InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve Smrčkově domě v Soběslavi zahájili výstavu Františka Peterky

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – V příznivém počasí zahajovali v pátek 4. září v Blatském muzeu v Soběslavi novou výstavu. Proto se vernisáž výstavy kreseb a grafických listů Jihočecha Františka Peterky mohla odehrávat na zahradě Smrčkova domu. Výstavu v muzeu pořádají na počest 100. výročí výtvarníkova narození. František Peterka se narodil v Oltyni u Tábora, dětství prožil v Kášovicích, Tučapech a v Podolí u Skrýchova u Malšic. Žil v Čenkově a pak v Soběslavi, kde také v roce 2007 zemřel.

 

Vedoucí Blatského muzea Daniel Abazid přivítal na zahradě muzea druhou umělcovu ženu Janu Peterkovou, dceru Evu Hruškovou a syna Petra Peterku. „Před pěti lety jsme v muzeu pořádali také výstavu z díla Františka Peterky, vznikla tehdy jeho monografie. Pro letošní výstavu jsme zvolili jako téma lidové motivy. Vystavené jsou především grafiky a kresby," uvedl Daniel Abazid.

Téma se snoubí se zaměřením Smrčkova domu, kde návštěvník může spatřit lidové blatské a kozácké kroje a lidovou blatskou architekturu. Výstava Peterkova díla se nachází ve výstavních prostorách druhého patra muzejní budovy. Pro zajímavost z výstavní místnosti je skvělý výhled a pohled na soběslavské náměstí Republiky. Výstava je v podstatě průřezem umělcovy tvorby od 40. let přes 60. a 80. léta až po sérigrafii z let devadesátých. Krásně je na kresbách a grafikách vidět autorův vývoj během let.

„ František Peterka vytvářel vlastní grafické básně. Pro vnímavého člověka poskytuje potěšení z jihočeské ještě venkovské krajiny," řekl Pavel Trpák, znalec moderního a výtvarného umění a výtvarníkův přítel.

Vernisáž doprovodili svou hrou a zpěvem jihočeských písniček Irena a Petr Molíkovi, třeba tou Čí to koníčky, čí to.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    na fotkách vidím,že této akce se zúčastnili pouze 2rozumní lidé s rouškami, jim bych umožnila přístup ostatní bych rozehnala zpátky do svých kotců

    Vloženo 6.9.2020 17:18:29

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace