Diváci mohli poprvé vidět Krajinu ve stínu, film inspirovaný Tušťským masakrem v jihočeském Vitorazsku. Kinosál v Suchdole nad Lužnicí byl vyprodaný

5. září 2020 09:19

Snímek Krajina ve stínu natočil volně podle 75 let starých událostí Bohdan Sláma. Na páteční předpremiérové promítání v Suchdole nad Lužnicí přišli i někteří pamětníci takzvaného Tušťského masakru. Při odsunu Němců tam partyzáni koncem května 1945 zabili 14 lidí. Dnes je vesnice součástí Suchdola nad Lužnicí.

„Krajina ve stínu je příběhem lidí v malé pohraniční vesnici, do jejichž života zasáhne válka a nacismus a po válce komunismus," uvedl za distribuční společnost Bontonfilm Lukáš Vedral. 

Podle oficiální textu distributora je film mimo jiné o době, kdy je nutné si vybrat, kdo je Rakušan, Němec a kdo je Čech. Najednou je potřeba zvolit, kdo z celoživotních sousedů je spojenec a kdo je vlastně nepřítel. S historií přichází také bezpráví, lidské slabosti a násilí a ze sousedů se v takovém okamžiku mohou stát i vrazi. 

Pro mě je asi nejzásadnější to, že se pořád setkávám s tím, a dokonce i v mojí sociální bublině, že naříkání a kňourání nad divokým odsunem už bylo dost, že je to za námi," řekl herec Stanislav Majer, který ztvárnil ve filmu hlavní mužskou roli a dodal: Pro mě je to nepochopitelné, protože si myslím, že to není za námi. Je to náš kostlivec ve skříni a je třeba ty kostlivce vytahovat a postavit ty pomníky. Já bych si nikdy netroufl to soudit, protože kdo ví, jak bych se zachoval, kdyby mi rodina zemřela v koncentráku. Ale dnes je potřeba říct, že když se karta obrátila, tak jsme byli stejní jako oni."

Debata po promítání

Drama Krajina ve stínu, k němuž napsal scénář Ivan Arsenjev, se událostmi z Tušti inspirovalo. Jeden z diváků se scenáristy ptal, zda četl vzpomínky Václava Maxy, v nichž vysvětluje, proč se mstil, včetně toho, že prošel koncentrákem.

„On měl důvod se mstít," řekl divák. Jiný z diváků upozornil, že Maxa později spáchal sebevraždu.

Arsenjev reagoval, že v knize jsou silné momenty jako smrt Maxovy manželky. I ve filmu postava říká, že ti, kteří šli v koncentráku na smrt, ho prosili, ať je pomstí.

„Formuluje princip kolektivní viny. Mám ale určité pochybnosti o pravdivosti některých jeho (Maxových) tvrzení, některé historické prameny to zpochybňují," řekl Arsenjev.

Petr Dudek z Českého rozhlasu, který natáčel dokument s pamětníkem událostí, Ferdinandem Korbelem, řekl, že tvůrci přesně nepostihli motivaci hlavního záporného hrdiny. Prošel koncentračním táborem, film to ale nezmiňuje. Podle Arsenjeva se musely některé věci zjednodušit. „Ale věřte mi, že to není střílení od boku. Kolektivní hrdina je celá ta vesnice," reagoval scenárista.

Korbel přišel 24. května 1945 v Tušti o otce i kmotra. Tehdy mu byl rok. Aktéry vraždění se snažil po roce 1989 dostat před soud, ale marně. Vyhledával i svědky.

Starosta Suchdolu Luboš Hešík (Nezávislí)  divákům řekl, že historie událostí by měla být osvětlena. „Přeji si, abychom emoce, které to v nás vzbudí, přetavili ve vzkaz pro budoucí generace, aby se už tyto tragické události neopakovaly," uvedl.

Ve snímku hrají Stanislav Majer, Magdalena Borová, Barbora Poláková, Petra Špalková, Pavel Nový, Ondřej Malý či Zuzana Krónerová. Majer hraje manžela hlavní postavy, Marie.

Rozpočet filmu je téměř 40 milionů korun.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio