‚Pohlcující a originální počin.‘ Cenu Pavla Kouteckého vyhrál dokument FREM Viery Čákanyové

Prestižní Cenu Pavla Kouteckého letos získala dokumentární esej FREM slovenské filmařky Viery Čákanyové a producentky Niny Numankadić. Snímek reaguje na současnou vlnu posthumanistického uvažování způsobeného rozvojem technologií a umělé inteligence, píše se v tiskové zprávě. Cena se letos udílela již počtrnácté, slavnostním večerem prováděly moderátorky Českého rozhlasu Radio Wave Zuzana Fuksová a Ivana Veselková.

Tento článek je více než rok starý.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z vítězného filmu FREM Viery Čákanyové

Snímek z vítězného filmu FREM Viery Čákanyové | Foto: Viera Čákanyová | Zdroj: Cena Pavla Kouteckého

Viera Čákanyová svůj vítězný dokument o klimatické změně a vlivu technologií natočila celý na pláních Antarktidy. Film snímaný kamerou připevněnou k dronu zaujal i mezinárodní publikum, když byl zařazen do prestižní sekce Berlinale Forum. 

Sexuální predátoři v hledáčku policie. Jaké pokračování má dokument V síti, který vzbudil rozruch?

Číst článek

„Snímek je pohlcujícím a originálním audiovizuálním počinem, u kterého oceňujeme nejen autorčino odvážné formální zpracování včetně výjimečně funkčního využití snímacích technologií, ale i schopnost osobitým způsobem postihnout nicotnost lidské existence v kontextu věčnosti přírody a univerza,“ vysvětlila své rozhodnutí porota.

O Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší celovečerní dokumentární debut se ucházelo celkem pět dokumentů: film Morava, krásná zem III režiséra Petra Šprincla; snímek o klavíristovi Sólo od nedávno zesnulého režiséra Artemia Benkiho; dokument česko-švédské režisérky Grety Stocklassy Kiruna – překrásný nový svět a snímek Adély Komrzý Viva video, video viva.

Uspěly i M E Z E R Y

S vítězstvím je spojena finanční odměna, stejně tak půjde vítězný snímek FREM od 12. listopadu do kin.

Ukázka z filmu M E Z E R Y | Foto: Nora Štrbová, Ondřej Šejnoha | Zdroj: Cena Pavla Kouteckého

Cena Pavla Kouteckého oceňuje nejoriginálnější dokumentární filmy českých a slovenských tvůrců.

Kromě celovečerního filmu byl oceněn krátký animovaný dokument M E Z E R Y režisérky Nory Štrbové a producenta Ondřeje Šejnohy. V tom autorka zpracovává osobní zkušenost se ztrátou paměti svého bratra, uvádí cena v tiskové zprávě.

V porotě letos zasedli filmový režisér a scenárista Michal Hogenauer, scenárista Štěpán Hulík, výtvarná kritička a filmařka Lenka Lindaurová a výtvarník a děkan Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Pavel Mrkus.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme