Svátek milovníků kol a cyklofestival pro celou rodinu. Jede se tradiční Velká cena Hradce Králové

4. září 2020

V Hradci Králové se jezdí jeden z nejstarších cyklistických silničních závodů u nás. Poprvé se Velká cena Hradce Králové jela už v roce 1964. A teď v neděli 6. září 2020 se pojede další ročník. Přišel nás na něj pozvat organizátor, výborný cyklista Ondřej Rybín.

Už je všechno na neděli připraveno?
V zásadě ano. Už jen finišujeme s posledními přípravami, ale dá se říct, že všechno je v běhu.

Ondřej Rybín ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nezasáhl vás koronavirus natolik, že byste přemýšleli o tom, že se letos velká cena Hradce Králové nepojede?
Dlouho to byl strašák, ale v posledním měsíci se to uklidnilo, takže už jsme nad tím dál nepřemýšleli a závod se pojede.

Nechceme pořádat jen profesionální závod, ale i něco festivalovějšího, co by přilákalo veřejnost a nabídlo bohatý program.
Ondřej Rybín, organizátor Velké ceny Hradce Králové

Tak nám letošní ročník závodu představte, protože ona to není jen velká cena, ale takový cyklofestival.
My jsme před dvěma lety, kdy jsme závod převzali od pana Vávry, měli vizi udělat z něj nejen profesionální závod, ale i něco festivalovějšího, co by přilákalo veřejnost a nabídlo lidem bohatší program. Takže kromě profesionální cyklistiky se diváci mohou těšit i na amatérské závody, vložené exhibice, například skládacích kol Brompton z Anglie. A celý program doprovodí ještě hudební skupina Europhonics.

Jeden z nejstarších cyklistických silničních závodů u nás - Velká cena Hradce Králové

Skládačky mě zaujaly. Jel jste na nich někdy?
Jako malý jsem na skládačce ještě jel. Ale tyto anglické skládačky jsou úplně jiné. Na první pohled je to kolo podobné, ale výrazně modernější. Víc a rychleji se dá složit. Je lehčí, takže vhodný dopravní prostředek do města. Ale dá se na něm i dobře sportovat.

Čtěte také

Takže se na skládačkách i závodí?
Ano, pořádají se závody. Jede se na nich příjemně.

Vy jste cyklista, takže můžete srovnat silniční kolo a skládačku. Tour de France by se na ní asi jet nedala?
Dalo by se to možná objet, pokud by byl člověk zdatný cyklista. Nicméně dá se na nich jet velice rychle, třeba i 50 km v hodině. Kola jsou zpřevodovaná, takže se na nich dá krásně sportovat a dají se pořádat závody.

Jeden z nejstarších cyklistických silničních závodů u nás - Velká cena Hradce Králové

To je jedna věc z doprovodného programu. Handbike tam také budou?
Handbiky budou první bod programu, potom budou i koloběžky. V handbikách nám přijede celá polská špička, takže tady bude asi 10 závodníků z Polska, což je poměrně nadstandardní v této kategorii. A celý program ještě doprovodí hudební koncert.

Čtěte také

V loňském roce snad dokonce nějaký cyklista závodil s formulí?
Loni se závod konal na Gočárově třídě, tam šířka vozovky umožňovala uspořádat takovou exhibici. Pozvali jsme Tomáše Bábka, což je olympionik, připravující se do Tokia, naše medailová naděje. Postavil se na start proti formuli 9 Dragon, kterou vyvíjí Technická univerzita v Brně. Kluci přijali výzvu, že se ve stometrovém sprintu utkají s Tomášem Bábkem.

Jak to dopadlo?
Výsledek byl o nějaké desetiny, tisíciny vteřiny a zvítězil cyklista Tomáš Bábek. Prokázal opravdu příslušnou výkonnost olympijského sportovce.

Letos ale budete jezdit v centru Hradce Králové na Masarykově náměstí, je to tak?
Je to změna oproti loňsku, letos bude centrum na Masarykově náměstí. S tím, že tento prostor by měl slibovat lepší atmosféru závodu.

Velká cena, hlavní závod celé neděle je jen pro profesionální jezdce? Nebo se může kdokoliv zapojit?
Hlavní závod je pro kategorii Elite, tedy pouze pro pozvané cyklisty. V letošním roce přijedou profesionální týmy z celé republiky, což je zajímavá účast. Bude to 8 až 9 týmů. Amatérští cyklisté mohou startovat v závodě amatérů v 16:45 hodin, což bude letos velice početná skupina, kolem 100 závodníků. To slibuje také zajímavou podívanou.

Jeden z nejstarších cyklistických silničních závodů u nás - Velká cena Hradce Králové

Jak bude vypadat ten okruh?
Hlavní závod jsme rozšířili na celkových 48 kilometrů. Elitní závodníci to stihnou zhruba za hodinu 10 deset minut. Takže to zase nebude v jejich podání trvat moc dlouho. Startuje se na Masarykově náměstí, projíždí se Švehlovou ulicí až k mostu, následně přes Gočárovu třídu a pak se závodníci budou vracet Mánesovou ulicí zpátky na Baťkovo a Masarykovo náměstí. Okruh má 1,2 kilometru. Můžete přijít fandit, je to centrum města, Masarykovo náměstí.

Nevím, kdy mě na kolo posadili poprvé. Ale první závod jsem jel někdy ve dvou letech. A hned mě to moc bavilo.
Ondřej Rybín, organizátor Velké ceny Hradce Králové

Jak vy jste se dostal k cyklistice. Kdy vás poprvé posadili na kolo?
Kdy mě na kolo posadili poprvé, to nevím. Ale první závod jsem jel někdy ve dvou letech. A v zásadě mě to asi bavilo. Nevzpomínám si, že bych protestoval

Čtěte také

Vy jste byl i členem naší reprezentace.
Ano, do roku 2015. Nejvíc si asi cením třetího místa v Tour of Hainan, což bylo v Číně, a potom jsou to třetí místo z mistrovství Evropy a třetí místo ze světového poháru v dráhové cyklistice v Mexiku.

Takže jezdíte nejen na silnici, ale i na dráze. Neměl jste sny dostat se do absolutní špičky a jezdit podniky jako Tour de France nebo italské Giro?
Tak to je samozřejmě asi sen každého cyklisty, který jezdí profesionálně. Tedy nějaký sen byl, ale měl jsem i dráhovou kariéru. Teď jsou ty vrcholy jinde, jsou olympijské hry. Není to tedy přímo Tour de France, ale samozřejmě sen to určitě byl.

Jeden z nejstarších cyklistických silničních závodů u nás - Velká cena Hradce Králové

Sledujete v televizi Tour de France? Byl jste se tam někdy podívat?
Fyzicky jsem tam nikdy nebyl, ale asi se tam ještě někdy během svého života vydám. V televizi se koukám pravidelně a sleduji závody.

Je to strašná dřina, ne? Vyšlapat kopce v Alpách.
Určitě. Je to dřina a závodníci si musí připravit obrovskou výkonnost, aby to všechno zvládli. Ale zvyknete si průběhu celé kariéry, protože člověk nemůže začít dělat cyklistiku ve dvaceti. Většinou ti kluci jezdí opravdu třeba od 12 let. Zvyknete si a nevnímáte, že by to byl nějak výrazně jiný sport.

Rafkarna Velká cena Hradce Králové
Tradiční silniční závod v centru města Hradce Králové se bude opět konat 6. září. V rámci hlavního závodu kategorie muži ELITE se vám představí nejlepší české týmy. Profesionálně zajištěné závody s neopakovatelnou atmosférou tu jsou i pro kategorii amatérů! Závod je v letos vypsán pro kategorie muži hobby, ženy hobby, juniory a juniorky.

Každopádně klobouk dolů. Velká cena Hradce Králové na Masarykově náměstí teď v neděli 6. září. V kolik hodin začínáte?
Program začíná v 15 hodin závodem handbiků, následně pokračuje závodem koloběžek. Potom hlavní program začíná v 16:45 závodem Velké ceny amatérů, na který naváží skládací kola Brompton, které startují v 17:30 hodin. A následně bude v 18 hodin startovat Velká cena Hradce Králové Elite, kterou doprovodí ještě hudební koncert skupiny Electrophonics. Což je zase vylepšení programu proti loňskému roku.

Jakub Schmidt a Ondřej Rybín ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes cyklista a organizátor nedělní Velké ceny Hradec Králové Ondřej Rybín.
Děkuji za pozvání.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.