Jak pěstovat konopí: Jaká semínka jsou legální? Plus tipy, jak sázet, sklízet a sušit

Jak pěstovat konopí: Jaká semínka jsou legální? Plus tipy, jak sázet, sklízet a sušit

Pokud se rozhodnete pěstovat konopí, neznamená to automaticky, že se pouštíte do něčeho nelegálního. A rovněž to není novinka posledních let, jak by se mohlo zdát – konopí u nás bývávalo běžnou součástí zeleninových zahrad i polí a naši předkové jej dokázali dokonale zpracovat. Jak?

Z listů konopí se běžně vařily čaje, odvary, připravovaly se masti, ze semen kaše. Lidé vyráběli z konopí nejen potraviny a léčivo, ale i kosmetiku a tkaniny, využití mělo konopí i jako stavební materiál či textilie. Víte například, že konopí saje čtyřikrát více vlhkosti než bavlna, pohlcuje téměř sto procent UV záření a je antibakteriální? Oděvy i obuv z něj mají delší životnost, a zatímco v letních měsících chladí, v zimě vás příjemně zahřejí. Vlastní oděvy si z konopí asi vyrábět nebudete, ale pokud si vypěstujete vlastní rostliny, můžete si připravit například skvělou konopnou mast. Jak na to?

Semena konopí: Jaké druhy můžete legálně zasadit?

Také si říkáte, že by stálo za zkoušku konopí vypěstovat a sledovat jeho růst naživo? V tom případě si pořiďte ta správná semínka. Legálně lze pěstovat konopí seté (Cannabis sativa), které může dorůst až do výšky 5 metrů. Tato letnička vytváří silný vláknitý stonek, který rychle dřevnatí a slabě se větví. Typické jsou pro ni dlanitě složené listy s úzkými a dlouhými čepelemi a v porovnání s ostatními druhy méně listoví. 

Právě z konopí setého byly vyšlechtěny odrůdy technického konopí s minimálním obsahem THC (tetrahydrokanabinol je psychoaktivní omamná látka, způsobující euforické pocity, na nichž si člověk při užívání může vytvořit závislost), nižším jak 0,3 procenta, k jehož pěstování není zapotřebí povolení k zacházení s návykovými látkami. Pokud byste ho však plánovali pěstovat na ploše 100 a více metrů čtverečních, máte povinnost ohlásit to příslušným státním orgánům (viz Zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách).

Další druhy konopí

Dalšími druhy jsou konopí rumištní (Cannabis ruderalis) dosahující metru, planá plevelná rostlina s tenkým, větveným stonkem a nevýznamným množstvím THC, a patrně nejznámější konopí indické (Cannabis indica). Je vysoké necelé 3 metry, hustěji olistěné a více rozvětvené, obsah THC má nad 7 procent. Usušené palice s touto látkou jsou známé pod názvem marihuana.

Podstatné je uvést, že veškeré odrůdy obsahující množství THC vyšší jak 0,3 procenta je u nás zakázáno pěstovat (kdo je pro svou potřebu přechovává nebo pěstuje v malém množství, dopouští se přestupku a může být potrestán pokutou až 15000 Kč, ten, kdo činí totéž s větším množstvím, dopouští se trestného činu). Jedinou výjimku představují pěstitelé s licencí na pěstování konopí pro léčebné účely a specializovaná lékařská nebo vědecká pracoviště disponující příslušným povolením.

Pěstování konopí na zahradě je snadné

Vybrali jste si vhodná semínka konopí – tedy některou z odrůd konopí setého. Tomuto druhu vyhovuje venkovní pěstování. Na rozdíl od náchylnějšího konopí indického (z něhož se získává marihuana), které potřebuje stabilní podmínky, mu stačí provzdušněná zemina s dostatkem vláhy a humusu. Semínka můžete předpěstovat a vysadit ven, až nebudou hrozit přízemní mrazíky, přímý výsev se doporučuje načasovat do druhé půlky dubna. Semena umístěte do hloubky alespoň tří až čtyř centimetrů, aby se rostlina později při bujném růstu nevyvracela.

Pěstovat technické konopí není nic složitého, roste téměř samo. Navíc, pokud jej umístíte tak jako naši předkové mezi zeleninu, podpoří konopí její růst a ochrání ji před hmyzími škůdci, které odpuzuje. Konopí také čistí vzduch od škodlivin a svými kořeny provzdušňuje půdu.   

Sbírá se jak list, tak i květ a semena. Rostliny se suší tak, že je vcelku zavěsíte za stonek palicemi dolů v suché místnosti. Rychlejší variantou je rozstříhat je na jednotlivé paličky a lístky a dát sušit na síť po dobu asi dvou týdnů.

Výroba masti z konopí krok za krokem

V lidovém léčitelství se konopná mast používá k hojení ran, kožních zánětů, ekzémů či lupénky, pomáhá proti bolesti, při zánětech kloubů i šlach, revmatoidní artritidě. Uvolňuje napětí svalstva, zamezuje křečím. Není vhodné používat ji na otevřené rány.

Připravte si:

1 kg tuku (sádlo, lékařskou vazelínu, kokosový tuk či bambucké máslo – podle toho, který z tuků máte k dispozici či je vám nejpříjemnější)

100 g sušeného květu a listů konopí, případně můžete přidat další léčivé byliny

kelímky či jiné nádobky na uchování masti

V misce ve vodní lázni rozehřejte tuk (teplota vody nemá přesáhnout 80 stupňů) a přidejte do něj rozmělněný sušený konopný list a květ tak, aby byly v tuku zcela ponořené. Směs louhujte na mírném ohni 2 hodiny, poté ji odstavte a nechte ztuhnout v chladu a temnu. Nezapomeňte misku zakrýt, aby do ní nepadal prach. Za týden celý postup opakujte. Třetí týden taktéž, a až tuk po posledním zahřátí zchladne, přeceďte mastičku přes jemné plátno a nalijte do kelímků.

Další využití konopí

K pěstování konopí se postupně vracíme. Své využití má dokonce i odpad vznikající při průmyslovém zpracování této rostliny – jedná se o takzvané pazdeří, které se odděluje od vláken při rozvolňování stonků. Prodává se jako stelivo pro zvířata velká (koně) i malá (ptáky, hlodavce), ale stejně tak se přidává do omítek, zdiva či betonu nebo poslouží při výrobě lisovaných dřevitých desek.    

Asi nejznámější využití konopí v současnosti představuje olej lisovaný z jeho semen. Charakterizuje ho oříšková chuť a zelenkavá barva. Obsahuje množství vitaminů a správný poměr nenasycených mastných kyselin omega 3 a 6, které si lidské tělo neumí samo vytvořit.

Dá se použít vnitřně jako doplněk stravy i zvnějšku jako kosmetický přípravek vhodný pro ošetření pleti dospělých i dětí. Olej má protizánětlivé a hydratační účinky, hojí jizvy, zklidňuje pleť, chrání ji před vysoušením a omlazuje ji. Doporučuje se i pro atopiky, lidi trpící lupénkou či mající akné.

Navíc při lisování semen vznikají ještě takzvané výlisky, které slouží jako krmivo pro hospodářská zvířata (koně, ryby) nebo se dále jemně pomelou, čímž vznikne bezlepková mouka. Protože se jedná o olej lisovaný za studena, tedy panenský, hodí se i pro studenou kuchyni, například k ochucení těstovin, salátů či pomazánek.

Konopný olej rafinovaný má své využití při výrobě kosmetických přípravků, nátěrových hmot i maziv. Na rozdíl od oleje lisovaného zastudena je čirý, lehce nažloutlý. Hodí se především k ošetření interiérového dřeva. 

Konopný papír? Žádná novinka

Jelikož konopí obsahuje ze 30 procent celulózu, sloužilo k výrobě papíru už ve starověké Číně. Až do poloviny 20. století byl konopný papír běžně užíván v Severní Americe i Evropě k tisku bankovek, knih a cenných papírů. Navíc k jeho výrobě lze využít i již zmiňované pazdeří, tedy odpad vzniklý z průmyslového zpracování konopí. V České republice se z konopí vyrábí cigaretový papír.

Co myslíte, není konopí seté úžasná rostlina? Pro její komplexnější popis ještě zbývá dodat, že oproti rychle rostoucím druhům, jako je třeba topol či vrba, vyprodukuje s nižšími náklady na ošetřování na jednom hektaru až pětinásobný počet dřevní hmoty. A to není vše! Z jejích listů se připravují dusíkatá hnojiva či přírodní lepidlo a suchými stonky lze topit.

Úvodní foto: Chmee2 – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11437037

Doporučujeme

Články odjinud