňuje Denisa Strmisková ve své práci poměrně často a tvrdí, že bychom to rozhodně neměli v interiéru s ničím přehánět, tedy ani se svítidly. Co vypadá skvěle v hotelu nebo restauraci, se do domova většinou nehodí.

„V Kodani jsem například viděla úchvatný interiér, kde bylo jen několik závěsných svítidel a zbytek atmosféry dotvořily svíčky,“ vzpomíná Strmisková. Právě atmosféra měkkého světla vám večer umožní odpojit se od stresu, který máte spojený s pracovním tempem a studeným světlem.