Kritiky.cz > Recenze knih > Vladimír Páral - Válka s mnohozvířetem

Vladimír Páral - Válka s mnohozvířetem

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Tak jo, já se dob­ro­vol­ně při­znám - Vladimír Páral pat­ří mezi mé oblí­be­né auto­ry (a je to ven­ku!). Ano, i s vědo­mím toho, že vím, že se jed­ná tro­chu o povrch­ní­ho kýča­ře, kte­rý žije z dří­věj­ších zábles­ků geni­a­li­ty. Ale i tak se domní­vám, že i poz­děj­ší Páralovy kni­hy (lépe řeče­no ty „star­ší poz­děj­ší“, pro­to­že to, co plo­dil po roce 1990 se už váž­ně moc číst nedá…) z osm­de­sá­tých let, kte­ré jsou pro­dchnu­ty víta­nou a osvě­žu­jí­cí kuli­sou sci-fi, mají co nabíd­nout. Možná hra­je roli i to, že ke sci-fi mám už od mlá­dí vel­mi klad­ný vztah.

Jasan, Páral není žád­ný Asimov ani P. K. Dick a je jas­né, že pou­ta­vý žánr vyu­ží­vá jen jako kuli­su pro lep­ší dokres­le­ní načrt­nu­tých situ­a­cí, ale je to záro­veň prá­vě kni­ha „Válka s Mnohozvířetem“, kte­rá akcen­tu­je ve své době vel­mi důle­ži­tou otáz­ku (Páral ji vydal v roce 1983) - ochra­nu život­ní­ho pro­stře­dí. Co si bude­me nalhá­vat, v osm­de­sá­tých letech pat­řil sever naší země k nej­ví­ce zne­čiš­tě­ným čás­tem svě­ta. Následky toho tro­chu poci­ťu­je­me dodnes. Jako ústec­ký patri­ot toto Páral pocho­pi­tel­ně vní­mal a vtě­lil boj člo­vě­ka o čis­tou pří­ro­du do kni­hy. Ta má v pod­sta­tě dvě vět­ší čás­ti, v té prv­ní boju­jí lidé s jakým­si „masi­tem“ a v té dru­hé… v pod­sta­tě sami se sebou. První je tro­chu akč­něj­ší, zají­ma­věj­ší, dru­há zase hlou­ba­věj­ší a více­roz­měr­ná.

Abych byl upřím­ný, tak se mi líbi­ly obě (ale kaž­dá tro­chu jinak). A když budu ješ­tě upřím­něj­ší, tak celá kni­ha mě vel­mi pří­jem­ně pře­kva­pi­la. Z Párala mám pře­čte­no prak­tic­ky vše (vím…) a prá­vě Mnohozvíře bylo jed­nou z pub­li­ka­cí, kte­rá mi ješ­tě chy­bě­la. Postavy jsou (ostat­ně jako celá kni­ha) kla­sic­ky „Páralovské“, tedy mají pná jmé­na, hod­ně řeší vzta­hy, mla­dí muži jsou bez žen, apod. Jo, je to už tro­chu omle­té a autor sám si v jed­nom momen­tu tro­chu uta­hu­je i ze sebe, ale onen apel na ochra­nu pří­ro­dy z romá­nu cítit jej. Troufám si tvr­dit, že ve své době bylo důle­ži­té něco podob­né­ho říci (napsat), pro­to­že ne kaž­dý si asi byl roz­sa­hem pří­rod­ní kata­stro­fy v teh­dej­ším Československu vědom (a teď nemám na mys­li lidi z Teplic, kte­ří o pár let poz­dě­ji vyjdou k prv­ní eko­lo­gic­ké demon­stra­ci u nás).

Ostatně „Multibestia Incorporata“ dří­me v kaž­dém z nás…


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,46483 s | počet dotazů: 259 | paměť: 72006 KB. | 26.04.2024 - 07:22:25